Primul deces cauzat de Febra Lassa, în Anglia. Cum se manifestă și cât de periculoasă este această boală?

lassa febra
Getty

Trei persoane din aceeași familie din estul Angliei au contractat febra Lassa, după ce s-au întors dintr-o călătorie din Africa de Vest. Una dintre persoane a decedat, relatează Mirror.

Febra Lassa a făcut și prima victimă în Marea Britanie, iar alte două cazuri sunt, în continuare, investigate.

 

 

 

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a anunțat vineri al treilea caz de febră Lassa și a declarat că s-a dovedit fatal, Bedfordshire Hospitals NHS Trust confirmând apoi că pacientul se afla în grija lor.

Cazurile proveneau toate din aceeași familie din estul Angliei, care s-a întors recent acasă dintr-o călătorie din Africa de Vest, unde virusul s-a dovedit a fi proeminent.

Fără tratament prompt, boala poate evolua spre șoc, convulsii, comă și surditate temporară.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit poate confirma că acest caz probabil al febrei Lassa aflat în anchetă este acum confirmat, ridicând numărul total de cazuri la trei. Din păcate, o persoană a murit”, a declarat Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit. „Contactăm persoanele care au avut contact strâns cu cazurile înainte de confirmarea infecției lor, pentru a oferi o evaluare, sprijin și sfaturi adecvate.

 

Febra Lassa este o boală hemoragică virală acută cauzată de virusul Lassa și este similară cu Ebola

 

Febra Lassa se răspândește prin expunerea la alimente sau articole de uz casnic contaminate cu urina sau fecalele șobolanilor infectați.

De asemenea, virusul se poate lua prin contactul cu fluidele corporale infectate.

Simptomele încep cu dureri de cap, dureri de gât și vărsături, dar pot declanșa și sângerare din gură, nas sau vagin.

Diverse grade de surditate apar, de asemenea, la 25% dintre pacienții recuperați, deși pentru jumătate din acest grup, surditatea revine după una până la trei luni.

În cele mai grave cazuri, pot apărea ca simptome, potrivit OMS, umflarea feței, lichid în plămâni, sângerări la nivelul gurii, nasului, vaginului sau tractului gastrointestinal și tensiune arterială scăzută.

 

Este febra Lassa un motiv de îngrijorare?


Cazurile de febră Lassa sunt rare în Marea Britanie și nu se răspândește cu ușurință între oameni. Riscul general pentru public este foarte scăzut”, a declarat Dr. Susan Hopkins, consilier medical șef la UKHSA.

În 2019, țările UE/SEE au raportat doar două cazuri.

Virusul se poate răspândi între oameni, dar numai prin intermediul fluidelor corporale. Înainte de aceste cazuri recente, au existat doar opt cazuri de febră Lassa importate în Marea Britanie din 1980 până în prezent.

Totuși, acolo unde există infecții, aceasta poate avea consecințe grave. Aproximativ 1% din cazuri se dovedesc a fi fatale, moartea survenind în termen de 14 zile.

Febra Lassa este deosebit de severă la sfârșitul sarcinii, moartea mamei și/sau pierderea fătului survenind în peste 80 la sută din cazuri în timpul celui de-al treilea trimestru. Cu toate acestea, 80 la sută dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom.

Deoarece simptomele febrei Lassa sunt atât de variate și nespecifice, diagnosticul clinic este adesea dificil, în special la începutul evoluției bolii. Iar în prezent nu există niciun vaccin împotriva acesteia.

Deși nu reprezintă un motiv de îngrijorare în Europa, aceasta rămâne endemică în Africa de Vest și se estimează că în fiecare an sunt diagnosticate între 100.000 și 300.000 de cazuri de febră Lassa.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două persoane au fost diagnosticate cu febră Lassa în Anglia. Ce este această boală și cum se manifestă?
Două persoane au fost diagnosticate cu febră Lassa în Anglia. Ce este această boală și cum se manifestă?

Două persoane au fost diagnosticate cu febră Lassa în Anglia, iar un alt caz probabil este în curs de investigare, anunță Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA), potrivit Euronews.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.