Costul autostrăzii Lugoj-Deva, mai mare cu 250 milioane €. Orban: "E de noaptea minţii"

Costul autostrăzii Lugoj-Deva, mai mare cu 250 milioane €. Orban:
Pro TV

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că lucrările pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva vor costa mai mult cu 250 de milioane euro, deoarece trebuie schimbată soluţia tehnică pentru un tronson de 9 kilometri ce este tranzitat de urşi.

"Pe lotul 2 de pe tronsonul Lugoj - Deja, iniţial s-a aprobat o documentaţie tehnico-economică, pe care a existat aviz de mediu, nu a fost niciun fel de problemă. S-a făcut proiectul, s-a licitat, s-a semnat contractul cu constructorul, au început lucrările, s-au făcut o parte din lucrări, după care ne-am trezit...de la urşi se trage, nu? Nu ştiu de ce, s-a descoperit că-s nişte urşi acolo. Şi să vă spun care e rezultatul: trebuie să schimbăm soluţia tehnică, iar pe cei 9 kilometri, care se pare că-s tranzitaţi de urşi în mod special, pe ceilalţi nu ştiu de ce nu erau. Le place numai prin zona aia să se plimbe, urşilor. Deci asta înseamnă o creştere a costului lucrării cu vreo 250 de milioane de euro. Este ceva de noaptea minţii", a spus premierul, potrivit Agerpres.

Ludovic Orban a menţionat că atât timp cât Comisia Europeană va accepta costurile suplimentare la acest proiect, atunci nu se vor genera pierderi pentru România.

"Acum trebuie elucidate împrejurările în care au fost descoperiţi urşii după studiile de fezabilitate (...). Dar acum nu avem ce face, obiectivul nostru este să construim. Din câte am înţeles, proiectul fiind pe finanţare europeană, atâta timp cât cei de la Comisia Europeană acceptă să finanţeze acest cost suplimentar, nu va genera pierderi pentru România şi vom da drumul la lucrări", a arătat premierul.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a adăugat că lotul 2 al autostrăzii, în lungime de 28 de kilometri, a fost licitat de constructor la o valoare de 130 de milioane de euro, după care a apărut problema urşilor.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Acel lot, de 28 de kilometri, a fost licitat, a demarat construcţia şi s-au trezit, după ce au semnat un contract pe undeva la 130 de milioane de euro, pe toţi cei 28 de kilometri, s-au trezit cu urşii. Urşii circulă pe 9 kilometri din cei 28. Şi atunci ne-am trezit cu ridicarea costurilor la aproximativ încă 250 de milioane de euro. Mai concret, acolo va trebui să finalizăm documentaţia şi să scoatem la licitaţie acel obiectiv strict pe componenta celor 9 kilometri, unde sunt acele tuneluri", a menţionat Bode.

În ceea ce priveşte lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, în lungime de 21,3 kilometri, ministrul Transporturilor a spus că în zilele următoare va fi luată o decizie pentru ca acesta să fie dat în trafic.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ce presupun noile proceduri „Air Schengen” pentru călători. Se aplică din noaptea de sâmbătă spre duminică
Ce presupun noile proceduri „Air Schengen” pentru călători. Se aplică din noaptea de sâmbătă spre duminică

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România intră oficial în spațiul Schengen, aerian și maritim. Iar autoritățile au repetat joi, pe aeroportul din Otopeni, măsurile impuse în urma aderării la așa numitul "Air Schengen".

Anunțul guvernului pentru românii care și-au pus panouri solare. Veste bună pentru prosumatori
Anunțul guvernului pentru românii care și-au pus panouri solare. Veste bună pentru prosumatori

Guvernul a adoptat joi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori .

Ce se întâmplă în România după cutremurul neobișnuit de joi dimineață
Ce se întâmplă în România după cutremurul neobișnuit de joi dimineață

Autoritățile din județul Neamț fac verificări la Barajul Izvorul Muntelui (Bicaz) după cutremurul de magnitudine 3,3, care s-a produs în zonă joi dimineață.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.