Șirul gafelor polițiștilor care l-au lăsat liber pe Vlad Pascu să producă tragedia din 2 Mai. Explicațiile unui avocat

×
Codul embed a fost copiat

Corpul de control al ministrului de Interne a ajuns la Constanța și verifică felul care în polițiștii au tratat cazul lui Vlad Pascu, înainte ca tânărul să-i omoare pe Roberta și Sebastian.

Cele două echipaje de poliție care l-au verificat în trafic, l-au lăsat să conducă deși mașina lui nu avea o asigurare obligatorie valabilă, şi mai grav, în momentul în care i-au găsit substanțe cu efect sedativ în mașină, nu l-au dus la spital, să îl testeze pentru consum de droguri, după ce nu au găsit un „drug test”. Ar fi putut chiar să îi rețină permisul de conducere, pentru câteva ore. Marți, DIICOT a comunicat că Vlad Pascu a mai fost cercetat de două ori, pentru deținere de droguri pentru consum. Prima dată, când avea doar 13 ani. Atenție, urmează imagini și detalii, care vă pot afecta emoțional.

Primul echipaj de poliție care ar fi putut să îl scoată din trafic pe Vlad Pascu acționa într-o zonă din Mangalia, pe drumul spre Vama Veche.

Era vineri seara, spre miezul nopții, cu 6 ore și jumătate înainte ca băiatul să îi omoare pe cei doi tineri. Agenții aveau o acțiune preventivă și l-au oprit pe Pascu să îi dea sfaturi despre regulile de circulație.

Mașina băiatului nu avea însă o poliță RCA valabilă.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cum a fost posibil să fie lăsat să își vadă de drum deși legea interzice clar circulația autoturismelor fără asigurare obligatorie? Trebuie să răspundă polițiștii care l-au oprit atunci.

Cristian Ion, avocat: „În condițiile în care persoana în cauză a fost depistată în trafic fără RCA ar fi trebuit ca în mod normal să fie ridicate plăcuțele de înmatriculare și talonul, context în care nu ar mai fi condus pe drumurile publice.”

Al doilea echipaj - format dintr-un polițist și un jandarm - care ar fi putut să prevină moartea celor doi tineri l-a întâlnit pe Vlad Pascu, în Vama Veche, în dreptul unui magazin. Agenții îl căutau pentru că un șofer anunțase la 112 că băiatul conducea periculos și mașina lui fusese dată „în atenție”.

De ce nici acest echipaj nu a reținut talonul și plăcuţele de înmatriculare ale mașinii fără RCA a lui Pascu, aşa cum prevede legea?

Au fost oare agenții neglijenți, ori cineva i-a sunat să omită acest aspect, sau Vlad Pascu i-a plătit să închidă ochii? Sunt aspecte care trebuie lămurite.

De asemenea, dacă în mașina lui Pascu au fost găsite o țigară artizanală de tip joint și o folie marcată cu denumirea unei substanțe cu efect sedativ, cu patru pastile, de ce șoferul nu a fost testat pentru consum de droguri?

Șeful Poliției din Constanța, chestorul Constantin Glugă, a afirmat că singurul „drug test” disponibil în zonă era la Mangalia iar polițistul care îl folosește era în concediu medical, dar nu a precizat de ce agenții nu au mers mai departe, cum spune legea.

Chiar și în lipsa unui aparat de testare, șoferul în mașina căruia s-au găsit pastile și o ţigară artizanală ar fi putut rămâne fără permis. Asta dacă polițiștii s-ar fi dus cu el la spital unde să i se recolteze probe de sânge. Legea spune că dacă medicul observă semne ale consumului de substanțe interzise, polițiștii aveau dreptul să îi retragă șoferului permisul pentru cel puțin 12 ore.”

Prevederea apare în Ordonanța de Urgență 195 din 2002 - la articolul 22. Acolo este trecută și informația că reținerea permisului putea fi dispusă până la ora 8 a zilei următoare.

Art. 22 (1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliţia rutieră şi în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulaţie.

(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore.)

