Familia care trăiește în Pădurea Băneasa de 10 ani. Copiii nu știu ce sunt mașinile sau caii

×
Codul embed a fost copiat

România este ţara cu cei mai săraci copii din Uniunea Europeană şi cu cei mai mulţi analfabeţi.

Suntem fruntaşi la abandon şcolar, iar rromii reprezintă pătura cea mai vulnerabilă şi pentru că cei care ar putea să îi ajute sunt de cele mai multe ori, nepăsători.

Ori, alimentează această realitate având drept singur argument orientarea societăţii actuale, una discriminatorie. Povestea familiei Sandu stă mărturie.

Bucureşti, România, 2019. Locul în care unii copiii încă se sperie de maşini pentru că nu ştiu ce sunt. De fapt, nu sunt foarte convinşi nici ce e acela un cal. Sună a comedie absurdă, însă, de data asta, genul programului este dramă.

CUM PUTEȚI AJUTA FAMILIA SANDU

Citește și
Salvati Copiii Romaniei
La 16 ani, și-a sacrificat viitorul pentru a-și crește frații mai mici. Povestea Ionelei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Organizația Salvați Copiii, George Grigoraș: 0722.586.085. www.salvaticopiii.ro

Să îi cunoaştem pe Ilie, în vârstă de 8 ani şi pe Nicu;or, care are 13. Doi dintre cei nouă copii ai familiei Sandu. Rromi. De mai bine de 10 ani, oamenii stau la propriu în pădure. Mai exact, într-o clădire dărăpănată peste care a mai şi căzut un copac, în pădurea Băneasa. Acea Băneasa plină de locuinţe de lux, altfel.

Pe afară, ai impresia că ai nimerit, total la întâmplare, printre ruinele unei foste așezări omenești. La interior, dacă putem numi așa suprafața descrisă de câte-un perete care mai de care mai căzut și un plafon găurit, Anica se străduiește să țină curăţenie.

Treci peste instalațiile de pom întinse prin locuință pe post de bec și nu ai cum să nu observi așternuturile curate și vasele spălate. Asta în condiţiile în care familia nu are apă curentă. Din cauza sărăciei, oamenii au pierdut doi dintre copii. Unul a murit, iar o fetiţă le-a fost luată de Protecţia Copilului. Sigur, e uşor să judecăm şi să punem etichete mai ales că vorbim despre o familie de rromi.

Însă aceşti părinţi chiar îşi doresc să îşi ţină copiii aproape şi să le ofere o viaţă de care nu au avut parte. Da, sunt cuvinte mari și poate niciunul dintre ei nu e capabil să le articuleze. Pentru ei vorbesc însă faptele. Atât mama cât şi tatăl s-au angajat ca măturătoare, respectiv gunoier, în Otopeni pentru a avea ce să le pună pe masa copiilor.

Și în timpul liber încearcă să mai câştige un ban tot prin muncă cinstită.

Sandu Anica: ”Vreau să fie şi copiii mei în rândul lumii, să fie la şcoală să înveţe să nu fie vagabonzi. asta vreau să nu ajungă ca mine să măture pe stradă. Noi ne mai ocupăm cu sunătoare, cu tei, cu soc, în timp cât stau eu liber.”

Recunosc că i-au ținut pe cei mici departe de autorități în pădure. În urmă cu trei ani, cei de la "Salvaţi Copiii" au aflat de existenţa lor şi le-au oferit sprijin. La opt ani, cel mic a fost înscris la grădiniță, iar fratele său la școală și în programul de după ore. Trecerea la viaţa reală a fost copleşitoare.

Tatăl: ”Când vedeau o maşină zici că e tramvai, elicopter, când a ieşit el de aici din pădurea asta. Eei nu ştiau ce e aia o maşină, fugeau de maşini ca nu ştiau. Ne-am dus şi noi o dată la ţară şi i-am zis "ce e ăla?". Era calul, eu ştiam că e cal, dar ei întrebau "tati, ce e asta?" nu ştiau copiii.”

Mama: ”De când s-au dus la scoala mi se par altfel, educaţi.”

”Ne dorim o casă şi să am şi eu mai multe lucruri, o tabletă, un calculator”, spune unul din copii.

Lacrimile tatălui descriu autentic discrepanțele dintre clasele sociale din România şi nu în ultimul rând stigmatul pe care îl poartă de cele mai multe ori rromii. De altfel, oameni la fel ca noi care au avut ghinionul să se nască în sărăcie, într-o cultură prea puţin îndreptată spre educaţie. Şi mai mult, într-o societate discriminatorie.

