Se prezinta "soldat al califatului" si anunta noi atentate. ISIS a difuzat o inregistrare cu autorul atacului din Germania

Muhammad Riyad

Europa a trait din nou luni noapte momente de panica. Un tanar afgan, in varsta de 17 ani, a atacat cu o arma alba mai multi pasageri intr-un tren din Germania.

Agresorul a fost ucis in cele din urma de politie, insa doua din victimele sale sunt in stare critica. Intre timp, in Germania a fost deschisa o ancheta pentru a vedea daca nu putea fi capturat in loc sa fie omorat.

Cititi in articol:
Atacul, revendicat de Statul Islamic
Drapel al Statului Islamic, gasit in casa agresorului
Ancheta a autoritatilor pentru a vedea daca atacatorul nu putea fi capturat in loc sa fie ucis

Desfasurarea evenimentelor de marti, livetext:

UPDATE 17:00 Statul Islamic a publicat online o inregistrare in care sustine ca apare atacatorul din trenul din Germania facand amenintari, relateaza AFP.  In aceasta inregistrare, subtitrata in araba si difuzata pe Amaq, agentia de presa a Statului Islamic, tanarul afgan, prezentat sub numele de "Muhammad Riyad", apare cu un cutit in mana si anunta in pashto ca va efectua o "operatiune" in Germania. El se prezinta drept un "soldat al califatului". In aceasta inregistrare de doua minute si 20 de secunde, afganul in varsta de 17 ani ameninta ca "soldatii califatului" ii vor ataca pe "necredinciosii" - un cuvant folosit de Statul Islamic pentru a-i desemna pe occidentali - de peste tot.
El anunta, de asemenea, ca vor avea loc noi atacuri.

Citește și
Mohamed Lahouaiej Bouhlel
Procurorul general al Frantei: "Atacul de la Nisa a fost premeditat". Ce a cautat pe internet Bouhlel inainte de masacru
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

UPDATE 15:00 Bild a publicat imagini cu toporul folosit de atacator in trenul din Germania. Potrivit autoritatilor germane, tanarul afgan de 17 ani pare sa se fi radicalizat singur si nu exista dovezi care sa indice o legatura cu vreo organizatie terorista, a declarat marti ministrul de interne din Bavaria, Joachim Hermann, citat de DPA.
Oficialul a oferit ca dovada un text in limba pastuna gasit in camera adolescentului si un bilet scris de el. Autoritatile au verificat camera unde locuia agresorul, intr-un centru de refugiati, pentru a aflat cat mai multe despre motivele atacului si despre personalitatea atacatorului.


UPDATE 14:50 Nu exista dovezi care sa sugereze ca atacatorul afgan care a ranit cu un topor si un cutit cinci persoane intr-un tren in sudul Germaniei ar avea legaturi cu vreo retea islamista terorista, a declarat marti ministrul de Interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, care a precizat ca ancheta este inca in desfasurare, relateaza DPA si Reuters.Oficialul a mai spus ca textul in limba pastu gasit in tren printre lucrurile atacatorului indica faptul ca este vorba de o persoana care s-a radicalizat pe cont propriu. Textul in limba pastu facea referire la islam si la 'nevoia de a rezista', dar - spune Herrmann - cuvintele sunt interpretabile. Totodata, printre lucrurile atacatorului s-a gasit si o scrisoare de adio adresata tatalui sau.

Herrmann a mai spus pe de alta parte ca atacul din tren nu este un motiv de suspiciuni generalizate la adresa refugiatilor. El a adaugat ca germanii nu pot inceta sa mai mearga cu trenul si nu vor permite atacatorilor sa le distruga vietile. nEl a mai precizat ca cel putin una dintre victimele din Hong Kong ale atacului de luni seara se afla in stare critica. Potrivit lui Herrmann, nu exista indicii ca atacatorul ar fi avut ca tinta turisti chinezi. Ministrul federal de Interne, Heiko Maas, a spus la randul sau ca tanarul atacator este un 'lup singuratic'. El a condamnat atacul, insa a subliniat ca astfel de incidente sunt dificil de oprit.

"Este dificil sa descurajezi 'lupii singuratici', care nu isi coordoneaza actiunile cu terte parti", a spus Heiko Maas la postul de televiziune N24.

UPDATE 12:30 Politia germana a deschis o ancheta interna pentru a stabili daca impuscarea adolescentului afgan care a atacat si ranit cinci persoane intr-un tren a fost justificata, a declarat marti un purtator de cuvant, relateaza DPA. Renate Kuenast, politician proeminent al Partidului Verzilor, a criticat felul in care a actionat politia, spunand ca adolescentul ar fi trebuit imobilizat, nu ucis.

UPDATE 11:30 Organizatia terorista Stat Islamic a revendicat atacul de luni noapte, dintr-un tren de pasageri din sudul Germaniei, a anuntat o agentie apropiata ISIS, citata de AFP.

