Dezbaterea INTEGRALĂ organizată de Dăncilă: "Luni voi fi președintele României”

×
Codul embed a fost copiat

Candidatul PSD la Președinția României, Viorica Dăncilă, a declarat că își dorește în continuare o confruntare cu Iohannis, pe care l-a numit "laș", menționând, totodată, că este convinsă de faptul că luni va fi președintele României.

Răspunsurile Vioricăi Dăncilă la întrebările jurnaliștilor

Întrebare: Vă asumați asaltul asupra justiției făcut de PSD?

Răspuns: Nu-mi asum asaltul asupra justiției. Nu ați văzut premierul Viorica Dăncilă făcând un asalt asupra justiției. Când ministrul Justiției a încercat să intervină în justiție, am intervenit.

Întrebare: Credeți că Liviu Dragnea a fost un om rău sau bun pentru România?

Citește și
Dăncilă
Reacția lui Dăncilă, întrebată dacă va merge la dezbaterea anunţată de Klaus Iohannis
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Răspuns: Noi ne asumăm istoria acestui partid și ne asumăm fiecare lider al acestui partid. Învățăm din lucrurile rele, dar Liviu Dragnea a avut și lucruri bune și lucruri rele. Un lucru bun a fost câștigarea alegerilor din 2016 cu un procent foarte mare.

- Liviu Dragnea a plătit pentru ce a făcut, dar cum plătește Klaus Iohannis care a jurat cu mâna pe Constituție, dar a încălcat-o, Iohannis este un președinte care a încălcat separarea puterilor în stat, un președinte care a cerut schimbarea șefului DIICOT.

- Liviu Dragnea, dacă a greșit, a plătit, dar ce se întâmplă cu Klaus Iohannis, care este președinte în funcție?

Întrebare: În calitate de președinte al României, ați aproba mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim?

Răspuns: Voi cere din nou opiniile instituțiilor abilitate. Nu o să încalc nicio prevedere legală și voi respecta legea privind această măsură.

Întrebare: Ce le spuneți tinerilor care nu au avut norocul să aibă o mamă care să îi angajeze la Curtea de Conturi?

RăspunsNu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi. Fiul meu a fost atacat în ultima perioadă. Este un copil care nu iese în spațiul politic și nu s-a raportat la politică. Fiul meu este izolat. Când a primit acest loc de muncă, eu nu eram premier. Oriunde s-a dus, nu mi-a spus înainte, și pentru a-mi demonstra că se poate ridica pe propriile picioare. 

Întrebare: Mai susțineți OUG 13?

RăspunsEra constituțională. Acum nu cred că mai este oportună, a fost adoptat și un referendum.

Întrebare: Ați vorbit despre realizările PSD și nu despre eșecuri. În programul din guvernare erau mai multe promisiuni care nu au fost respectate, vă deziceți de promisiunile PSD?

Răspuns: Nu am să mă dezic niciodată de PSD, sunt membră a partidului de peste 20 de ani. Atât timp cât PSD a fost la guvernare, nu am să me dezic de acest partid. Nu am spus că am avut o guvernare perfectă, ci una eficientă și că mai aveam încă un an pentru a realiza măsurile din programul de guvernare cu care am venit în fața românilor.

- Vorbiți despre spitalele regionale, dar haideți să vorbim și despre salariile medicilor sau despre dotarea spitalelor. Am deschis spitale, în timp ce alții le-au închis. Pentru cele 3 spitale regionale, a fost o alocare de 150 de milioane de euro. Banca Europeană de Investiții a emis o factură pentru 130 de milioane de euro, au rămas 20 de milioane de euro pentru cele trei spitale.

Întrebare în limba engleză privind programul de vize.

RăspunsVă răspund în română, că nu aș vrea să ducem în derizoriu această discuție. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, vorbește la toate întâlnirile internaționale în limba germană. Să nu încercăm să ducem o discuție serioasă în derizoriu. Credeți-mă că aș fi putut să vă răspund și în engleză și o să vedeți că voi face acest lucru.

Întrebare: Ați spus că vă mențineți declarația privind mutarea ambasadei la Ierusalim. Cum veți putea schimba poziția țărilor arabe, după ce acea declarație a fost aspru criticată?

