Valentine’s Day 2024. Care este semnificația Zilei Îndrăgostiților la români

concerte ziua indragostitilor
Shutterstock

Februarie este luna iubirii la români, pentru că marchează două sărbători în care este celebrată dragostea – Sfântul Valentin (14 februarie) și Dragobetele (24 februarie).

În 2024, Ziua Îndrăgostiților cade într-o zi de miercuri, iar Dragobetele se sărbătoresc într-o zi de sâmbătă.

Deși Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români, ziua de 14 februarie a fost preluată din Statele Unite și folosită ca o ocazie în plus pentru a manifesta iubirea față de partenerii de viață.

Valentine’s Day, sărbătorit pe 14 februarie 2024

În toate țările în care se sărbătoreșe Sfântul Valentin cuplurile își celebrează iubirea, fie că este vorba despre o simplă declarație de dragoste sau despre un cadou impresionant. Indiferent de tradițiile locale, Ziua Îndrăgostiților are aceași semnificație în toată lumea, și anume iubirea.

Legenda Sfântului Valentin este învăluită în mister. Valentine’s Day, așa cum o cunoaștem astăzi, își are origine atât în tradiția creștină, cât și din cea romană antică.

Citește și
Ce tradiții respectă îndrăgostiții din toate colțurile lumii de Valentine’s Day
Ce tradiții respectă îndrăgostiții din toate colțurile lumii de Valentine’s Day
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Biserica Catolică recunoaște cel puțin trei sfinți diferiți cu numele Valentin sau Valentinus, toți fiind martirizați. O legendă susține că Valentin a fost un preot care a slujit în secolul al III-lea la Roma. Atunci când împăratul Claudius al II-lea a decis că bărbații singuri sunt soldați mai buni decât cei cu soții și familii, a interzis căsătoria pentru tineri. Valentin, dându-și seama de nedreptatea decretului, l-a sfidat pe Claudius și a continuat să oficieze în secret căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți. Când acțiunile lui Valentin au fost descoperite, Claudius a ordonat ca acesta să fie executat. Alții insistă asupra faptului că Sfântul Valentin din Terni, un episcop, a fost cel care a dat numele sărbătorii. Și el a fost decapitat de Claudius al II-lea în afara Romei.

Alte povești sugerează că Valentin ar fi fost ucis pentru că a încercat să-i ajute pe creștini să scape din închisorile romane dure, unde erau adesea bătuți și torturați, conform History.

Potrivit unei legende, un Valentin încarcerat a trimis el însuși primul salut de „Valentine” după ce s-a îndrăgostit de o tânără fată - posibil fiica temnicerului său - care l-a vizitat în timpul detenției sale. Înainte de a muri, se presupune că i-ar fi scris o scrisoare semnată „De la Valentinul tău(„From your Valentine”), o expresie care este folosită și astăzi cu sensul „De la iubitul/iubita ta”.

Deși adevărul din spatele legendelor despre Valentine este neclar, toate subliniază atracția sa ca figură simpatică, eroică și - cel mai important - romantică. Până în Evul Mediu, poate datorită acestei reputații, Valentin va deveni unul dintre cei mai populari sfinți din Anglia și Franța.

De ce a fost aleasă Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie

În timp ce unii istorici cred că Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită la mijlocul lunii februarie pentru a comemora aniversarea morții sau înmormântării lui Valentin - care a avut loc probabil în jurul anului 270 d.Hr. - alții susțin că biserica creștină ar fi decis să plaseze sărbătoarea Sfântului Valentin la mijlocul lunii februarie, într-un efort de a „creștina” sărbătoarea păgână Lupercalia.

Sărbătorită pe 15 februarie, Lupercalia era, în perioada Imperiului Roman, un festival al fertilității dedicat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, precum și întemeietorilor romani Romulus și Remus.

Pentru a începe festivalul, membrii Luperci, un ordin de preoți romani, se adunau la o peșteră sacră unde se credea că pruncii Romulus și Remus, fondatorii Romei, au fost îngrijiți de o lupoaică. Preoții sacrificau o capră, pentru fertilitate, și un câine, pentru purificare. Apoi jupuiau capra și îi tăiau pielea în fâșii, după care bucățile le înmuiau în sângele animalului. Ei ieșeau pe străzi apoi cu aceste bucăți de piele și plesneau ușor femeile cu ele. Departe de a fi temătoare, femeile romane primeau cu bucurie acest gest, deoarece se credea că le va face mai fertile în anul următor. Mai târziu în cursul zilei, conform legendei, toate femeile tinere din oraș își puneau numele într-o urnă mare. Burlacii din oraș alegeau fiecare un nume și se împerecheau pentru un an cu femeia aleasă. Aceste relații se terminau adesea prin căsătorie.

