Românii prizonieri în aeroport au reușit să ajungă în Mexic. Alți 5 se vor întoarce în țară joi

×
Codul embed a fost copiat

Situația românilor ţinuţi cu forţa pe Aeroportul din Cancun riscă să declanşeze un incident internaţional între România şi Mexic.

UPDATE Ca rezultat al convorbirii telefonice din seara zilei de 3 februarie a ministrului afacerilor Externe Bogdan Aurescu cu omologul său mexican, autoritățile mexicane au remediat, în regim de urgență, situația cetățenilor români blocați pe Aeroportul Internațional din Cancun. De asemenea, ministrul mexican al Afacerilor Externe a transmis omologului român, în numele Guvernului țării sale, regrete pentru impactul negativ produs de acțiunile autorităților mexicane.

Astfel, tuturor cetățenilor români blocați în aeroport li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepția a cinci cetățeni români, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenței unei alerte de securitate individuale, aceștia urmând a se întoarce în țară în cursul acestei zile.

Toți cetățenii români au fost reevaluați în mod individual cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul mexican. Însărcinatul cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei României în Statele Unite Mexicane s-a aflat în aeroport pe durata derulării procedurilor și a acordat asistență cetățenilor români care au avut nevoie de informații, sprijin pentru asigurarea traducerii și îndrumare pentru completarea formularelor. Acesta a fost asistat și de consulul onorific al României la Cancun.

De asemenea, ca urmare a demersurilor efectuate mai ales cu prilejul discuției telefonice a ministrului Aurescu cu omologul mexican, când partea română a subliniat că alertele de securitate cu caracter general vizând persoanele de cetățenie română sunt inadmisibile, autoritățile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetățenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, și nediscriminatorii. Partea română și cea mexicană vor păstra în perioada următoare un contact apropiat pentru prevenirea unor probleme similare.

Citește și
mexic
Anunțul MAE cu privire la românii prizonieri în Mexic și călătoriile în această țară
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României din Mexic va rămâne în Cancun în următoarele zile pentru a se asigura că cetățenii români care nu au primit acord de intrare vor părăsi teritoriul mexican și pentru a rămâne în contact cu autoritățile locale.

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români să manifeste precauție cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinațiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. MAE reamintește, în context, că zonele Ciudad de Mexico și Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roșie, iar Cancun, zonă portocalie).

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

Știre inițială

În limbaj diplomatic, dar folosind expresii dure, precum „inadmisibil", „atitudine neprietenoasă" şi „situaţii ofensatoare", ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a criticat comportamentul abuziv al autorităţilor mexicane.

Declaraţiile au fost făcute după ce discuţiile avute cu Ambasada Mexicului la Bucureşti nu au dus la niciun rezulat, iar alţi conaţionali nu au fost lăsaţi miercuri să intre în Cancun.

Miercuri seară, Aurescu a vorbit la telefon cu omologul său mexican. Acesta a promis că va încerca să clarifice situaţia şi că „va face demersuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare" pe Aeroportul Cancun.

Până atunci, Ministerul român de Externe a emis o avertizare de călătorie pentru Mexic, şi le recomandă românilor să nu meargă acolo.

114 români sunt ținuți, fară explicații, de autoritățile mexicane pe Aeroportul International din Cancun. Unii sunt acolo de două zile și dorm pe saltele întinse pe jos, acoperiți cu pături. De la ora locală 17, au intrat în greva foamei.

Problemele au început sâmbătă, imediat după ce au coborât din avioane. Li s-au luat pașapoartele și telefoanele, nu au fost lăsați să intre în țară, iar câțiva dintre ei au povestit că au fost amenințați cu închisoarea ori că au fost însoțiți la toaletă de persoane înarmate.

Același tratament le-a fost aplicat și românilor care au ajuns miercuri în Mexic. Georgiana Năstase a fost despărțită de soț la graniță. Doar bărbatul a fost lăsat să intre în Cancun. Ea a fost urcată cu forța într-un avion și trimisă spre Paris.

