RAPORT OFICIAL. Nerealizări de aproape 13 miliarde de lei la buget în trimestrul trei. Explicațiile Finanțelor

bani
iStock

Raportul privind execuția bugetară pe trimestrul al III-lea al acestui an arată că deficitul bugetar de stat a depășit estimările cu peste 1 miliard de lei.

Pentru trimestrul III din anul 2019, Ministerul Finanțelor Publice a prognozat venituri în valoare de 92 miliarde de lei și cheltuieli în valoare de 98 de miliarde de lei, estimând astfel un deficit bugetar de 5,7 miliarde de lei.

Conform execuției bugetare însă, în acest trimestru la bugetul general consolidat s-au înregistrat venituri de doar 80 de miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au atins pragul de 87 de miliarde de lei, fiind astfel atins un deficit bugetar de peste 7 miliarde de lei. Per total, veniturile au fost cu circa 12,7 miliarde de lei sub program în timp ce cheltuielile au fost cu doar 11,5 miliarde de lei mai mici decât estimările inițiale.

Din raport reiese că pentru ca deficitul bugetar să nu "explodeze", Guvernul dar și administrația publică au redus considerabil cheltuielile față de programul oficial, tăind de la cele mai "flexibile".

De exemplu, în timp ce la cheltuielile de personal (costul salariilor plătite de către stat) gradul de realizare a fost de 99% iar la asistență socială (în mare parte sistemul de pensii publice dar și prestații sociale precum alocațiile pentru creșterea copiilor) de 99,2%, la capitolul cheltuieli de capital (investiții din bani publici) gradul de realizare a fost de doar 62%.  

Citește și
Aglomerație în magazine, înainte de Paște
TVA de 19% ar putea dispărea de la 1 ianuarie. Toate preţurile ar urma să scadă
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În trimestrul al lII-lea al anului 2019, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit în valoare de peste 7 miliarde de lei (0,68% din PIB) cu 1,2 miliarde de lei peste nivelul prognozat pentru perioada analizată, de 0,56% din PIB (5,7 miliarde lei), se arată datele oficiale publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 80 de miliarde de lei, reprezentând 7,8% din PIB.

Raportat la banii încasați, veniturile din impozitul pe profit au fost în sumă de 4,4 miliarde de lei și au reprezentat 0,4% din PIB, cu un grad de realizare de 89,5%, în timp ce încasările din impozitul pe salarii şi venit au fost de aproximativ 6 miliarde de lei.

Încasările din TVA (taxa pe valoarea adăugată) au fost în sumă de 17 miliarde de lei, respectiv 1,7% ca procent în PIB, gradul de realizare al programului de trimestrial fiind de 98,8%.

 

Cheltuielile cu asistența socială, de patru ori mai mari decât investițiile

 

Cheltuielile cu asistența socială au însumat 28 de miliarde de lei, adică 2,8 % din PIB.

În schimb, cheltuielile pentru investiții în trimestrul al III-lea al anului 2019 au totalizat doar 10 miliarde de lei (0,7 % din PIB).

În primele 8 luni ale anului, la bugetul general consolidat de stat, s-au înregistat venituri totale de 999 milioane de lei pe zi.

În aceeași perioadă, cheltuielile zilnice totale din bugetul statului sunt cu 84 de milioane de lei mai mari, respectiv de 1,08 miliarde de lei, conform execuției bugetare pe primele opt luni din 2019, publicată de Ministerul Finanțelor Publice.

Pentru a acoperi diferența de 84 de milioane de lei dintre venituri și cheltuieli, respectiv deficitul, statul se împrumută de la bancheri, cărora le plătește, sub formă de dobânzi, aproximativ 36,9 milioane de lei pe zi.

Altfel spus, zilnic, statul român plătește băncilor echivalentul a 10 km de autostradă (la câmpie, fără TVA și costurile de mutare a utilităților). 

Rezultate foarte slabe la absorbția fondurilor UE 

 

Ministerul Finanțelor publice motivează nivelul încasărilor este sub așteptări „ca urmare a nerealizării veniturilor programate a fi încasate de la UE dar și datorită performanței sub nivelul programat al unor venituri nefiscale, în special al veniturilor prognozate din dividende.”

„De asemenea se constată o depășire a nivelului programat în cazul cheltuielilor cu bunuri și servicii și a celor cu subvențiile”, se arată raportul finanțelor.

Deficitul bugetului consolidat pentru primele 9 luni din acest an a urcat la 2,6%, respectiv 26,97 miliarde de lei.

 

Ce a găsit noul Guvern la Finanţe

 

 „Execuţia bugetară de până acum este îngrijorătoare. La zece luni vom avea tot creştere pe deficit. Situaţia confirmă cele mai mari temeri ale noastre referitoare la situaţia bugetară”, a declarat într-o conferinţă de presă, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Bugetul general consolidat a încheiat primele nouă luni din acest an cu un deficit în creştere la 2,6% din Produsul intern brut, respectiv 26,97 miliarde de lei, cifră care reprezintă o majorare de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent de Ministerul Finanţelor Publice.

 

Isărescu, îngrijorat de deficit

 

Banca Naţională a României este, la rândul ei, îngrijorată de o deteriorare a deficitului bugetar.

"O deteriorare a deficitului bugetar bineînţeles că ne îngrijorează. Speram să nu se întâmple. Aşteptam discuţii constructive cu Ministerul de Finanţe, cu noul ministru de Finanţe, cu Guvernul. Am avut deja consultări cu Consiliul Fiscal. Nu ne-am schimbat poziţia”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ludovic Orban: Bugetul Casei de Asigurări de Sănătate se va termina până la finalul anului
Ludovic Orban: Bugetul Casei de Asigurări de Sănătate se va termina până la finalul anului

Prim-ministrul Ludovic Orban susţine că nu există în buget sumele necesare până la finalul acestui an nici pentru finanţarea programelor de sănătate, acesta spunând că situaţia este aceeaşi şi în ceea ce priveşte bugetul Casei de Asigurări de Sănătate.

TVA de 19% ar putea dispărea de la 1 ianuarie. Toate preţurile ar urma să scadă
TVA de 19% ar putea dispărea de la 1 ianuarie. Toate preţurile ar urma să scadă

Cota generală TVA o să scadă, începând cu prima zi a anului 2020, de la 19%, cât este acum, la 16%, conform unui proiect de act normativ care este considerat adoptat tacit de Senat.

Primul buget post-Brexit. Britanicii anunță un nou record de cheltuieli
Primul buget post-Brexit. Britanicii anunță un nou record de cheltuieli

Ministrul britanic de Finanţe Sajid Javid a anunţat luni că se pregăteşte să prezinte pe 6 noiembrie primul buget post-Brexit, la mai puţin de o săptămână după termenul oficial de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.