A început sezonul infecţiilor respiratorii. Semnalele pe care le transmit ganglionii inflamați

×
Codul embed a fost copiat

Ganglionii de la gât încep să se mărească până devin palpabili. Şi, uneori, dor atunci când avem o infecţie respiratorie sau în zona ORL. De ce devin atât de mari, de ce sunt dureroşi?

Răspunsul nu stă nicidecum pe internet, pentru că fluxul informațional din online, venit mai ales pe filiera pacienților, poate conduce eronat chiar spre cancer. Nu este cazul!

În interiorul ganglionilor limfatici circulaţia este foarte lentă. Şi în acest flux lin, diferit de cel al sângelui din artere, spre exempu, e posibilă întâlnirea dintre microbi şi armatele întregi ale sistemului imunitar.

Adenovirusurile sunt cele mai frecvente virusuri cu transmitere aeriană. Peste 40 de serotipuri, în fiecare an. Vă puteţi infecta cu fiecare dintre acestea.

Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, șef secţie pediatrie Spitalul Grigore Alexandrescu: „Deci din 5 în cinci zile, poţi să faci o nouă infecţie, pentru că nu faci imunitate decât pe un serotip, un singur tip. Și dacă te internezi într-un spital de pediatrie, dacă n-ai plecat a cincea zi, practic ai făcut o infecţie de spital.”

Citește și
toaleta
Fără săpun, hârtie şi dezinfectanţi. Toaletele din şcoli, sursă de infecţii
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Copiii vor face mai des infecţii repiratorii pentru că, spre deosebire de adulţi, nu au memorie imunologică.

Faţă de luna trecută, temperaturile au scăzut dramatic. În interiorul nasului, la ora actuală găsim undeva la 31- 32 de grade de Celsius. Este temperatura perfectă, pentru ca virusurile numite „adenovirusuri” să se reproducă. E motivul pentru care am intrat în sezonul infecţiilor respiratorii.

Am făcut o viroză. Palpez singur glanglionii din jurul gâtului. De ce? Ne explică un expert în sistemul imunitar uman.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „De obicei, la infecţiile viroze nu sunt dureri. La infecţiile bacteriene se pare că durerea e mai mare, senzaţia dureroasă e mai mare.”

Aşa arată limfocitele T şi B, antrenate în interiorul organismului uman să devine imunocompetente. Sunt descărcate în circulaţie şi apoi circulă şi recirculă în ganglioni. Aceşti veritabili soldaţi simt toți microbii din natură.

Prof. univ. dr Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Dacă nu-l întâlnesc, recirculă şi patrulează în organism până în momentul în care are loc această întâlnire şi dacă s-a produs întâlnirea - şi se produce în interiorul acestor organe (ganglionii) - pentru că circulaţia e lentă şi permite contactul. Spuneam că sunt puţine celule într-o primă fază, dar aceste limfocite proliferează o populaţie mai numeroasă, capabilă să facă faţă şi să declanșeze un răspuns imun efficient. Chiar şi netratate, se vindecă până la urmă, pentru că sistemul imunitar acţionează şi, în cele în urmă, reuşeşte să câştige această luptă, bătălia cu agentul infecţios.”

Cu alte cuvinte, odată ce întâlnesc cu un microb în interiorul ganglionilor, limfocitele încep lupta. În acelaşi timp, se reproduc pentru a părea impunătoare şi prin număr. Evident, ganglionii se măresc și se pot palpa.

Dintre toţi microbii respiratori, gripa ne sperie poate cel mai tare. Pentru că virusul care o declanşează are opt haine pe care le schimbă anual şi la care nu dezvoltăm memorie imunitară. Îl învingem prin vaccinare anuală.

Au capacitea să se diferenţieze limfocite de memorie B şi T, aceste limfocite de memorie au o viaţă mai lungă. Păstrează amintirea primului contact şi vor fi capabile să intre în acţiune mult mai repede şi mai intens la al doilea contact, proprietate se numeşte memorie imunologică. Acesta e motivul pentru care ne vaccinăm: să provocăm noi o primă întâlnire cu un antigen modificat, care nu produce boală. În schimb, să se diferențiezee acest limfocite de memorie, astfel încât la întâlnirea cu agentul nemodificat, sălbatic, din natură să fim deja pregătiţi.

Sensibil este şi streptococul hemolitic. Trebuie neapărat tratat cu antibiotic până la sterilizarea focarului. Acest streptococ are pe suprafaţă nişte piese care se aseamănă cu cele ale organismului uman. Aşa apare imunitatea încrucişată. Nu putem, deci, să învingem microbul singuri, precum în alte cazuri.

Această înseamnă că aceste infecţii sunt netratate sau insuficient tratate uneori. Părinţi mai spun: „Ti-a trecut febra, hai să oprim tratamenul cu antibiotice.” Tratamentul trebuie urmat întocmai cum a fost recomandat de medic, pentru că că aceşti anticropi pot afecta individul pe toată viaţa.

Din cauza imunităţii încrucişate, în lipsa tratamentului, apar complicaţii imunologice: adică febra reumatismală, o boală inflamatorie severă a inimii, dar şi distrugerea celulelor din rinichi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cazurile de infecţii dobândite în spitale, aproape duble faţă de 2005. Numărul cazurilor de septicemie a crescut de 6 ori
Cazurile de infecţii dobândite în spitale, aproape duble faţă de 2005. Numărul cazurilor de septicemie a crescut de 6 ori

Numărul infecţiilor dobândite în spitale aproape s-a dublat în ultimii 12 ani, ajungând de la 10.827 în 2005, la 19.607 în 2017.

Fără săpun, hârtie şi dezinfectanţi. Toaletele din şcoli, sursă de infecţii
Fără săpun, hârtie şi dezinfectanţi. Toaletele din şcoli, sursă de infecţii

Fără săpun, hârtie igienică şi dezinfectanţi, multe dintre toaletele din şcolile româneşti sunt sursa unor infecţii de piele şi alergii grave.

Bolile grave la care sunt supuși copiii, dacă nu sunt vaccinați împotriva rujeolei
Bolile grave la care sunt supuși copiii, dacă nu sunt vaccinați împotriva rujeolei

Ne apropiem de școală și putem să readucem în prim plan dezbaterea pe tema vaccinărilor.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.