UPDATE 9:44 Autoritatile au descoperit un drapel al organizatiei Stat Islamic, desenat de mana, in camera refugiatului afgan care a atacat cu un topor pasagerii unui tren din Germania, a declarat marti ministrul de Interne din Bavaria, citat de Sky News, transmite News.ro.

Oficialul a precizat ca doua dintre persoanele ranite sunt in stare foarte grava, iar sansele lor de supravietuire sunt mici.Autoritatile au verificat camera unde locuia agresorul, intr-un centru de refugiati, pentru a aflat cat mai multe despre motivele atacatorului si despre personalitatea sa.
Patru persoane au fost ranite grav, iar alte 14 au fost stabilizate, dupa ce au intrat in stare de soc. Autoritatile au declarat ca incidentul poate fi clasificat drept un posibil "atentat islamist".

Aproape de miezul noptii, a aparut un anunt care incremenea din nou Europa. Un refugiat din Afghanistan in varsta de 17 ani, care solicitase azil si locuia in Bavaria, a atacat mai multe persoane intr-un tren. Conform unei surse din cadrul ministerului de interne, individul ar fi strigat inainte de atac "Alah Akbar". Tanarul era inarmat cu un topor si un cutit. Dupa gestul sau insa, atacatorul a reusit sa scape. In cautarea lui a pornit si un elicopter, iar in final a fost neutralizat.

Florian Hummler, purtatorul de cuvant al politiei: "3 persoane au fost grav ranite, iar o alta se afla in stare stabila. Atacatorul purta la el un topor si un cutit. Trenul a a avut o oprire neprogramata, iar atacatorul a sarit din tren, insa a fost prins si impuscat mortal de politisti."

Motivul pentru care tanarul a recurs la acest gest nu este cunoscut deocmadata de autoritati. Din primele informatii, baiatul calatoarea de unul singur. Acesta ar fi intrat in Germania anul trecut, fara familie, odata cu un grup de minori refugiati si locuia in apropriere de locul unde s-a produs incidentul, intr-un centru de plasament.Atacul de luni noapte din Germania este primul incident sangeros, dupa ce tara a primit cu bratele deschise sute de mii de refugiati in ultimii ani. De revelion, zeci de femei au reclamat ca au fost agresate de migranti, insa atunci nimeni nu a fost ranit grav.

Dupa ce Angela Merkel a anuntat ca migrantii sunt primiti cu bratele deschise in Germania, peste un milion de refugiati au trecut granita tarii in cursul anului trecut. In noaptea de Revelion, a fost pentru prima data cand refugiatii si-au facut simtita prezenta. Atunci, haosul s-a instalat in centrul orasului Koln, cand sute de imigranti si-au facut de cap. Inainte sa agreseze sexual si sa jefuiasca femei, au creat diversiune aruncand petarde.

Victimele au povestit ca au fost molestate sexual si jefuite la coborarea din trenuri de un grup format din circa o mie de barbati descrisi ca originari din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. In urma incidentelor, au avut loc numeroase proteste, in care oamenii ii cereau cancelarului sa opreasca intrarea refugiatilor in tara.

In Germania au intrat in 2015 peste un milion de solicitanti de azil. Potrivit unor surse, citate de presa britanica, jumatate dintre ei au disparut din centrle de plasament si s-au dispersat prin toata Europa.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Atac intr-un tren in Germania: 4 persoane ranite, 14 in stare de soc. Atacatorul, un refugiat afgan, de 17 ani, a fost ucis
Atac intr-un tren in Germania: 4 persoane ranite, 14 in stare de soc. Atacatorul, un refugiat afgan, de 17 ani, a fost ucis

UPDATE| Patru persoane au fost ranite, dintre care trei grav, iar 14 sunt in stare de soc dupa ce un individ inarmat cu un cutit si un topor le-a atacat intr-un tren, in Germania, relateaza Bild.

Procurorul general al Frantei:
Procurorul general al Frantei: "Atacul de la Nisa a fost premeditat". Ce a cautat pe internet Bouhlel inainte de masacru

Ancheta privind atentatul comis la Nisa in noaptea de 14 spre 15 iulie confirma “caracterul premeditat” al atacului, a anuntat luni procurorul general al Parisului, Francois Molins, citat de AFP, Reuters si DPA.

Cei trei politisti din Baton Rouge au fost ucisi de un tanar de culoare, fost soldat in Irak. Mesajul lui Barack Obama
Cei trei politisti din Baton Rouge au fost ucisi de un tanar de culoare, fost soldat in Irak. Mesajul lui Barack Obama

Inca un atac armat are ca tinta politistii americani. De aceasta data, un tanar de culoare, in varsta de 29 de ani, a impuscat mortal 3 agenti si a ranit alti 3, in orasul Baton Rouge, din Louisiana.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al Nicușor Dan după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al Nicușor Dan după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.