Şapte membri CSM cer revocarea Liei Savonea. "Consecinţe extrem de grave"

Lia Savonea face declaratii de presa la sediul Consiliului Superior al Magistraturii,
Inquam Photos/ Octav Ganea

Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, este contestată acum şi de membrii CSM, după ce a intrat în conflict cu ministrul Ana Birchall.

 

Şapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii propun revocarea judecătoarei Liei Savonea din funcţia de preşedinte.

Semnatarii solicitării îi reproşează Liei Savonea modul defectuos în care şi-ar fi exercitat atribuţiile, "îndepărtând Consiliul de la rolul său constituţional".

"În temeiul art. 55 alin. (10) din Legea nr. 317/2004, privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, republicată şi cu modificările ulterioare, propunem Plenului Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii a doamnei judecător Lia Savonea Pentru modul defectuos în care domnia sa şi-a exercitat atribuţiile prevăzute de lege pentru înalta demnitate de Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, îndepărtând Consiliul de la rolul său constituţional, făcând imposibilă colaborarea în cadrul organului colegial, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionării şi credibilităţii acestuia atât pe plan intern, faţă de magistraţii români şi de întreaga societate, cât şi pe plan extern, în raporturile cu organismele internaţionale”, este motivul solicitării membrilor CSM”, se aarată în documentul transmis de cei şapte membri CSM.

Citește și
Ana Birchall
Război total la vârful justiţiei. "Secţia Specială" le dezbină pe Birchall şi Savonea
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Solicitarea este semnată de: judecător Mihai Andrei Bălan, procuror Cristian Mihai Ban, judecător Andrea Annamaria Chiş, procuror Florin Deac, judecător Mihai Bogdan Mateescu şi procuror Nicolae Andrei Solomon, procuror Tatiana Toader.

 

Acuzaţiile ministrului Birchall la adresa Liei Savonea

 

Acum o săptămână, Lia Savonea acuză că ministrul Justiţiei s-ar amesteca în anchete penale şi că ar boicota activitatea consiliului. Savonea cerea chiar implicarea Curţii Constituţionale în acest război. În replică, Ana Birchall susţine că şefa CSM manipulează şi că miza acestui conflict ar fi chiar soarta secţiei de investigare a magistraţilor, care ar fi primit prin lege prerogative nefireşti, şi a uzurpat atribuţiile ministerului.

Ana Birchall, ministrul Justiției: “Daţi-mi voie să nu mă antepronunț, dar sunt hotărâtă să fac publică această analiză. Repet, poate că a fost greşeala mea, n-am spus public până acum, am tot aşteptat. Sper că CSM-ul să ne dea punctul ăsta de vedere cât de curând. Din toate punctele de vedere care au venit la minister nu se susţine continuarea funcţionării în această formă”.

Ministrul Justiţiei spune răspicat că nu vede cu ochi buni secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie. Miercuri, pentru prima dată când a vorbit public despre controversata secţie din ministerul public, a punctat un articol care vizează existenţa ei şi anume faptul că, potrivit legii adoptate, procurorii secţiei de investigare infracţionala din justiţie pot prelua fără absolut nicio problemă absolut toate dosarele pe care le instrumentează celelate parchete.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Acuzaţii grave ale Ministerului Justiţiei la adresa şefei CSM, Lia Savonea.
Acuzaţii grave ale Ministerului Justiţiei la adresa şefei CSM, Lia Savonea. "Recidivează"

Ministerul Justiţiei susţine că CSM nu are drept de iniţiativă legislativă şi o acuză pe Lia Savonea că "recidivează" în încălcarea atribuţiilor Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi ale ministrului Justiţiei, Ana Birchall.

Război total la vârful justiţiei.
Război total la vârful justiţiei. "Secţia Specială" le dezbină pe Birchall şi Savonea

Război total la vârful justiţiei. Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, îl acuză pe ministrul Justiţiei că s-ar amesteca în anchete penale şi că ar boicota activitatea consiliului.

Scandal la CSM. Lia Savonea sesizează CCR cu privire la acţiunile ministrului Justiţiei
Scandal la CSM. Lia Savonea sesizează CCR cu privire la acţiunile ministrului Justiţiei

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a anunţat, marţi, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională în legătură cu acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall.

Două asociaţii ale magistraţilor cer demisia șefei CSM, Lia Savonea. Ce îi reproșează
Două asociaţii ale magistraţilor cer demisia șefei CSM, Lia Savonea. Ce îi reproșează

Două asociaţii ale magistraţilor se delimitează de comunicatele succesiv emise, cu majoritate, de Secţia pentru judecători a CSM, solicitând preşedintelui CSM, Lia Savonea, și membrilor secţiei care s-au raliat comunicatelor să demisioneze.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.