Internetul și telefonia mobilă au fost oprite în tot Kazahstanul. Stare de urgență în toată țara

×
Codul embed a fost copiat

Kazahstanul este afectat, miercuri, de o ”pană de Internet la scară naţională”, pe fondul tulburărilor fără precedent în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, a anunţat pe Twitter un grup specializat în supravegherea web-ului, NetBlocks.

”Kazahstanul se confruntă în prezent cu o pană de Internet la scară naţională, în urma unei zile de perturbări ale Internetului mobil şi unor restricţii parţiale”, anunţă această organizaţie nonguvernamentală (ONG), care subliniază că acest lucru ”este susceptibil să limiteze grav acoperirea manifestaţiilor antiguvernamentale care se intensifică”, notează AFP.

Și Reuters notează că Guvernul a oprit Internetul la nivel național. 

Protestatarii au capturat aeroportul din Almaty, iar personalul a fost evacuat, transmite Gazeta.ru.

45 de persoane au pus stăpânire pe aeroport. 

Citește și
kazahstan protest
Stare de urgență în Kazahstan. Protestatarii au pătruns în clădirea guvernului
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Guvernul a fost deja demis la cererea activiștilor, dar protestele nu fac decât să escaladeze: clădirile și mașinile explodează în toată țara, demonstranții preiau administrațiile orașului și împușcă în forțele de securitate", trasmite sursa citată.

Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul. Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan.

Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, capitala economică a ţării, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.

Într-un efort de a stopa criza, preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev a demis guvernul.

Pe lângă Internet, și telefonia mobilă a fost blocată în țară și principalele clădiri ale Puterii au fost incendiate, dar și locuința președintelui.

Preşedintele Kazahstanului cere ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi împotriva ''teroriştilor''

Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut miercuri ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a ''teroriştilor'' antrenaţi în străinătate, relatează AFP.

''Astăzi (miercuri - n.red.) le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă'', a declarat preşedintele kazah la televiziunea de stat, adăugând că în fruntea manifestaţiilor se află ''bande teroriste'' care au ''primit un antrenament aprofundat în străinătate''.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî, amintește Agerpres.

Cel puţin opt membri ai forţelor de ordine şi militari au fost ucişi în revoltele care afectează Kazahstanul de câteva zile, a anunţat Ministerul de Interne, citat de media locale. Potrivit sursei citate, 317 membri ai poliţiei şi ai Gărzii Naţionale au fost de asemenea răniţi ''de mulţimea furioasă''.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Rusia, despre criza din Kazahstan:
Rusia, despre criza din Kazahstan: "Urmărim îndeaproape evenimentele”

Rusia a îndemnat miercuri la "dialog" în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde au izbucnit tulburări fără precedent din cauza majorării preţului la gaz, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Stare de urgență în Kazahstan. Protestatarii au pătruns în clădirea guvernului
Stare de urgență în Kazahstan. Protestatarii au pătruns în clădirea guvernului

Un grup de manifestanţi a pătruns miercuri în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz, informează AFP.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat, duminică, că tinerele decedate, găsite după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.