Un ritual păgân de fertilitate avea loc în fiecare an în luna februarie, iar Papa a abolit acest festival și a proclamat 14 februarie Ziua Sfântului Valentin, stabilind astfel această sărbătoare în calendarul catolic al sfinților, conform rosesonly.com.

Poetul Chaucer, în Evul Mediu, a fost primul care a făcut legătura între Sfântul Valentin și sentimentul de dragoste. Acesta a fost începutul tradiției iubirii curtenești, un ritual de exprimare a iubirii și admirației, de obicei în secret. Acest obicei s-a răspândit în întreaga Europă și au apărut povești despre o Înaltă Curte a Iubirii, unde judecătoarele se pronunțau asupra problemelor legate de dragoste la data de 14 februarie, în fiecare an. Istoricii cred că aceste întâlniri erau, de fapt, adunări în care oamenii citeau poezii de dragoste și flirtau.

Evenimente de Valentine’s Day în România

Luna iubirii este plină de evenimente dedicate cuplurilor, iar în România sunt organizate o mulțime de evenimente tematice de Ziua Îndrăgostiților, de la concerte și târguri la seri dansante, ori spectacole.

Lista evenimentelor de Valentine’s Day în România

· Concert Bosquito la Sala Palatului – miercuri, 14 februarie

· Concert Nikos Vertis la Cluj Napoca – joi, 15 februarie

· Concert VUNK la Craiova – miercuri, 14 februarie

· Concert DreamCatchers la Sibiu – miercuri, 14 februarie

· Concert 3 SUD EST – „Jumătatea mea mai bună”, la Tulcea – miercuri, 14 februarie

· Concert Jukebox și Julie Mayaya la București – miercuri, 14 februarie

· Concert Holograf – „Cele mai frumoase”, la Constanța – miercuri, 13 februarie

· Concert Berki Band la Oradea – miercuri, 14 februarie

· „Ziua îndrăgostiților la înălțime”, în Brașov – miercuri, 14 februarie

· „Fall in love with games – Board Games Night”, în Brașov – miercuri, 14 februarie

· Concert Ștefan Bănică, în București – miercuri, 14 februarie

· „Valentine’s at the Castle @ Zabola Estate”, în Covasna – miercuri, 14 februarie

· Recital Cameral, la Filarmonica Ploiești – miercuri, 14 februarie

· Concert simfonic, la Târgu Mureș – joi, 15 februarie

Sursa: zilesinopti.ro, vinsieu.ro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
De Valentine’s Day, dă-ți VOYO să iubești înaintea tuturor! Top filme romantice pe care să le vezi alături de jumătatea ta
De Valentine’s Day, dă-ți VOYO să iubești înaintea tuturor! Top filme romantice pe care să le vezi alături de jumătatea ta

Planuri pentru Ziua Îndrăgostiților? Ce spui de un maraton de filme alături de persoană iubită. VOYO te invită să celebrezi dragostea în avans, cu filme romantice de văzut și simțit în doi.  

Ce tradiții respectă îndrăgostiții din toate colțurile lumii de Valentine’s Day
Ce tradiții respectă îndrăgostiții din toate colțurile lumii de Valentine’s Day

Valentine’s Day se apropie cu pași repezi, iar magazinele din întreaga lume sunt pline cu bomboane în formă de inimioare, jucării din pluș sau baloane roșii.

Mesaje, SMS-uri și urări de Valentine’s Day. Cele mai frumoase declarații de dragoste de Ziua Îndrăgostiților
Mesaje, SMS-uri și urări de Valentine’s Day. Cele mai frumoase declarații de dragoste de Ziua Îndrăgostiților

Dacă doriţi să vă impresionaţi jumătatea cu un mesaj aparte, de Ziua Îndrăgositiților, v-am pregătit câteva declaraţii de dragoste deosebite.

Cum sărbătorește Valentine’s Day cuplul prezidențial de la Casa Albă
Cum sărbătorește Valentine’s Day cuplul prezidențial de la Casa Albă

Dragostea plutește în aer la Casa Albă! Președintele Joe Biden și soția lui și-au băut cafeaua de dimineață pe peluza de nord a impunătoarei reședințe, printre decorațiunile create special pentru Ziua Îndrăgostiților, sărbătorită duminică.

Valentine’s Day a fost si
Valentine’s Day a fost si "Ziua soferilor indragostitilor de cozi" pe DN1. "Ce sa facem, nu putem sa ne teleportam"

Pentru ca iubirea a fost sarbatorita de foarte multi turisti la munte, intoarcerea spre Capitala a fost incetinita din nou de aglomeratie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.