Răspuns: Am o relație foarte bună cu țările arabe și cu țările din Golf. Am văzut că președintele Iohannis a spus că acesta este motivul pentru care noi nu am obținut acea poziție în Consiliul ONU.

Întrebare: Ați fi de acord cu creșterea vârstei de pensionare?

Răspuns: Oamenii nu sunt cifre, nu am toate datele pentru a răspunde la o astfel de întrebare. Eu nu am propus creșterea vârstei de pensionare. Cei care au această opinie, trebuie să-și argumenteze această opinie.

Întrebare: L-ați grația pe Liviu Dragnea?

Răspuns: Nu aș grația pe nimeni care este acuzat de corupție, singura excepție pe care aș face-o este pentru o mamă care a făcut un lucru minor și care este așteptată de copii acasă.

Întrebare: Este adevărat că ați fi alergat să faceți o poză cu regele Iordaniei?

Răspuns: Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Mă îndoiesc că domnul Diaconescu ar fi venit cu o astfel de informație.

Întrebare: Dacă luni nu sunteți aleasă președinte, vă veți depune mandatul de la președinția PSD?

Răspuns: Luni voi fi președintele României.

Întrebare: Ce mesaj le-ți adresa bărbaților din politica românească de Ziua internațională a bărbatului?

Răspuns: Le-aș transmite să fie puternici, să nu jignească și să aibă o abordare care să  le facă cinste. Lui Iohannis i-aș transmite să fie un bărbat puternic și să nu fie laș, ar trebui să accepte această confruntare.

Întrebare: Care ar fi primul lucru pe care l-ați face ca președinte?

Răspuns: Aș veni în fața românilor și aș cere un referendum în care să renunț la imunitate, voi face ceea ce a promis Klaus Iohannis și nu a făcut.

Întrebare: De ce nu ați mai mers la dezbaterea organizată astăzi de președintele Klaus Iohannis?

Răspuns: Mi-ar fi plăcut să merg și să-i cer președintelui să renunțe la aroganță și să avem o dezbatere, dar am avut multe informații că vor exista multe jigniri, multe lucruri urâte, că va exista o poziție din partea președintelui care nu va pune dezbaterea de la egal la egal. Am considerat că ar fi fost prea mult circ.

Întrebare: Ce dosare are Klaus Iohannis?

Răspuns: Am văzut foarte multe dosare, eu știu că a pierdut o casă, acolo se vorbește de uz de fals. Trebuie să explice de ce s-a judecat cu cei doi bătrâni, mie mi-au părut disperați acei oameni. Sunt foarte multe dosare, nu le acum la îndemnă.

Întrebare: Unde erați în după-amiaza zilei de 10 august 2018?

Dăncilă: Nu eram în țară, eram în concediu de 5 zile cu soțul meu.

Întrebare: Ce întrebare i-ați adresa lui Klaus Iohannis?

Răspuns: Domnule Iohannis, îi iubiți pe români, gândiți și acționați românește?

Întrebare: Ce șanse vă dădeați la începutul campaniei?

Răspuns: Am intrat în turul 2 și acum șansele sunt foarte mari să câștigăm alegerile prezidențiale. Eu cred că putem câștiga alegerile prezidențiale.

Întrebare: Care este cea mai mare temere a dvs?

Răspuns: Mă tem doar de Dumnezeu și mă cred că aș putea dezamăgi românii

Întrebare: Cine va ieși președinte?

Răspuns: Eu sper ca și Klaus Iohannis să voteze Viorica Dăncilă.

Întrebare: Ne-ați promis că vom vorbi despre ceas. Ne puteți spune câte broșe aveți?

Răspuns: Dar, pentru corectitudine și pentru o abordare împarțială, întrebați-l pe domnul Iohannis câte meditatii a făcut într-un an ca să poată lua 5 case?

Întrebare: Un  român își permite un ceas de 5.000 de euro?

Răspuns: Dacă a lucrat ca europarlamentar timp de 9 ani, da, își permite și mai mult.

Întrebare: Ați spus că ați dat meditații la matematică. Ne puteți spune care este aria cercului?

Viorica Dăncilă: Raza la pătrat.

