Washington Post: Liviu Dragnea, unui dintre noii autocrați ai Europei. „Transformă democrația într-o unealtă de opresiune”

liviu dragnea
Inquam Photos/ Octav Ganea

Numele lui Liviu Dragnea, șef al PSD și preșeinte al Camerei Deputaților, apare într-un amplu material publicat de prestigioasa publicație Washington Post, intitulat „Noii autocrați: lideri care transformă democrația într-o unealtă de opresiune.”

„Intrăm într-o nouă eră a autocrației. Particularitățile sale aduc foarte puțin cu metodele de represiune folosite de tiranii secolului al XX-lea.Țări care cândva reprezentau triumful libertății folosesc astăzi structurile democratice ca unelte de opresiune”, scrie Washington Post, într-un amplu articol dedicat situației din Polonia, Ungaria, România și Cehia, unde „liderii încearcă să-și consolideze controlul, iar cetățenii se luptă ca acest lucru să nu se întâmple.”

„Autocrația se întoarce, strecurându-se în părți ale lunii de unde părea să fi dispărut cândva. Dar este mai subtilă și mai sofisticată decât predecesorii autoritari, astfel că deformează structurile și principiile democratice în instrumente de opresiune și de control statal. În același timp, este posibil să fie mult mai abilă și mai rezistentă decât vechile autocrații”, notează Washington Post.

Prestigioasa publicație citează o analiză a grupului Freedom House, care a observat că unele națiuni considerate „libere” au început să înregistreze un declin. „Țări din fiecare regiune a lumii întâmpină obstacole în ceea ce privește alegerile libere și corecte, independența presei, drepturile minorităților și statul de drept.”

„În timp ce americanii sunt preocupați de sănătatea propriei democrații, lecția care vine din străinătate este că declinul se poate produce rapid. S-a întâmplat deja în Europa Centrală și de Est, regiune în care, în urmă cu 30 de ani se producea trimful democrației liberale asupra dictaturii. Astăzi, societatea democrată se retrage, în timp ce un nou tip de autocrație avansează.”

Citește și
scandal parlament
Scandalul revocării lui Dragnea. Scenariul opoziției și mesajul celor de la putere
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În acest context, Cristian Pavelescu, decan al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrație Publică subliniază că acest curent poate fi numit „neo-autocrație” sau „post-democrație”.

„Oriunde ar apărea semne de autocrație, se poate observa un lucru: acestea seamănă destul de puțin cu metodele de represiune care ne sunt familiare din cărițile care vorbesc despre regimurile autoritare ale secolului al XX-lea. Nu mai sunt soldați care defilează pe străzi sau cultul personalității marelui lider. Oponenții și jurnaliștii vorbesc deschis și sunt vocali, fără frica de persecuție. În loc să construiască ziduri ca să-și țină oamenii înăuntru, guvernele construiesc garduri care să țină inamicii în afară. Și, cu toate astea, politicienii și partidele au reușit să consolideze puterea până la un nivel care nu s-a mai văzut din timpul comuniștilor. Instituții care ar fi trebuit să rămână independente – inclusiv instanțele și birourile procurorilor – au devenit instrumente de control politic. Ziarele și televiziunile sunt conduse de afaceriști prietenoși care „predică” pe direcția guvernamentală. Încă au loc alegeri, dar ele sunt folosite ca pretext ca să impună, invocând majoritatea, în loc să profite de ocazie și să afle ce are de zis grupul minoritar”, notează publicația.

Între numele „noilor autocrați ai Europei” apare și cel al șefului PSD, Liviu Dragnea. El este descris de Washington Post ca fiind „un om de afaceri bogat, condamnat de două ori pentru fraudă electorală și corupție.”

„Pe fondul acestor acuzații, guvernul său a înlăturat procurorul anticorupție de top al țării și a forțat legislația despre care experții spun că îi ține pe ceilalți anchetatori la distanță.”

„Este un efect de contaminare în regiune. Guvernanții noștri văd că a funcționat în Polonia, a funcționat în Ungaria, așa că acum încearcă să facă și ei la fel”, a declarat Elena Calistru, de la Funky Citizens.

Materialul invocă și numele ministrului Justiției, Tudorel Toader, despre care se precizează că „a forțat îndepărtarea procurorului anticorupție care investiga oficiali cuvernamentali de top”. „Alții, care sunt acuzați că îndepărtează țara de la libertățile de bază, neagă aceste acuzații și insistă că, în Europa secolului al XXI-lea, nu se poate face așa ceva.” Astfel, Toder le vorbește jurnaliștilor de un „principiu al ireversibilității”, negând existența autocrației.

„Nu mulți români sunt deranjați de situație”, scrie Washington Post, care notează că România este a doua cea mai săracă țară in UE, unde o mare parte a populației se chinuie să supraviețuiască cu un venit de nimic, în zonele agrare.

„Însă în București, o capitală care a fost construită în stitlul dictatorial în perioada comunistă, au început să apară cluburi exclusiviste, centre comerciale suficient de strălucitoare încât să concureze cu cele din Occident. În acest timp, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume se ridică în apropierea centrului orașului, cu planuri să aibă cel mai mare clopot din Europa. Într-o țară relibioasă, proiectul finanțat în mare parte de guvern i-a câștigat partidului credibilitate.”

Astfel, publicația notează că România e descrisă drept „una dintre cele mai corupte țări in Europa și denunțată de liderii europeni ca fiind o autocrație în formare.”

„Cu toate acestea, economia se consolidează, PIB-ul țării crescând cu 6,9% anul trecut, iar Guvernul de la București a reușit să-și mențină popularitatea cheltuind din această nouă bogăție”, mai scrie Washington Post care dă exemplul unul cuplu român care și-a permis să aducă pe lume un copil „datorită măsurilor luate de Guvern”, cum ar fi creșterea salariilor pentru anumite categorii profesionale, cum ar fi medicii.

Astfel, printre măsurile care consolidează poziția Guvernului, este și dublarea salariilor medicilor și altor categorii de bugetari.   

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Iohannis, atacuri la Dăncilă și la șeful PSD: ”Acest Guvern este condus de infractorul Dragnea”
Iohannis, atacuri la Dăncilă și la șeful PSD: ”Acest Guvern este condus de infractorul Dragnea”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România ”nu are premier de facto” și l-a numit din nou pe Liviu Dragnea ”infractor”.

Scandalul revocării lui Dragnea. Scenariul opoziției și mesajul celor de la putere
Scandalul revocării lui Dragnea. Scenariul opoziției și mesajul celor de la putere

La Parlament, opoziția a susținut joi că Liviu Dragnea a fost revocat de drept de la conducerea Camerei Deputaților.

Orban:
Orban: "Zilele lui Dragnea la conducerea Parlamentului sunt numărate. Poate să-şi pregătească elicopterul”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că parlamentarii liberali vor boicota lucrările plenului Camerei Deputaţilor, dacă acestea vor fi conduse de Florin Iordache sau de Liviu Dragnea.

Prima reacție a lui Dragnea după scandalul din Parlament: ”Ăsta este Iohannis, zapciul”
Prima reacție a lui Dragnea după scandalul din Parlament: ”Ăsta este Iohannis, zapciul”

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut o primă reacție după scandalul mare care a avut loc miercuri în Camera Deputaților, unde opoziția a forțat demiterea sa din funcția de președinte al acestui for legislativ.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.