Scandal intern izbucnit în țara care înarmează Rusia. „Livrarea de drone ar trebui să înceteze”

Drone iraniene
AFP

Livrarea către Rusia a unor drone fabricate în Iran, care au fost folosite în războiul din Ucraina, a generat un scandal intern inclusiv la Teheran, unde au apărut voci apropiate regimului care critică această decizie, relatează The Guardian.

Un important cleric conservator, totodată editorul unui ziar de la Teheran, a criticat deschis poziţia guvernului în legătură cu armele pe care regimul le-a furnizat Moscovei, afirmând că Rusia este agresorul clar în acest război, iar livrarea de drone ar trebui să înceteze. De asemenea, un fost ambasador al Iranului la Moscova sugerează că Ministerul de Externe iranian nici măcar nu a fost la curent cu aceste achiziţii, nefiind informat nici de de Kremlin, nici de armata iraniană, scrie „The Guardian”. Cotidianul britanic apreciază că toate acestea sunt indicii ale unei „fisuri interne”, potrivit News.ro.

Iranul a negat timp de mai bine de două luni că a vândut dronele Rusiei, în ciuda faptului că au fost utilizate pentru a ataca centrale electrice şi infrastructura civilă în Ucraina. În weekend, însă, într-un gest care a luat oarecum prin surprindere, Iranul a recunoscut că a furnizat „un număr mic de drone”, dar asta a fost înainte de începerea războiului, o explicaţie care a fost respinsă de SUA şi Ucraina.

Disputa referitoare la drone reflectă însă o polemică mai amplă la Teheran în materie de politică externă, unele voci avertizând în legătură cu riscurile dezvoltării unor legături prea strânse cu Moscova. Este, de asemenea, neobişnuit că aceste critici la adresa guvernului iranian vin din partea unui cleric conservator, editor de ziar, menţionează „The Guardian”.

În comentarii preluate şi de alte ziare iraniene, Masih Mohajeri, editorialistul ziarului „Jomhouri-e-Islami”, a subliniat trei lucruri pe care guvernul ar fi trebuit să le facă: să sfătuiască partea care a început războiul, adică Rusia, să respecte reglementările internaţionale care interzic invadarea teritoriului altor ţări; să fi spus Rusiei, la începutul războiului, că nu are dreptul să folosească în Ucraina dronele pe care Iranul i le-a furnizat; să menţină relaţii mai puternice cu ţara invadată.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Reproşurile unui cleric şi dezvăluirile unui diplomat

Adresându-se ministrului iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, el spune: „De ce nu aţi anunţat Rusia, după începerea războiului din Ucraina, că nu are dreptul să folosească dronele iraniene în războiul din Ucraina? Mai mult, de ce nu aţi condamnat în mod deschis Rusia pentru declanşarea războiului şi de ce nu aţi depus un efort şi mai mare pentru a media între cele două părţi, pentru a pune capăt acestui război malefic?”

Mohajeri susţine că Iranul ar fi putut juca acest rol fără a-şi deteriora relaţiile cu Rusia.

Pe de altă parte, el salută schimbarea de poziţie a ministrului iranian de externe - care în weekend a recunoscut că Iranul a vândut drone Rusiei - şi spune în articolul său că este „de bun augur”.

„Încă mai aveţi timp să schimbaţi politica privind războiul din Ucraina. Nu ar trebui să puneţi toate ouăle în coşul rusesc. Această metodă contrazice politica "nici Est, nici Vest", care este nucleul politicii externe a Republicii Islamice Iran”, arată clericul editorialist.

Un fost ambasador iranian la Moscova, Nematollah Izadi, a declarat, pe de altă parte, că pare să nu fi existat o cooperare adecvată între aripa militară şi cea diplomatică a statului iranian, ceea ce a făcut, probabil, ca Ministerul de Externe să nu fie la curent cu tranzacţiile militare ale regimului.

„Se pare că o parte a guvernului a considerat profitabil să vândă drone Moscovei pentru a fi folosite în război sau în alte scopuri, se pare că am cedat unei operaţiuni de înşelăciune din partea Rusiei, care, în opinia mea, nu serveşte deloc intereselor noastre naţionale”, a mai declarat Izadi.

În cadrul regimului ar exista însă neînţelegeri şi în legătură cu alte chestiuni, de pildă răspunsul adecvat la proteste. Unii parlamentari conservatori cer execuţii, alţii fac apel la autoreflecţie pe tema modului în care principiile revoluţiei islamice şi-au pierdut influenţa asupra unei generaţii, iar alţi lideri, între care ministrul turismului şi culturii, Ezzatollah Zarghami, recunosc în mod sincer că nu mai reuşesc să înţeleagă tânăra generaţie, scrie „The Guardian”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Furtuni puternice în Cehia. Cel puţin 18 persoane au fost rănite de trăsnet și șapte sunt în stare gravă
Furtuni puternice în Cehia. Cel puţin 18 persoane au fost rănite de trăsnet și șapte sunt în stare gravă

Un trăsnet a lovit un copac sub care se aflau oameni, duminică, într-un parc la nord de Praga, în timpului unui eveniment cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului. 18 persoane au fost rănite, relatează AFP.

 

Cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,9, raportat luni. Unde a fost resimțit
Cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,9, raportat luni. Unde a fost resimțit

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,9, a lovit centrul Japoniei în dimineaţa zilei de luni. 

Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani
Polițistul german rănit de un islamist în atacul cu cuțitul din Mannheim a murit. Avea doar 29 de ani

Autorităţile germane au anunţat duminică decesul, în urma rănilor suferite, a unui poliţist înjunghiat vineri în cap în timpul unui atac care a vizat o reuniune anti-islam la Mannheim, un ministru denunţând "terorismul islamist", relatează AFP.

Recomandări
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz
MAE confirmă cetăţenia română a tinerelor decedate după ce au fost luate de ape în Italia. Noi informații despre acest caz

Ministerul de Externe a confirmat, duminică, că tinerele decedate, găsite după ce au fost luate de apele fluviului Natisone, în regiunea Friuli Venezia Giulia din Italia, erau românce.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.