Georgiana Năstase, turistă: „Dacă rămâneți aici veți ajunge în închisoare”. Am fost amenințată că dacă nu urc în avion o să ajung în pușcărie. Este o alertă pe numele vostru. OK. Despre ce alertă este vorba, nu înțelegem ce alertă poate să fie."

Românii care au rămas pe Aeroportul din Cancun nu pot lua legătura cu familiile. În țară, ai lor sunt îngrijorați.

Clara Georgiana, ruda unui român ținut pe aeroport: „Nu am putut lua legătura cu ei, nu au fost nici măcar activi pe Facebook. Nu știm nimic. Băiatul care a putut să trimită acel semnal de alarmă de pe tabletă a rămas fară acea tabletă, i-ar fi luat absolut orice cale de comunicare."

Liviu Chiriță, prietenul unui român ținut pe aeroport: „Au rămas fară telefon. Din 150, măcar 140 au fost reținuți."

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a criticat în termeni duri atitudinea autorităților mexicane.

Bogdan Aurescu, ministru de Externe: „Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români. Trebuie să fie eliminate situațiile ofensatoare, cetățenii români nu rebuie discriminați în nicio situație, trebuie să fie tratați cu respect, nu trebuie să fie puși în situații dificile."

Problemele apărute în Mexic în ultimele zile pot isca un incident internațional.

Ministerul Afacerilor Externe a emis deja o nouă avertizare de călătorie pentru Statele Unite Mexicane și le recomandă românilor să evite să meargă în această parte a lumii.

În același timp, Bogdan Aurescu a trimis o scrisoare omologului său Marcelo Ebrard în care își exprima nemulțumirea cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români în Mexic și a cerut sistarea imediată a acestei practici abuzive.

Scrisoarea a fost transmisă după ce tratamentul aplicat românilor în Mexic a fost semnalat încă de miercuri ambasadorului mexican la București.

Bogdan Aurescu: „Aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar fundamentate, să aibă la bază evaluări individuale de la caz la caz. Am ridicat față de autoritățile mexicane și problema condițiilor de așteptare în vederea returnării, pentru că cetățenii au observat că interviurile s-au purtat doar în limba spaniolă, au sesizat un comportament abuziv din partea politiei de frontiera, au acuzat lipsa apei și a hranei pe durata așteptării."

În sprijinul românilor ținuți pe Aeroportul din Cancun, au fost trimis un consul de la Miami și însărcinatul cu afaceri al României în Mexic, care să le acorde asistență. Ambasada României de acolo a avut grijă ca turiștii să primească apă și alimente.

În țară, Asociația Națională a Agențiilor de Turism a înaintat un protest oficial către Ambasada Mexicului. Nu ar fi prima dată când autoritățile de acolo au comportament nepotrivit cu românii.

Alin Burcea, vicepreședinte ANAT: „În fiecare an, Mexicul face asemenea mici mizerii. În această situație putem vorbi chiar de o deportare. Lufthansa a avut miercuri 120 de persoane reținute și eu folosesc termenul deportate pentru că au fost închiși, pentru că li s-au luat pașapoartele și pentru că li s-au luat telefoanele. Acestea sunt condiții de semi-detenție."

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că face demeresuri ca să îi aducă în țară pe românii aflați pe Aeroportul din Cancun și că a purtat discuții pentru trimiterea unei aeronave.

Pe de altă parte, ANAT susține că Lufthansa a anunțat că nu va mai imbarca turiști români care au ca destinație Mexic, ca să îi protejeze.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ministrul de Externe cere omologului mexican sistarea
Ministrul de Externe cere omologului mexican sistarea "practicii abuzive" a refuzului accesului românilor în Mexic

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, miercuri, o scrisoare omologului mexican, Marcelo Ebrard, căruia îi cere sistarea "practicii abuzive" a refuzului accesului românilor în Mexic.

Anunțul MAE cu privire la românii prizonieri în Mexic și călătoriile în această țară
Anunțul MAE cu privire la românii prizonieri în Mexic și călătoriile în această țară

Ministerul Afacerilor Externe atenționează cetățenii români că autoritățile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.