Bloc nou din Capitală, demolat pe cheltuiala proprietarului. Cum au reuşit vecinii să-l oblige

×
Codul embed a fost copiat

Primul bloc din Bucureşti cu decizie definitivă de demolare va fi dat jos pe cheltuiala proprietarului, iar operaţiunea a început deja.

Este o victorie în instanţă a vecinilor împotriva dezvoltatorului. Dar şi un act de normalitate pe o piaţă imobiliară în care fiecare face ce vrea. Investitorul spune că se va judeca, la rândul său, cu primăria sectorului 5, care l-a lăsat să construiască. Totul a pornit din revolta oamenilor, nu din vigilenta autorităţilor. Urmăriţi o anchetă realizată de Inspectorul Pro.

Acest bloc cu patru etaje şi mansarda a răsărit, în urmă cu 6 ani, pe un teren retrocedat din sectorul 5 al Capitalei. Adresă: intrarea Giurgiului numărul 23. Nu respectă distanţa între construcţii - care trebuie să fie cel puţin jumătate din înălţimea noului imobil. Iar controalele autorităţilor au scos la iveală că dezvoltatorul a încălcat autorizaţia de construire dar şi că primăria a eliberat-o fără să respecte normele în domeniu.

În baza acestor abateri, disciplina de stat în construcţii din cadrul primăriei sectorului 5 a sistat lucrările în 2012. Însă doar pe hârtie, pentru că dezvoltatorul a continuat construcţia. S-a oprit doi ani mai târziu când asociaţia de proprietari l-a dat în judecată. Luminiţa Sandru este preşedinta asociaţiei.

Citește și
casa, Texas
O casă a fost mutată cu totul, cu viteza melcului, pentru a fi salvată de la demolare
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Luminiţa Sandru povesteşte: "A fost un calvar viaţa noastră. În blocul din spate ne-au adus rromi cu toată şatra începând de la căruţe, cai. Aveam manele până la 4 dimineaţa, ne făceau grătare în care puneau peturi. Adusese inclusiv cocoşi la mansardă, aveam cocoşi, găini, bibilici"

Constructorul este Silviu Bălţăteanu, proprietarul unui lanţ de saloane de înfrumuseţare din Bucureşti. "Aveau geamuri, aveau uşi, am încheiat contract de comodat cu ei", spune acesta.

Locatarii nu s-au lăsat intimidaţi şi au continuat acţiunea în instanţă. Cinci ani a durat procesul la finalul căruia judecătorii au decis anularea autorizaţiei de construire, desfiinţarea lucrărilor realizate şi aducerea terenului la starea iniţială. Demolarea a căzut în sarcina dezvoltatorului. Iniţial, acesta a refuzat să o facă. Dar asociaţia de proprietari a găsit şi pentru asta o soluţie.

"Atunci am fost din nou în instanţă şi am cerut încuviinţarea instanţei de a demola asociaţia clădirea pe cheltuiala lui pentru că decizia definitive de anulare a autorizaţiei spune clar că bălţăteanu silviu trebuie să demoleze pe cheltuiala această clădire. Şi atunci instanţă ne-a încuviinţat nouă demolarea noi pasul următor a fost să îi punem sechestru pe toate bunurile şi am găsit ceva bunuri", spune Luminiţa Sandru.

Încolţit, constructorul a decis să demoleze clădirea. Cu o firmă aleasă de el. Demolarea trebuie să se termine până în martie şi costa 70 mii de euro. Silviu Bălţăteanu spune că se va îndrepta, pentru recuperarea costurilor demolării, către primăria sectorului 5, care i-a acordat autorizaţia de construire.

"Instanţa s-a pronunţat ca autorizaţia este dată nelegal. Eu nu ştiu ce înseamnă nelegală. Avocaţii mei cât şi instanţa spun că culpa este comună. Problema este că eu nu văd unde este culpa mea odată ce mă duc cu un act la primărie şi spun că vreau să construiesc 20-12 etaje şi ei pot spune „poţi să construieşti 2 sau 3”. Eu construiesc cât mi-au dat în autorizaţie: patru etaje. Unde este culpa mea comună?"

Silviu Bălţăteanu spune însă că după ce va demola blocul, va cere Primăriei autorizaţie de construire pentru unul nou. Dar de data aceasta se va opri la două etaje. Pe numele constructorului există şi un dosar de urmărire penală pentru continuarea executării lucrărilor după ce s-a dispos oprirea lor. În acelaşi dosar mai sunt cercetate şi două foste angajate ale Primăriei Sectorului 5, pentru abuz în serviciu. Dar toate aceste acţiuni - civile şi penale - sunt meritul locatarilor care au depus zeci de sesizări şi au iniţiat acţiuni în instanţă.

Luminiţa Sandru: "Ştii care e treaba? Trebuie să intri în ei, să insişti. S-a săturat de mine. S-au săturat toţi. Nu îţi exagerez, cred că sunt peste 10 mii dfe hârtii. Păi inchipuiesteti că m-am luat cu primăria sectorului 4, cu primăria 5, cu primăria Capitalei, cu prefectura, cu poliţia, cu parchetele cu DNA-ul"

Hilar este că în paralel cu proprietarii, şi Inspectoratul de Stat în Construcţii a dat în judecată dezvoltatorul şi a câştigat demolarea aceluiaşi bloc. Însă decizia nu a fost pusă în practică de primăria sectorului 5, aşa cum este legal. Autorităţile s-au mulţumit doar să îi trimită dezvoltatorului nişte notificări. Şi nu s-a întâmplat nimic.

În alte ţări, legile din construcţii nu sunt însă … orientative. În Luxembourg, de exemplu, un bloc de locuinţe a fost demolat de autorităţi imediat după finalizare, pentru că era cu un metru mai înalt decât planurile iniţiale.

La noi, inspectorii ISC şi cei de la disciplină de stat în construcţii din primării sunt cei care ar trebui să facă ordine în acest domeniu, dar de multe ori sunt depăşiţi de situaţie. Aşadar, în lipsa implicării autorităţilor, oamenii nu au de ales şi trebuie să lupte pentru drepturile lor. Iar blocul de pe Intrarea Giurgiului numărul 23 rămâne un exemplu de urmat.

Laptop la 499 de lei de Black Friday. VEZI AICI OFERTA

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Statul german vrea să-i demoleze casa unui bărbat din cauză că e fan
Statul german vrea să-i demoleze casa unui bărbat din cauză că e fan "Stăpânul inelelor"

Pasiunea pentru natură l-a condus pe un neamţ la un conflict cu autorităţile. Omul şi-a construit o casă de hobbit în curte, iar primăria îi reproşează că nu are autorizaţie şi îi cere să o dărâme.

O casă a fost mutată cu totul, cu viteza melcului, pentru a fi salvată de la demolare
O casă a fost mutată cu totul, cu viteza melcului, pentru a fi salvată de la demolare

Pentru a fi salvată de la demolare, o casă veche de 157 de ani din Texas a fost mutată. Primăria vrea să ridice un parc de distracţii, iar construcţia, care nu mai era locuită de zeci de ani, urma să fie făcută una cu pământul.

Fostul turn de control al aeroportului din Bacău a fost demolat
Fostul turn de control al aeroportului din Bacău a fost demolat

Turnul vechi de control al Aeroportului George Enescu din Bacău a fost pus la pământ joi.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.