Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este analiza ASLO, recomandată frecvent de medici la copii

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timpul copilăriei, medicii recomandă frecvent analiza numită ASLO. Arată, de fapt, anticorpii produşi de organism la contactul cu o bacterie, care determină infecţii faringiene. ASLO crescut prea mult timp poate indica o problemă imunologică.

Nasul nu este steril. Şi nici nu va fi vreodată steril. Aşadar, să distrugeţi stafiloculul auriu, prezent în mod normal în nas, devine ilogic. În gât însă, medicii găsesc frecvent la cei mici bacteria numită streptococ beta-hemolitic. Produce amigdalita şi faringita acută și se tratează cu peniciline. După 10 zile de tratament, bacteria este distrusă.

Copilul va repeta exudatul faringian, care atestă că streptococul beta-hemolitic a fost eliminat. Ulterior, analiza de sânge numită ASLO apreciază cantitatea de anticorpi protectori.

Dr. Ioan Voda, medic primar ORL: "În mod normal, putem să avem 200 de unităţi, dar putem să avem şi de 400 şi de 600, există oameni cu 1.000 de unităţi de ASLO, dar asta nu înseamă că sunt bolnavi, ci că au o hiperreactivitate sau s-au reinfectat sau sunt imediat după infecţie sau că au un portaj." Copilaşul face mai mult de trei episoade de amigdalita pe an, care necesită antibiotic. Analizele uzuale de sânge arată infecţie. Are simptome, iată care sunt recomandările actuale:

Dr. Ioan Voda, medic primar ORL: "Cura chirurgicală a amigdalelor, se scoate focarul respectiv pentru că înseamnă că acolo a rămas, se scot amigdalele de tot. Nu se fac reducţii cu laser, ci trebuie scoase pentru că acolo e un focar." De multe ori, după tratamentul infecţiei, rămân mulţi anticorpi. Adică analiza de sânge numită ASLO este peste limita normală. Medicul va re-evalua copilul și poate recomanda o nouă cură de antibiotic, ori să aşteptaţi să scadă anti-corpii în mod normal. Dar recomandarea îi aparţine medicului, după evaluarea datelor medicale ale celui mic.

Citește și
Spalat pe maini
Ce trebuie să facem imediat după ce ne spălăm pe mâni. Avertismentul medicilor

De ce e necesară supravegherea medicală? Anti-corpii produşi de către sistemul imunitar la steptococul hemolitic sunt asemănători cu molecule din corpul uman.

Conf. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de biologie: "Și atunci când se produc anticorpi faţă de aceste molecule, la un moment dat, aceşti anticorpi, datorită asemănărilor, nu mai fac diferenţa şi atacă propriile ţesuturi. E important să ştim că după ce am făcut infecţia am şi distrus bacteria, astfel încât organismul să nu mai fie stimulat să producă anticorpi."

Exudadul faringian e recomandat uzual copiilor. De asemenea, toată copilăria includeţi analiza ASLO în testele anuale de sânge.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult