Mușcătura de căpușă: cum arată și ce să faci, pas cu pas

Mușcătura de căpușă
Shutterstock

Căpușele sunt paraziți externi care trăiesc în zonele cu verdeață, în iarbă înaltă, în grămezi de frunze și se hrănesc cu sânge de la oameni sau de la animale.

Mușcăturile de căpușele sunt de obicei inofensive, însă unele specii, căpușele de căprioară sau cele de lemn, pot fi purtătoare de germeni care cauzează Boala Lyme, febra hemoragică sau alte afecțiuni grave, scrie reginamaria.ro.

Potrivit specialiștilor, o căpușă bolnavă poate transmite boala Lyme dacă stă conectată la vasul de sânge uman între 24 și 48 de ore.

De obicei căpușele preferă zonele calde și ascunse ale corpului.

Potrivit Centrului pentru Control și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, de îndată ce căpușă ia contact cu pielea umană se va așeza în zona axilelor, păr, spatele genunchilor, în interiorul buricului și în jurul sau interiorul urechilor. 

Citește și
omicron covid laborator
Un nou tratament pentru cancer a avut rezultate excelente. Se folosește ADN din tumoră
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Simptomele mușcăturii de căpușă variază de la o persoană la alta deoarece sistemul imunitar reacționează diferit, potrivit explicațiilor doctorului Thomas Mather, directorul TickEncounter Research Center. 

În timp ce în urma mușcăturii de căpușă, o persoană poate avea doar o mică umflătură roșie, alta poate dezvolta roșeață, mâncărime sau afecțiuni mai grave.

Perioada din an în care apar căpușele

Căpușele apar atunci când temperaturile depășesc 6 grade Celsius, mai exact începând din luna martie și până în luna noiembrie.

Cum arată mușcătura de căpușă

Primul pas în identificarea mușcăturilor de căpușe constă în identificarea insectelor.

Căpușele arătă diferit în fiecare etapă a ciclului lor de viață.

Aparținând clasei arahnidelor (scorpioni, păianjeni, acarieni), căpușele își încep viața ca un ou, apoi eclozează ca o larvă, ulterior se transformă în nimfă și în cele din urmă într-o căpușă adultă.

Există zeci de specii de căpușe, dar toate sunt similare ca aspect.

În ceea ce privește mușcătura de căpușă, aceasta poate să semene cu orice altă înțepătură de insectă sau în unele cazuri poate provoca o erupție cutanată.

Pentru a ști să identifici corect mușcătura de căpușă analizează următoarele imagini.

 Mușcătura de căpușă la copiii

Dr Ester, medicul specialist de la Centrul Medical Academic Cleavland, recomandă câțiva pași pe care trebuie să-i urmeze părinții în momentul în care copilul lor a fost mușcat de o căpușă.

Primul pas este să ia o pensetă și să tragă căpușă din piele, cu mișcări lente în sus. Nu trebuie să tragă tare, pentru că este posibil să rămână capul în piele.

După ce a fost scoasă căpușa, următorul pas este să se curețe locul cu apă și săpun sau să se folosească un dezinfectant.

Un lucru important pe care îl menționează Dr Ester este ca părinții să nu urmeze sfaturile din bătrâni, care recomandă să pună ulei de terebentină pe căpușă sau să o ardă.

Potrivit medicului specialist, aceste metode cresc riscul de apariție al unei bolii de căpușă, deoarece insecta simte că este în primejdie și secretă mai multă salivă.

Potrivit specialistului, posibilitatea ca o căpușă să transmită o boală copilului este mică, dacă aceasta este depistată și scoasă la timp.

Dacă cel mic a fost mușcat de o căpușă și au trecut mai puțin de 36 de ore, probabilitatea ca aceasta să transmită boala Lyme este mai mică cu 3%.

Pentru a transmite boli, căpușa trebuie să se hrănească cu sânge uman timp de trei zile sau mai mult. Însă chiar și în cazul în care trec trei zile sau mai mult, sunt șanse de 25% să nu transmită nicio boală.

În cazul în care părinții nu identifică mușcătura de căpușă, dr Esper recomandă un consult medical dacă cel mic prezintă următoarele simptome:

• Erupție cutanată asociată cu o boală legată de căpușe (de exemplu, o erupție cutanată cu boala Lyme).

• Dureri musculare

• Dureri articulare

• Febră

• Tremuraturi sau frisoane

Prevenție în cazul mușcăturii de căpușă la copii

După ce copilul se joacă afară, părinții trebie să-i verifice pielea și părul, mai ales zona scalpului, după ureche și sub brațe.

Dacă cel mic se joacă în zonele de pădure trebuie să poarte haine lungi, care să-i acopere mâinile și picioarele și să aibă șosete.

Pentru a proteja copilul, specialiștii recomandă folosirea unei soluții contra căpușelor cu cel puțin 10-30% DEET (Dietiltoluamid), care oferă protecție copiilor cu vârsta mai mare de 2 ani.

Ce mai bună prevenție pentru a nu fi mușcat de căpușă este evitarea zonelor în care acestea stau: în parcuri, pe iarbă sau în apropierea copacilor, a pajștilor și a păduriilor.

Extragerea căpușei

Așa cum am menționat anterior, pentru a extrage căpușa se folosește o pensetă cu vârf care se poziționează cât mai aproape de piele.

Se prinde căpușă și se efectuează mișcări ușoare în sus, cu grijă să nu se tragă prea tare, pentru a nu rămâne capul în piele.

După extragerea căpușei, zona de spală cu apă și săpun sau se aplică un antiseptic, potrivit desprecăpușe.ro.

