Locul din Franța unde Covid-19 ar putea duce la "un masacru". Aici trăiesc sute de români

Imagini din mahalalele din Paris, unde Covid-19 ar putea provoca
AFP

Autoritățile din Franța se tem de "un masacru" în suburbiile Parisului, unde trăiesc sute de romi, și unde ONG-urile se luptă să instaleze puncte de apă, pentru a împiedica răspândirea coronavirusul, scrie nouvelobs.com.

"Condițiile de sănătate sunt mai rele decât în Sudanul de Sud", scrie AFP într-un material despre romii din suburbiile Parisului.

Mai multe imagini descoperiți în galeria foto

Cu picioarele în dărâmături și cu mâna pe stomac, Livia Kovaci spune în limba română că nu mai are nimic de mâncare. "Statul nu se gândește la noi, ne lasă să murim aici”, se plânge bătrâna, cu ochii în lacrimi.

Înainte de pandemie, aproape 200 de persoane trăiau în mahalaua din Saint-Denis, la nord de Paris. Când virusul a ajuns în regiunea Parisului, jumătate din colibele de placaj s-au golit brusc.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Cei care au putut s-au întors în România. De la închidere circulației, nu mai avem bani", povestește și Gheorghe, un tânăr în jur de 30 de ani.

Potrivit prefecturii Ile-de-France, 20% din cei 7.000 de locuitori din cele 120 de mahalale identificate au părăsit regiunea în prima săptămână de la introducerea restricțiilor de circulație.

Șeful lui Gheorghe, patron în construcții, a încetat să-l mai plătească. "Aici, toată lumea se teme mai mult de foame decât de virus”, spune tânărul, citat de AFP, potrivit www.nouvelobs.com.

Autoritățile se tem de "un masacru"

 

Însă, teama cea mai mare a autorităților și ONG-urilor este răspândirea virusului. Prioritatea este de a instala puncte de apă, de a distribui truse de igienă și de a permite oamenilor să fie consultați de un medic.

"Racismul și excluziunea i-au ferit pe acești oameni până acum. Însă, dacă vor apărea primele cazuri, virusul se va răspândi foarte repede. Oamenii suferă de multe boli cronice și trăiesc înghesuiți în cazărmile lor, cu acces redus la apă", descrie situația Adeline Grippon, coordonatorul misiunii pentru Médecins du Monde, care a identificat deja câteva cazuri izolate în alte suburbii ale Parisului.

"Există adesea un decalaj epidemic în acest tip de comunitate. Ele sunt lovite mai târziu, dar criza de sănătate este mult mai gravă, se poate vedea asta în comunitățile de indieni din Statele Unite", a precizat și Thierry Benlhasen, director de operațiuni în cadrul organizației Solidarités international, care acționează de obicei în țările din Africa, pentru a permite accesul la apă potabilă și promovarea măsurilor de protecție împotriva Ebola și holerei.

"Ne aflăm în locuri unde cele mai elementare standarde umanitare, cele pe care le impunem în Sudanul de Sud sau Afganistan, nu sunt respectate. Franța este totuși semnatara acestor convenții. Cerem oamenilor să respecte măsurle de protecție, dar nu au mijloacele să o facă", a mai spus Thierry Benlhasen, al cărui ONG a instalat două robinete în mahalaua din Saint-Denis.

Înainte de criză, 80% dintre mahalele din Franța, unde locuiesc în jur de 19.000 de oameni, nu aveau acces la apă, potrivit CNDH Romeurope.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 16 aprilie. Peste 140.000 de morţi la nivel mondial
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 16 aprilie. Peste 140.000 de morţi la nivel mondial

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 16 aprilie. La nivel global sunt peste două milioane de cazuri confirmate cu noul virus și s-au înregistrat peste 130.000 de decese.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.