Corectată de jurnalistă că este  π înmulţit cu raza la pătrat, Dăncilă a precizat:

"π ori raza la pătrat. Da, am dat meditații la matematică și, credeți-mă, dacă aveti timp liber să veniti alături și să vedeți cine știe matematică. Sunt inginer și toți inginerii fac matematică până în anul 3. Am făcut 5 ani de facultate și, contrar celor afirmate în spațiul public, am terminat cu media 9. Bine, pentru unii li se pare o medie mică....".

 

Întrebările pe care Viorica Dăncilă i le-ar adresa lui Iohannis

 

- Aș vrea ca, prin intermediul presei, să răspundă la o serie de întrebări, nu pentru mine, dar pentru românii care așteaptă aceste răspunsuri.

- De ce nu ați făcut nimic domnule Klaus Iohannis în cei 5 ani de mandat? Cum v-ați simțit când ați primit în fiecare lună salariul fără să faceți nimic?

- Nu ați făcut un referendum pentru a renunța la imunitatea prezidențială. De ce i-ați mințit pe români? De ce vă e frică să renunțați la imunitate?

- Domnule Iohannis, vă asumați eșecul intrării României în spațiul Schengen? Știm că România îndeplinește toate criteriile necesare pentru a intra în spațiul Schengen, și totuși nu am intrat.

- Iohannis a declarat că i-ar reeduca pe PSD-iști, dar ei ar trebui mai întâi educați. Românii nu trebuie jigniți și împărțiți în funcție de părerile lor politice. Credeți că aceasta este atitudinea pe care trebuie să o aibă președintele tuturor românilor?

 

Declarația Vioricăi Dăncilă la începutul dezbaterii de la Palatul Parlamentului

 

- Mulțumesc pentru participarea la acest dialog, pe care eu l-am considerat necesar.

- Dacă până acum am avut un președinte care i-a mințit pe români, azi avem un președinte care crede că o parte din presă merită să participe la dezbatere, iar alta nu.

- Am tot sperat că vom avea o confruntare, care să arate respectul pentru români. Se pare că Iohannis refuză această confruntare, sfidând astfel românii care l-au votat, dar și pe cei care nu l-au votat.

- Văd teama de un dialog autentic, de întrebări, văd teama de adevăruri incomode pentru Iohannis.

- Am văzut multe minciuni din partea lui Klaus Iohannis, cred că o confruntare arăta cum suntem fiecare dintre noi, cum suntem pregătiți pentru funcția prezidențială.

- Văd că nu vrea această confruntare, văd un om laș și arogant. Eu îmi fac datoria și voi veni cu o analiză și un bilanț al meu ca premier.

Despre realizările privind politica externă a României

- Am văzut că președintele Klaus Iohannis s-a întors din SUA cu o șapcă și 3 poze. Eu am avut 40 de vizite externe și 100 de primiri la București și am căutat ca, din fiecare vizită, să aduc ceva concret pentru România, cu contracte sau investitori din alte state.

- Nu este posibil ca în 5 ani, președintele României să aibă doar 25 de vizite externe. Cum este posibil ca premierul României să aibă peste 40 de deplasări în străinătate, iar președintele nu.

Despre realizările în economie și mediul de afaceri

- E cunoscut că România a avut a doua cea mai mare creștere economică din UE în timpul guvernării PSD. Sunt cunoscute măsurile pe care le-am luat în plan economic, salariul minim a crescut, salariile medicilor s-au triplat și astfel s-a oprit exodul către alte state, salariile profesorilor au crescut cu 80 la sută, iar cele din ordine publică cu 50 la sută.

- În toată această perioadă, președintele României nu a făcut decât să dezinformeze, s-a opus creșterilor salariilor. Cu cinism, le-a spus pensionarilor că nu sunt fonduri pentru creșterea pensiilor.

- A fost o abordare prin care a căutat să câștige puncte electoral.

Despre realizările în educație

- Am mărit salariile profesorilor, am finalizat construcția a peste 100 de creșe și grădinițe.

- Singurul lucru pe care l-a făcut Klaus Iohannis a fost să-și postul de profesor la colegiul la care a predat și a lansat România educată fără niciun rezultat.

Despre relația cu românii din dispora

- Românii s-au săturat de lozinci, Guvernul a implementat programul Startup diaspora, am implementat programul în agricultură, am facilitate votul pentru românii din diaspora, am acordat suport în educație pentru copiii români de peste hotare.