Suspiciuni de incompetență și corupție. Intervine Corpul de Control MAI

Cu atâtea întrebări care nu își găsesc răspuns și suspiciuni de incompetență și corupție, corpul de control al Ministrului de Interne a mers la Constanța.

Responsabilii au început verificările la Serviciul Rutier. Șef este comisarul Constantin Stoian. Apoi, la Inspectoratul Județean de poliție condus de chestorul Constantin Glugă și la biroul de poliție Vama Veche, condus de inspectorul Radu Vachente.

Am solicitat poliției din Constanța să ne spună și cine sunt agenții care l-au oprit în trafic pe Vlad Pascu. Numele lor nu ne-au fost comunicate până la această oră.

Între timp, DIICOT a transmis că Vlad Pascu era cunoscut drept consumator de droguri.

În 2017, pe când avea doar 13 ani, a fost găsit în București cu canabis, într-o pungă mică.

I-a fost deschis atunci un dosar penal dar care a fost clasat pentru că băiatul nu împlinise 14 ani și nu răspundea penal.

Anul trecut, tânărul a fost prins din nou cu substanțe interzise. Din nou canabis, și din nou Vlad Pascu a scăpat.

Autorităţile au renunțat la urmărirea penală, pe motiv că în cazul infracțiunii de care era acuzat, deținere de droguri de risc pentru consum propriu, pedeapsa era prea mică.

Așa că Vlad Pascu a continuat ... și a sfidat legea.

Tind să fac dovada ca pe numele meu există în momentul de față businessuri de mai mulți bani decât o să aveți voi dacă faceți foamea cu pateu toată viața! Oxycodona este viața noastră, noi nu suntem toxicomani, noi suntem oxycomani.”

Cele două tipuri de medicamente care apar în aceste imagini se prescriu doar pe reţetă iar consumul lor abuziv poate duce la dependență, spun specialiștii. Primul medicament este un antidepresiv puternic pentru cei care suferă de depresie și anxietate. Tabletele din mâna lui Pascu sunt din categoria opioidelor care, în mod normal se recomandă pacienţilor oncologici cu dureri foarte mari. Cei care abuzează de acest analgezic ajung în stări de euforie silmilare celor date de heroină.

Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru: „Asociate aceste medicamente cu alcoolul, cu diferite alte droguri sau substanțe psihoactive, pot duce la simptome psihiatrice, de la halucinații, până la manifestări discomportamentale, agresivitate. De aceea, nu trebuie consumate fără aviz medical.”

Dezbaterile iscate de erorile poliției în cazul lui Vlad Pascu, amploarea pe care a luat-o consumul de droguri în România și discuțiile despre incapacitatea statului de a combate traficul cu substanțe interzise au determinat acum și alte anchete.

Inspecția Judiciară a dispus controale în toată țară în cauzele de deținere de substanțe interzise și infracțiuni săvârșite sub influența acestora.

Accidentul în care au murit doi tineri la Vama Veche mai atrage atenția și asupra unui fapt grav. Grupul din care făceau parte victimele mergea pe carosabil, pentru că acolo nu este trotuar.

Iar la final, un sfat: în astfel de situații, când pietonii nu se pot deplasa pe trotuar - obligația pe care o au este să meargă pe partea stângă a drumului, în direcția lor de mers - se arată într-o comunicare a Poliției.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită
S-a trezit cu bolovanul în parbriz, în Defileul Jiului. Șoferița a fost rănită

O femeie de 36 de ani din Hunedoara a fost rănită în timp ce mergea cu mașina prin Defileul Jiului. O bucată de stâncă de câteva kilograme s-a desprins de pe versant și a căzut chiar peste parbrizul autoturismului condus de ea.  

Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare
Tânăr fotbalist, mort într-un accident cu skijet-ul pe Olt. Nu e clar dacă Flavius purta vesta de salvare

Sfârșit tragic pentru un tânăr fotbalist din Slatina. Băiatul era cu skijet-ul pe râul Olt, însă, la un moment dat, s-a răsturnat în apă. Nu se știe dacă purta vestă de salvare. A urmat o operațiune de căutare contra-cronometru, a pompierilor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.