(P) Cum poți ține sub control simptomele hipotiroidismului?

advertorial

Hipotiroidismul este una din bolile glandei tiroide și are nenumărate implicații asupra organismului.

 

Fiind definit ca o deficiență a hormonilor produși de glanda tiroidă, este o boală la care sunt predispuse în general femeile. Aceasta poate fi motivul pentru care multe unele dintre ele se simt deprimate și obosite dar și pentru părul fragil sau pielea uscată.

Hipotiroidismul nu se poate trata, însă simptomele acestuia se pot ține sub control cu un tratament adecvat medicamentos, ajutat de un stil de viață sănătos și un regim alimentar corespunzător. Astfel, bolnavul va elimina simptomele dar și riscul de a dezvolta complicațiile tipice acestei boli netratate.

Tratament medicamentos

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Hipotiroidismul se tratează prin administrarea zilnică, tot restul vieții, a hormonilor tiroidieni sintetici. Astfel se echilibrează organismul și se redă calitatea vieții. Cu toate acestea, pacientul va fi obligat să facă periodic analize și vizite medicului endocrinolog pentru ajustarea dozei medicamentoase în funcție de parametrii analizelor. Afla care sunt analizele specifice bolilor glandei tiroide pe site-ul doc.ro.

Tratament naturist

Acesta nu poate să facă decât bine, dacă este folosit în paralel cu cel medicamentos. De asemenea, nici acesta nu vindecă bolnavul, însă ameliorează simptomele și susțin organismul pentru funcționarea lui în parametri normali.

Este posibil să ai deficit de vitamina D dacă suferi de hipotiroidism. În baza unor analize simple se poate depista acest lucru și poți lua suplimenta la recomandarea medicului.

Turmericul este recunoscut pentru efectele sale antiinflamatori. Probioticele luptă de asemenea în restabilirea echilibrului organismului care suferă de hipotiroidism.

Schimbarea stilului de viață

Pentru a estompa factorii de risc astfel încât pacientul să fie mai puțin expus acestei afecțiuni, dar și pentru a ameliora simptomele bolii deja instalate se pot face modificări în privința modului de viață. Un stil de viață sănătos și echilibrat este recomandat în general, însă cu precădere persoanelor care suferă de această afecțiune.

Dieta bolnavului de hipotiroidism trebuie să aibă la bază alimente de proveniență organică, fructe, legume, nuci, semințe, carne slabă și cereale integrale.

Trebuie evitate alimentele procesate,cele de tip junk food, zaharurile, sarea în exces, dar și prăjelile.

Pacientul nu trebuie să depășească totalul de calorii zilnice permise, mai ales în cazul acestei afecțiuni, care oferă o predispoziție pentru îngrășare.

Deoarece hipotiroidismul încetinește metabolismul afectat, este esențial ca din viața bolnavului să nu lipsească sportul. Acesta este singurul care poate accelera metabolismul.

Este indicat să se folosească la mese sarea iodată, pentru a asigura aportul zilnic necesar de iod.

Stresul este, de asemenea, un factor care are un cuvânt de spus în accentuarea simptomelor hipotiroidismului. Tocmai de aceea este recomandată evitarea factorilor de stres și practicarea de exerciții de respirație sau yoga. Psihoterapia poate ajuta enorm în acest sens.

Câte feluri de hipotiroidism există?

1. Hipotiroidismul primar care apare direct la nivelul glandei tiroide. Cea mai frecventă cauză este de ordin autoimun, mai exact tiroidita Hashimoto. Pe lângă TSH-ul mărit, aceasta este asociată cu prezenţa unei guşe mari și ferme. Mai mult, în cazul unei ecografii, se va putea observa și o glandă tiroidă fibroasă.

2. Hipotiroidismul secundar apare atunci când hipotalamusul sau glanda pituitară nu mai funcționează în parametrii normali. Acest lucru apare pe buletinul de analize prin doze insuficiente de TRH și TSH.

Cauze și prevenire

Există mai multe cauze ce afectează funcționarea glandei tiroide, printre care amintim:

- boala autoimună cunoscută și sub denumirea de tiroidită Hashimoto;

- tratamentul pentru hipertiroidism sau intervenția chirurgicală la nivelul glandei tiroide;

- radioterapia.

Cu toate acestea, cauzele hipotiroidismului nu sunt încă 100% clare, fapt pentru care nu a fost descoperită deocamdată nicio metodă sigură și eficientă de prevenție a acestei afecțiuni medicale.

Astfel, în cazul în care ai părul fragil, ai o permanentă senzație de oboseală, ai dezvoltat o intoleranță la frig și dacă ești femeie trecută de 35 de ani, este indicat să mergi la medicul endocrinolog. Acesta îți va face un control și analize specifice pentru a depista dacă suferi sau nu de hipotiroidism.

Ține minte: cu ajutorul unui tratament adecvat persoanele care suferă de hipotiroidism pot duce această boală o viață întreagă fără a se simți afectate.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Sondaj: 87% dintre bucureșteni votează transportul alternativ ca fiind cea mai bună opțiune pentru călătoriile urbane
(P) Sondaj: 87% dintre bucureșteni votează transportul alternativ ca fiind cea mai bună opțiune pentru călătoriile urbane

Marea majoritate a bucureștenilor (87%) consideră că transportul alternativ este cea mai bună opțiune pentru călătoriile în oraș.  

(P) Descoperă Magia: smartphone-ul HONOR Magic6 PRO revoluționează fotografia cu tehnologia AI
(P) Descoperă Magia: smartphone-ul HONOR Magic6 PRO revoluționează fotografia cu tehnologia AI

HONOR a lansat de curând noul smartphone Magic6 Pro.

(P) Altex își extinde rețeaua și deschide un nou magazin în Hunedoara
(P) Altex își extinde rețeaua și deschide un nou magazin în Hunedoara

Altex România continuă să dezvolte rețeaua sa națională de magazine și inaugurează un nou magazin in orașul Hunedoara, județul Hunedoara.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.