- Klaus Iohannis nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din diaspora. Dacă a avut o deplasare în țări în care avem o mare comunitate de români, el nu s-a deplasat să vorbească cu aceștia.

 - Poate că toate aceste etichete pe care mi le-ați lipit mine de-a lungul timpului, vi se potrivesc mai mult dumneavoastră.

Anunțul privind organizarea dezbaterii la Palatul Parlamentului

 

Evenimentul este organizat la Palatul Parlamentului, iar PSD informează că ”accesul este liber pentru toți reprezentanții mass-media desemnați de către instituțiile pe care le reprezintă”.

Ulterior, liderul PSD a postat un mesaj pe Facebook în care a precizat că va avea ”un dialog deschis cu TOȚI jurnaliștii care își doresc să participe”.

”Cred cu tărie că această campanie are nevoie de dialog, de dezbateri, de o prezentare coerentă a viziunii pentru România și, mai ales, de răspunsuri la întrebările oamenilor. Eu nu pot fi de acord cu fuga de asumare și fuga de întrebări, nici cu aroganța pe care o afișează președintele Iohannis și disprețul pentru dreptul românilor la informare. Acest elitism al domnului Iohannis și această selecție pe care a făcut-o pentru evenimentul de astăzi trădează de fapt teama de un dialog autentic, teama de adevăruri incomode.

Eu am ales să am o discuție liberă, deschisă, cu oricine are întrebări despre viziunea candidatului pentru România. Voi avea un dialog deschis cu TOȚI jurnaliștii care își doresc să participe, astăzi, începând cu ora 18:00, la Palatul Parlamentului, sala Spiru Haret.” - a precizat Dăncilă pe rețeaua de socializare.

Inițial, unul dintre scenariile vehiculate în public a fost că Dăncilă s-ar putea duce neinvitată la evenimentul organizat de PNL și Klaus Iohannis, însă șeful statului a declarat că nu va participa la o dezbatere cu contracandidata sa, pentru că aceasta reprezintă un “partid nereformat” care “a atacat românii în stradă” şi a tolerat permanent “atacuri xenofobe de cea mai joasă speţă”.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Dezbaterea INTEGRALĂ a lui Klaus Iohannis. Ce a spus despre justiție, 10 august și greșelile comise
Dezbaterea INTEGRALĂ a lui Klaus Iohannis. Ce a spus despre justiție, 10 august și greșelile comise

Preşedintele Klaus Iohannis a participat marţi la un dialog cu jurnaliștii, acțiune care a fost organizată de echipa sa de campanie.

Reacția lui Dăncilă, întrebată dacă va merge la dezbaterea anunţată de Klaus Iohannis
Reacția lui Dăncilă, întrebată dacă va merge la dezbaterea anunţată de Klaus Iohannis

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a afirmat, luni seară, referitor la dezbaterea preşedintelui Klaus Iohannis de marţi, că ia în calcul ambele variante.

Iohannis, despre prezența Vioricăi Dăncilă la dezbaterea de marți
Iohannis, despre prezența Vioricăi Dăncilă la dezbaterea de marți

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni seară, la Ploieşti, că Viorica Dăncilă ”nu va fi primită” dacă va merge la dezbaterea pe care a anunţat-o pentru marţi seară.

Ce va face Iohannis dacă Dăncilă vine neinvitată la dezbatere: ”Dacă PSD dorește circ”
Ce va face Iohannis dacă Dăncilă vine neinvitată la dezbatere: ”Dacă PSD dorește circ”

Senatorul PNL Alina Gorghiu consideră că, dacă Viorica Dăncilă va veni neinvitată la dezbaterea electorală a lui Klaus Iohanis, atunci totul se va transforma într-un ”circ”.

Răspunsul lui Dăncilă despre participarea la dezbaterea organizată de Iohannis
Răspunsul lui Dăncilă despre participarea la dezbaterea organizată de Iohannis

Viorica Dăncilă a declarat duminică că nu ştie încă dacă va merge la dezbaterea organizată de preşedintele Klaus Iohannis cu jurnalişti şi formatori de opinie şi şi-a exprimat speranţa ca acesta să fie sfătuit să o invite la o dezbatere.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.