Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"

×
Codul embed a fost copiat

Romania a fost la inceputul anilor '50 scena unui experiment ingrozitor, desfasurat in cateva inchisori comuniste. Securitatea isi propunea sa reduca la tacere elita intelectuala, care ar fi putut sa devina o forta de opozitie.

Dupa 65 de ani, supravietuitorii "experimentului Pitesti", locul unde a inceput totul, vorbesc la emisiunea "Romania, te iubesc" despre tortura cumplita prin care li s-a cerut sa imbratiseze noua ideologie comunista.

Gheorghe Bagu, despre Gelu Gheorghiu: "A fost chinuit ca Hristos, l-au pus cu un sac greu în spate sa stea într-un picior, si l-au batut si iar l-au batut."

Gelu Gheorghiu: "Am incercat sa ma sinucid!".

Radu Ciuceanu: "Dimineata se facea un raport pe 60 de întemnitati si seara 2, 3, 4 erau lipsa."

Citește și
cover Experimentul Pitesti 2
Cum se desfășura reeducarea prin tortură în temnița comunistă de la Pitești. "În celulă, îmi tremura sufletul"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Exista supravietuitori ai experimentului Pitesti, care dupa ani intregi de tacere, odata eliberarea de vechiul regim, au vorbit. Au vorbit despre chinurile lor, despre umilinte, despre pacatul de a fi crezut in niste idealuri si in Dumnezeu.

Alin Muresan, istoric in cadrul IICCMER: "Urmareau sa anihileze ca o forta de potentiala opozitie dupa iesirea din inchisoare, iar anihilarea aeasta se facea prin tot ceea ce s-a intamplat in Pitesti".

Reeducarea prin tortura a fost initiata de sefii Securitatii prin intermediul unui detinut, Eugen Turcanu, arestat pentru activitate legionara, daca care devenise intre timp comunist. Alaturi de alti studenti, care sperau sa scape mai repede de puscarie, a impus un regim de teroare prin care scoteau informatii de la detinuti pe baza carora se faceau noi arestari. Desi nu erau implicati direct sefii stiau ce se intampla, dar n-aveau nici un interes sa opreasca fenomenul.

Tehnicile de tortura inventate de Turcanu si ai lui nu se mai folosisera nicaieri in lume pana atunci: genoflexiuni cu mainile sus pana lesinau, erau bagati cu capul in hardaul cu fecale pana la sufocare si scosi in ultimul moment. Dupa ce-si reveneau erau varati din nou. Erau pusi pe marginea patului cu privirea fixata spre degetul mare timp de 16 ore. Daca miscau erau loviti.

Victimele nu mai erau in stare sa reactioneze, asa ca cei mai multi faceau mecanic ce li se cerea, iar vietile lor se desfasurau intre batai si scrierea declaratiilor. Nu exista timp de odihna. Intr-un final cedau si acceptau sa devina agresorii propriilor camarazi.

Tudor Stanescu: "In momentul cand eu am inceput sa bat, pus de Turcanu, am simtit ca am fost satanizat si din cauza aceasta nu mi-am mai adus aminte nimic din tot ceea ce am facut."

Unul dintre cei batuti de Stanescu este Tache Rodas, care a gasit puterea sa-l ierte.

Putini stiu ca, la inceputul comunismului, in Pitesti a existat un loc al terorii absolute. Romania a fost scena unui fenomen prin care s-a incercat crearea "omului nou", folosindu-se reeducarea prin tortura, despre care specialisti si istorici aveau sa declare mai tarziu ca a fost unic in lume.

Despre "experimentul Pitesti", dar si despre supravietuitorii lui, duminica, 10 mai, la "Romania te iubesc!".

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
"Experimentul Pitești", iadul care i-a îngrozit chiar și pe șefii PCR. Deținuții erau obligați să își tortureze prietenii

EXPERIMENTUL PITESTI, partea a III-a. Dupa doi ani de torturi, experimentul Pitesti a luat sfarsit. Chiar oficialii comunisti i-au pus capat, dupa ce a inceput sa se vorbeasca si despre hotare despre ororile din inchisori.

Cum se desfășura reeducarea prin tortură în temnița comunistă de la Pitești.
Cum se desfășura reeducarea prin tortură în temnița comunistă de la Pitești. "În celulă, îmi tremura sufletul"

EXPERIMENTUL PITESTI, partea a II-a. Daca supravietuiau umilintelor si torturilor, detinutii intrau in procesul de reeducare. Acesta se incheia abia dupa ce deveneau agresorii celor care refuzau sa colaboreze.

Metodele de spălare pe creier folosite în închisorile comuniste din România.
Metodele de spălare pe creier folosite în închisorile comuniste din România. "Eram niște schelete, oase îmbrăcate în piele"

EXPERIMENTUL PITESTI, partea I. Romania a fost la inceputul anilor ’50 scena unui experiment ingrozitor, desfasurat in cateva inchisori comuniste. Detinutii au fost supusi unor metode de asa-zisa reeducare prin tortura.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.