Doi adolescenți și un bărbat, reținuți în cazul pădurarului ucis în timp ce urmărea hoții

×
Codul embed a fost copiat

Poliţiştii au reţinut doi adolescenţi şi un bărbat de 50 de ani, care au legătură cu moartea unui pădurar din judeţul Iaşi. Aceştia erau la furat de lemne, când ar fi fost prinşi în fapt.

Cazul aduce în discuţie agresivitatea extremă de care dau dovadă braconierii, însă nu în ultimul rând este de notorietate faptul, că unii paznici sunt mână-n mână cu hoţii.

Potrivit procurorilor, hoţii de lemne ar fi fugit după ce au fost prinşi în fapt, însă, cum pădurarul era pe urmele lor l-au ucis. Omul avea 50 de ani şi lucra de peste două decenii.

Un alt incident în care a fost implicat un lucrător silvic s-a petrecut duminică seară, în comuna Borca din Neamţ. Un paznic de vânătoare a surprins în pădure mai mulţi indivizi, care, luaţi la întrebări, i-au luat arma şi l-au ameninţat cu moartea. Paznicul a reuşit să scape cu viaţa doar cu fugă.

În timp ce poliţiştii fac cercetări, Romsilva atrage atenţia asupra pericolului în care lucrează angajaţii regiei. În ultimii cinci ani, aproximativ 170 de pădurari au fost agresaţi, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.

Citește și
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Acest bărbat, angajat la Direcţia Silvică Braşov, a fost la un pas să-şi piardă viaţa anul trecut după ce a fost bătut crunt de doi tineri.

Laszlo Socol, pădurar: „În momentul în care am început să îi fotografiez au devenit agresivi şi au luat un lemn din căruţa şi m-au lovit în cap/02:27 Au sărit cu topoarele şi la mine şi la alţi colegi cu care mai executăm patrulări. Ni s-a dat cu lanţuri peste mâna, peste picior. Ameninţări verbale primim la tot pasul.”

O problemă cu care se confruntă pădurarii este şi legislaţia deficitară, spun şefii lor.
În Codul Silvic nu există nicio prevedere care să arate când şi cum pot folosi armele din dotare.

Leonard Pădureanu, şef birou pază şi protecţie a pădurilor, Direcţia Silvică Bacău: „Nu este o procedură clară, fapt pentru care salariaţii noştri încearcă să nu se apere cu armamentul de frică unor consecinţe pe care le-ar avea după ce ar face uzul de armă.”

În plus, nu toţi pădurarii au arme. Nici cel ucis săptămâna trecută nu a avut cu ce să se apere. În multe situaţii, din cauza veşnicelor întârzieri cauzate de blocarea licitaţiilor.

Ioan Bolfa, purtător de cuvânt Direcţia Silvică Iasi: "Pădurarii au pistoale însă nu toţi au fost dotaţi cu armament pentru că licitaţia a fost contestată şi avem două procese pe rol."

Dincolo de toate aceste incidente grave, lacune în legislaţie şi lipsa de fermitate a celor responsabili, sunt destule cazuri în care chiar pădurarii sunt cercetaţi pentru complicitate cu hoţii de lemne. Iar între dosarele penale care îşi aşteaptă rezolvarea, pădurea se topeşte sub ochii noştri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Un pădurar găsit mort în județul Iași lângă mai mulți copaci. Cine l-ar fi ucis
Un pădurar găsit mort în județul Iași lângă mai mulți copaci. Cine l-ar fi ucis

Un pădurar din județul Iași a fost găsit mort vineri dimineață, lângă mai mulți copaci, care aveau urme de tăiere.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.