Gabriela Alexandrescu, Salvați Copiii: ”Mi se pare că ne lipseşte această dragoste faţă de oameni, respect faţă de celălalt, placerea de a-l vedea pe celălalt din comunitatea noastră. Mi se pare că suntem prea pesimişti şi prea lipsiţi de acţiune. Întotdeauna acţiunea şi un proiect nou şi o iniţiativă nouă îţi aduce energie şi fericire. Dacă stai în apatie şi în tristeţe şi nefericit tot aşa vei rămâne. Până la urmă ne trebuie aceste mici acţiuni în comunităţi.”

Dacă nu ar fi intervenit cele două programe de integrare, "grădiniţa estivală" şi "şcoala după şcoală". atât Nicusor cât şi Ilie ar fi sfârşit rău.

Cei doi se chinuie să recupereze din materii și visează să fie polițiști. De ce? Simplu, pentru că singurii oameni pe care i-au văzut, ani la rândul, erau cei în uniformă, patrulele care mai periau pădurea Băneasa.

Grădinițe și școli pentru defavorizați. Programe sociale. Sunt idei simple, e nevoie doar de un dram de bunăvoinţă. Statul român pare însă concentrat pe o altă direcție. Mai mult, pune şi piedici celor care vor să schimbe ceva în ţara asta prin educaţie.

Gabriela Alexandrescu, Salvați Copiii: „Am aplicat pentru fonduri europene. Am aplicat şi înainte şi acum cu două proiecte şi le-am luat. Încă avem un process cu Ministerul Educaţiei deschis pe exerciţiul financiar care s-a încheiat în 2011, nu ne-am recuperat toţi banii de atunci. Proiectele noastre au fost de genul acesta de lucru zi de zi cu copiii şi pentru copii. Știu că mulţi colegi din alte organizaţii au trebuit să-şi facă credite ca să acopere continuarea programului, dobânzile s-au ridicat au fost organizaţii care s-au aflat în colaps financiar. Pentru că e o birocraţie, cred că oamenii care trebuie să te ajute şi să lucreze cu tine şi în unităţile acestea de implementare din diferite ministere nu sunt pregătiţi. În loc să facem o echipă în ţara asta, pentru că sunt bani care nu costă, nu cer dobândă, nu cer a fi rambursaţi. Sunt banii la care avem dreptul oricum noi plătim taxe la UE ca stat membru pe aceia îi plătim şi în loc să-i luăm pe aceştia şi să-i folosim cât mai flexibil cu putinţă, în limite normale cu raportări, cu tot ce trebuie, în loc să facem asta, ne complicăm fantastic şi birocraţia aceasta ne omoară. Sunt multe organizații care au renunţat să mai aplice la fondurile acestea pentru că pur şi simplu sunt o belea.”

Totul, pe fundalul periculos devenit normalitate în ultimii ani. Stăm tot mai prost la capitolul educație, dar suntem fruntaşi în Uniunea Europene la abandon şcolar, sărăcie, excluziune socială în rândul celor mici. Pe scurt, am devenit statul cu cei mai săraci copii din UE și cu cei mai mulți analfabeți.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
”Salvați copiii României”. Reacția unui băiat nevoiaș când mama îi spune că îl iubește
”Salvați copiii României”. Reacția unui băiat nevoiaș când mama îi spune că îl iubește

Campania ”Salvați copii României” a prezentat marți cazul unei fete de 16 ani care își crește frații cât mama este la muncă. Din acest motiv a rămas și repetentă, iar acum este în clasa a 7-a.

La 16 ani, și-a sacrificat viitorul pentru a-și crește frații mai mici. Povestea Ionelei
La 16 ani, și-a sacrificat viitorul pentru a-și crește frații mai mici. Povestea Ionelei

Un copil din zece se culcă flămând. Se întâmplă în România, țara în care pentru mult prea mulţi sărăcia este o stare de fapt, iar singurul lucru care ajunge să mai conteze este supravieţuirea.

Bunica îi crește în grajd, după ce mama i-a părăsit. De ce se teme cel mai mult
Bunica îi crește în grajd, după ce mama i-a părăsit. De ce se teme cel mai mult

Intrăm în ''Săptămână Patimilor'' pentru credincioşii ortodocşi şi greco-catolici, o perioadă de gândire şi de încercări, la finalul căreia sperăm să fim cu toţii mai buni şi mai iertători.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.