OUG care mărește alocațiile, adoptată. Dăncilă îi cere lui Iohannis să promulge bugetul

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a adoptat marți o ordonanță de urgență prin care alocațiile de stat pentru copii au fost majorate.

Începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019, cuantumul alocațiilor de stat pentru copii va fi următorul:
• 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
• 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora;
• 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Măsura a fost luată ca urmare a deciziei Parlamentului României, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocațiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019.

Dăncilă, mesaj pentru Iohannis să promulge bugetul repede

”Sper că domnul președinte va promulga cât mai rapid legea bugetului de stat, în așa fel încât de la 1 martie să fie plătite alocațiile mărite pentru copii. Adoptăm astăzi ordonanța de urgență care ne va permite acest lucru. După cum știți, coaliţia PSD-ALDE a identificat corect sursa de finanţare şi Guvernul a pregătit acest act imediat după votul din Parlament.

Citește și
Mama si copiii
Ministerul Muncii a redactat proiectul OUG privind majorarea alocaţiilor
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Astfel, începând cu 1 martie 2019, copiii cu vârsta de până la 2 ani vor primi 300 de lei lunar, aceeaşi sumă va fi acordată şi pentru copiii cu dizabilităţi până la împlinirea vârstei de 18 ani. Tot de la 1 martie, cuantumul alocaţiei lunare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani va creşte la 150 de lei. Această sumă va fi acordată şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la finalizarea acestor studii.

Avem asigurate în Legea bugetului de stat sumele necesare pentru toate aceste măsuri şi îmi exprim speranţa că preşedintele României va depăşi jocul politic şi o va promulga. Altfel, orice blocaj nu face altceva decât să confirme încă o dată demersul demagogic al Opoziţiei şi al preşedintelui Iohannis în încercarea de a aduna cât mai multe voturi ” - a spus premierul Viorica Dăncilă.

Premierul s-a referit şi la faptul că în Legea bugetului de stat sunt prevăzute şi sumele necesare pentru investiţii şi făcut un nou apel la preşedintele Klaus Iohannis să renunţe "la această retorică de campanie electorală şi să nu mai blocheze acţiunile Guvernului".

PSD s-a lăudat cu majorarea alocaţiilor, deşi iniţiativa a fost a PNL

Joi seară, în timp ce mai mulţi aleşi PSD erau plecaţi la cafea sau prinşi în tot felul de discuţii, liberalul Robert Sighiartău a susţinut un amendament prin care a propus majorarea, de la 84 de lei la 150 de lei, alocaţiilor pentru copiii de peste doi ani. Cei sub această vârstă ar primi 300 de lei, în loc de 200.

Propunerea liberalilor de mărire a alocaţiilor, care iniţial fusese respinsă de Senat şi avizată de negativ de Guvern, ar trebui să intre în vigoare de la 1 martie.

Textul deputatului PNL a trecut, iar în grupul PSD s-a stârnit rumoare. Şeful de şedinţă, Florin Iordache, s-a bâlbâit când a anunţat rezultatul. Ulterior, conform unor surse politice, ar fi dorit să reia votul, pentru ca alocaţiile să rămână neschimbate. Dar a renunţat.

Măsura presupune alocarea a 2 miliarde de lei de la bugetul de stat, iar ministrul de Finanţe a refuzat propunerea de-a lungul timpului motivând că nu este sustenabilă. Astăzi, însă, inclusiv aleşii PSD prezenţi în sală au votat-o, iar şeful de şedinţă, ca să nu se mai întâmple aşa ceva, şi-a invitat colegii să se întoarcă rapid în sală.

Pe pagina de Facebook a social-democraţilor a apărut vineri dimineaţă o postare privind majorarea alocaţiilor copiilor, măsură pe care PSD şi-o atribuie.

Alte proiecte de hotărâre aflate pe masa Guvernului

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de hotărâre pentru aprobarea criteriilor şi a procedurii de acreditare a agenţiilor de intermediere între cererea şi oferta de muncă zilieră.

Potrivit proiectului de act normativ, în vederea acreditării, societăţile care solicită acreditarea ca agenţii de intermediere între cererea şi oferta de muncă zilieră trebuie să îndeplinească următoarele criterii: "să aibă obiect de activitate activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă - cod CAEN 7810" şi "să dispună de baza materială pentru realizarea serviciilor de intermediere".

Totodată, un alt criteriu avut în vedere este cel conform căruia cel puţin 25% din personalul cu atribuţii în prestarea serviciilor de intermediere să aibă studii superioare în una dintre specialităţile: psihologie, pedagogie, drept, precum şi experienţă de minimum 2 ani în domeniul medierii muncii.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se menţionează că acreditarea societăţilor se realizează de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin decizii motivate emise de directorii executivi ai agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti, care se comunică acestor societăţi în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere.

De asemenea, se precizează că acreditarea agenţiilor de intermediere între cererea şi oferta de muncă zilieră se acordă pe perioadă nedeterminată.

Un alt proiect de hotărâre aflat pe agenda Executivului, potrivit Agerpres, vizează aprobarea plăţii contribuţiei financiare voluntare a României pentru anul 2019 către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în vederea finanţării proiectului ''Sistemul Comun de Transmitere a datelor'' ce vizează protecţia şi confidenţialitatea datelor transmise de către ţările care implementează Standardul Comun de Raportare al OCDE.

Printr-un alt proiect de hotărâre, Guvernul urmează să aprobe acordarea cetăţeniei române în cazul a doi sportivi de performanţă, Bushbacher Philip John şi Rasulov Timur, în vederea "întăririi lotului naţional de hochei".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!   

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Culisele scandalului din Parlament. Liviu Dragnea, discurs furibund și un gest rar
Culisele scandalului din Parlament. Liviu Dragnea, discurs furibund și un gest rar

Cu mare întârziere, Parlamentul României a adoptat vineri legea bugetului de stat pentru acest an. Textul vine cu două veşti bune pentru copii: alocaţii majorate de la 84 la 150 de lei şi mese calde în toate şcolile de stat. 

Ministerul Muncii a redactat proiectul OUG privind majorarea alocaţiilor
Ministerul Muncii a redactat proiectul OUG privind majorarea alocaţiilor

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) a întocmit proiectul de ordonanţă de urgenţă privind majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, în urma deciziei luate de Parlament privind creşterea acestor indemnizaţii.

Ceartă în Parlament, din cauza majorării alocațiilor: ”Închideţi gura!”
Ceartă în Parlament, din cauza majorării alocațiilor: ”Închideţi gura!”

Modificarea proiectului privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, pentru mărirea deficitului bugetar, a dus la un schimb de replici, vineri, în plenul Camerei Deputaţilor, între opoziție și putere.

PSD se laudă pe Facebook cu majorarea alocaţiilor, deşi iniţiativa a fost a PNL
PSD se laudă pe Facebook cu majorarea alocaţiilor, deşi iniţiativa a fost a PNL

Pe pagina de Facebook a social-democraţilor a apărut vineri dimineaţă o postare privind majorarea alocaţiilor copiilor, măsură pe care PSD şi-o atribuie.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.