Bolile care pot apărea după mușcătura de căpușă

Mușcătura de la o căpușă infestată poate provoca următoarele boli:

Babesioza

Babesioza este o boala infecțioasă cauzata de căpușa infestată cu un parazit care cauzează malaria, numit Babesia.

Babesioza prezintă siptome asemănătoare răcelii: febră, dureri musculare, senzație de oboseal

Lyme

Boala Lyme se transmite prin mușcătura unei căpușe care este infectată cu bacteria Borrelia burgdorferi.

Simptomele bolii Lyme sunt: febra, durerile de cap și erupție la nivelul pielii

Encefalita de căpușă (TBE)

Encefalita transmisă de căpușe, cunoscută și ca TBE (Tick Borne Encephalitis), este o infecție rară care afectează creierul și măduva spinării.

După cum îi spune și numele, encefalita de căpușă se transmite prin mușcătura unei căpușe care este infectată cu virusul encefalitei.

Până în prezent, encefalita transmisă de căpușe (TBE) a fost raportată în 34 de țări din Europa și Asia.

Pentru a vă informa cu privire la țările unde au fost raportate căpușe, vizualizați harta de mai jos.

Persoanele infectate cu encefalită de căpușă prezintă următoarele simptome: febra, dureri de cap, amețeli, dureri ale articulațiilor și simptome neurologice.

Febra hemoragica de Crimeea-Congo

Febra hemoragică Crimeea-Congo este o boală cauzată de virusul Nairovirus din familia Bunyaviridae, transmis prin mușcătura de căpușă.

Persoanele infectate cu febră hemoragică prezintă următoarele simptome: febră mare, amețeală, sensibilitate la intensitatea luminii, dureri abdominale, stări de greață.

În acest an au murit 12 persoane în Irak din cauza febrei Crimeea-Congo, potrivit unui raport publicat marți, 10 mai 2022, de autoritățiile care încearcă să limiteze răspândirea acestei boli virale transmise de animale, informează AFP, potrivit Agerpres.

Transmiterea febrei hemoragice la om se face „fie prin muşcături de căpuşe, fie prin contact cu sângele sau ţesuturile animalelor infectate, în timpul sau imediat după sacrificare”, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Virusul provoacă moartea în 10% până la 40% din cazuri.

Tratamentul în cazul mușcăturii de căpușă - când e nevoie de antibiotic

În cazul simptomelor bolii Lyme, tratamentul cu antibiotice administrat cât mai repede este foarte eficient, pacienții vindecându-se rapid și complet.

În stadiul tardiv al bolii, antibioticele distrug bacteriile, ameliorând artrita.

În ceea ce privește tramentul în cazul copiilor, dozele sunt ajustate în funcție de greutate.

Nu există o perioadă fixă de recuperare, însă în literatura de spcialitate se menționează că tratamentul durează 14-21 de zile.

Cum previi mușcătura de căpușă

Potrivit OMS, cea mai bună metodă de a te proteja împotriva encefalitei transmise de căpușe este prin intermediul vaccinului, care poate fi cumpărat de la farmacie în baza unei rețete medicale.

Dacă locuiți sau călătoriți într-o țară afectată de encefalita transmisă de căpușe (TBE) este important să țineți cont de următoarele sfaturi:

► Evitați pe cât posibil zonele împădurite sau perimetrele cu arbuști puternic afectate de căpușe, de primăvara până toamna

► Purtați haine de culoare deschisă, incluzând bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi, introduși în șosete​​​​​​​

► Folosiți produse eficiente împotriva insectelor

► Examinați-vă corpul în mod regulat pentru a identifica posibile căpușe

► Îndepărtați căpușele cât mai curând posibil folosind o pensetă cu vârf fin

Produs pentru protecția împotriva căpușelor

Pentru a va proteja de căpuse se recomandă aplicarea unui produs care conține DEET (Dietiltoluamid).

Potrivit specialiștilor, produsele farmaceutice pe bază de DEET reduc riscul apariției căpușelor pe piele și pot fi folosite și în cazul țânțarilor.

Alte produse care protejează împotriva mușcăturii de țânțar sunt cele pe bază de permetrină.

Aceste produse omoară căpușele sau alte insecte atunci când intră în contact cu ele.

Pot fi pulverizate pe îmbrăcăminte și pe echipamentul de camping.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
De ce alte boli sufereau pacienții din România care s-au îmbolnăvit de variola maimuței
De ce alte boli sufereau pacienții din România care s-au îmbolnăvit de variola maimuței

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că până în prezent, în România, au fost identificate 14 cazuri de variola maimuţei, el precizând că mulţi dintre pacienţi sunt oameni care au contacte intime întâmplătoare.

Un nou tratament pentru cancer a avut rezultate excelente. Se folosește ADN din tumoră
Un nou tratament pentru cancer a avut rezultate excelente. Se folosește ADN din tumoră

Vesti bune de pe frontul împotriva cancerului. Testarea unui ser personalizat, pe un număr restrâns de persoane, a dat rezultate încurajatoare în Marea Britanie.

STUDIU: 1.000 de noi microbi s-ar putea răspândi printre oameni din cauza topirii ghețarilor. Primele țări la risc de boli
STUDIU: 1.000 de noi microbi s-ar putea răspândi printre oameni din cauza topirii ghețarilor. Primele țări la risc de boli

Aproape 1.000 de specii noi de bacterii au fost descoperite în zăpada și gheața din ghețarii tibetani, stârnind teamă cu privire la răspândirea bolilor pe măsură ce calotele glaciare se topesc din cauza încălzirii globale.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.