Adina Florea nu a fost votată nici acum în fruntea Secției Speciale

Adina Florea
Agerpres

Conflictul dintre ministrul Justiţiei şi şefa CSM se acutizează. 

Update: Numirea Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) va fi reluată, după ce, marţi, votul din cadrul plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost la egalitate, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CSM.

Potrivit surselor citate, au fost 9 voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi un vot nul.

Votul va fi reluat la o dată ce va fi stabilită ulterior.

Știrea inițială

Citește și
Klaus Iohannis la Cotroceni
Iohannis cere desfiinţarea SIIJ, după raportul GRECO. PSD: "Nu mai intervenim în justiţie"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat marţi, la sediul CSM, că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, "aşa cum este acum reglementată", nu poate continua să funcţioneze.

"Nimeni până în acest moment, nici măcar membrii Comisiei Speciale din Parlament n-au reuşit să mă lămurească şi să-mi demonstreze utilitatea şi funcţionalitatea alineatului 2 al art. 88 indice 1 prin care Secţia specială rămâne competentă, îşi păstrează competenţa faţă de toate cauzele în care este urmărit investigat un magistrat. Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută şi un mare semn de întrebare de ce Secţia Specială trebuie să-şi păstreze competenţa pentru toate dosarele? Eu îmi asum că această Secţie Specială, aşa cum este acum reglementată, nu poate continua să funcţioneze, pentru că nu mă convinge nimeni că acest alineat asigură justeţea actului de justiţie", a declarat Ana Birchall la intrarea în sediul CSM.

Ea a precizat că va continua să asigure domnia legii cât timp va mai avea mandatul de ministru al Justiţiei.

"Sincer, vremea şmecheriilor introduse, aşa, nu ştiu de cine, nu ştiu pe unde, trebuie să apună şi, sper eu, a apus. Deci nimeni (...) nu poate să înţeleagă de ce într-un dosar Secţia Specială trebuie să rămână competentă pentru tot dosarul. Spre exemplu, dacă acum un traficant de droguri, un violator, un criminal în serie sau orice persoană care este suspectă, urmărită penal, cercetată, de o infracţiune, dacă face plângere în secunda aceasta la Secţia Specială, conform acestui aliniat al articolului 88 indice 1, Secţia Specială rămâne competentă, aşa spune legea. Or, eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru. Tocmai de aceea am solicitat, în nenumărate rânduri, ca acest alineat, alături de alte câteva alineate, să fie eliminate", a mai spus Ana Birchall.

 

Preşedintele CSM vrea să o numească pe Adina Florea în fruntea SIIJ

 

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a convocat, marţi, o nouă şedinţă a plenului Consiliului, care are pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Totodată, pe ordinea de zi se află şi dispunerea măsurilor legale cu privire la cererea lui Gheorghe Stan referitoare la rezervarea unui post de procuror la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, până la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională a României.

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv, deoarece şedinţele convocate de Lia Savonea pe această temă au fost amânate de şase ori, după ce majoritatea procurorilor din CSM au refuzat să se prezinte.

La ultima şedinţă a Plenului CSM, din 8 octombrie, au lipsit patru procurori, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi procurorul general interimar, Bogdan Licu.

Refuzul procurorilor de a mai veni la şedinţele de plen au determinat-o pe Lia Savonea să anunţe o "criză fără precedent" în cadrul instituţiei, ea declarând că va sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, pe care o acuză de "ingerinţă gravă în activitatea procurorilor" şi de "acţiuni de subminare a autorităţii CSM".

De asemenea, Lia Savonea a propus modificarea legislaţiei, în sensul reducerii cvorumului pentru şedinţe la 2/3 dintre membri, dar şi sancţionarea celor care lipsesc nejustificat cu pierderea funcţiei în cadrul Consiliului.

De cealaltă parte, procurorii sunt nemulţumiţi de faptul că Lia Savonea a iniţiat "în secret" un proiect de modificare a legii Agenţiei Naţionale de Integritate, fără ca ei să fie anunţaţi.

Procurorii îi mai reproşează Liei Savonea că emite comunicate în numele CSM şi nu sunt de acord de modul în care sunt convocate şedinţele de plen.

În plus, Lia Savonea şi Ana Birchall se află în conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justiţiei reproşându-i în dese rânduri preşedintelui CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen, dar şi că CSM întârzie de trei luni să trimită un punct de vedere cu privire la rapoartele GRECO.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Birchall: Grupul de lucru din Ministerul Justiției nu susține funcționarea Secției Speciale
Birchall: Grupul de lucru din Ministerul Justiției nu susține funcționarea Secției Speciale

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a afirmat, marţi, că există două concluzii preliminare majoritare ale grupului de lucru din cadrul MJ privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care nu susţin funcţionarea SIIJ în actuala formă.

Iohannis cere desfiinţarea SIIJ, după raportul GRECO. PSD:
Iohannis cere desfiinţarea SIIJ, după raportul GRECO. PSD: "Nu mai intervenim în justiţie"

 Preşedintele Klaus Iohannis cere guvernului să desfiinţeze secţia specială de investigare a magistraţilor. Şeful statului s-a alăturat astfel criticilor din raportul ''GRECO", întocmit de experţi internaţionali anticorupţie.

Sebastian Ghiţă, achitat definitiv într-un dosar după ce SIIJ a retras apelul
Sebastian Ghiţă, achitat definitiv într-un dosar după ce SIIJ a retras apelul

Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie a retras apelul într-un dosar, permiţând astfel achitarea definitivă a lui Sebastian Ghiţă.

Secția specială a pierdut procesul în primul dosar pe care l-a trimis în instanță
Secția specială a pierdut procesul în primul dosar pe care l-a trimis în instanță

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, vineri, achitarea lui Eugen Stoina, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, trimis în judecată de Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.