Medicul viitorului, un prototip construit de un elev roman in programul educational Tech School

techschool

Chirurgia robotica este unul dintre domeniile de viitor ale tehnologiei cu impact in lume in lume – in tara noastra s-au efectuat pana in prezent peste 600 de operatii ce utilizeaza aceasta tehnologie.

Numarul acestora si capacitatea de a realiza operatii la distanta ar putea creste exponential in urmatorii 5 ani datorita proiectului mainii bionice, realizat de elevul roman Constantin Voiniciuc. Astfel, utilizarea noilor tehnologii cu impact in medicina, energie sustenabila sau educație digitala devine esentiala pentru avansarea si inovarea in aceste domenii.

Programul educational Tech School, inițiat de UPC Romania in 2012, a anuntat cei 4 castigatori ai competitiției nationale de proiecte, ale carei premii au o valoare totala de 18.000 EURO. Premiile constau in bugete alocate pentru implementarea proiectelor clasate pe primele trei locuri si o excursie in tabara organizata de NASA – premiul special acordat unui proiect de astronomie. „Robo Hand”, proiectul mainii bionice realizat de Constantin Voiniciuc, este marele castigator al primei editii Tech School.

Prin amplificarea forței și controlului mainii robotice, Constantin poate determina transformari la nivelul chirurgiei romanesti, mana robotica putand fi un prototip utilizat pe scara larga in operatiile de extrema precizie si in domeniul telemedicinei in interventiile de la distanta. Bugetul de 7.000 EURO pe care l-a castigat il va ajuta pe Constantin Voiniciuc, elev in clasa a XII-a in Botosani, sa dezvolte si sa implementeze o versiune avansata a prototipului la care lucreaza deja din timpul competitiei.

Costin Costea, elev in clasa a X-a in Slobozia, creatorul tricoului de la care iti poti incarca telefonul mobil, are, de asemenea, un prototip in lucru. ’Modul in care generația actuala percepe si utilizeaza energia conventionala poate fi transformat definitiv prin dezvoltarea acestui tip de inventie.’, spune Costin. Cu ajutorul celor 5.000 EURO, ghidat de sfaturi din partea mentorilor si specialiștilor Tech School, el va putea sa extinda capabilitatile de utilizare ale tricoului la alte dispozitive mobile si sa optimizeze timpii de incarcare. Costin are, astfel, in plan sa devina unul din promotorii, in Romania, ai tendintei globale de tehnologie ce interactioneaza cu imbracamintea oamenilor.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

’Mi-am dorit sa creez o aplicatie care sa determine o tendinta printre tinerii din Romania. Prin iGrammar, ei pot sa invete mult mai usor si mai natural regulile limbii romane.’, spune Florin Gheorghe, elev in clasa a XII-a in Ploiesti, a carui aplicație – iGrammar – realizeaza automat online analize de sintaxa si de corectitudine a topicii. El planuieste sa utilizeze grant-ul de 3.000 EURO pentru a dezvolta o suita de aplicatii pentru PC-uri si dispozitive mobile in domeniul gramaticii si vocabularului, domeniu ce a cunoscut un declin in ultimii ani in Romania.

Ideea de a creea un observator mobil pentru copiii din localitati ce nu beneficiaza de observatoare astronomice i-a adus lui Miriam Buzgau premiul special Tech School, la categoria astronomie. Miriam a castigat o participare la tabara de vara organizata de Kennedy Space Center – centrul educational al NASA, premiu care valoreaza aproximativ 3.000 de EURO. Ea va avea astfel oportunitatea sa cunoasca cele mai noi si importante tehnologii digitale in domeniul intelegerii astronomiei pentru generatiile actuale.

“Cu Tech School am reusit sa descoperim tineri extraordinari si idei indraznete, sa facem cunoscute proiectele lor inovatoare – combinatia ideala intre creativitate si tehnologie. Inovația este pentru noi, UPC, un modus vivendi. Iar tinerii din Tech School au dovedit ca acest lucru este valabil si pentru ei. Cred ca cea mai mare realizare Tech School si motivul principal de mandrie pentru UPC este ca am reusit sa aducem in atenția tuturor potențialul enorm al generației actuale de tineri, care inoveaza si folosesc tehnologiile intr-o varietate de moduri creative si cu o ușurința uimitoare. Suntem aici pentru a-i sustine in continuare, a le oferi platforma si resursele de care ei au nevoie pentru a-si duce mai departe visurile. Cred ca spiritul inovator al acestei generatii si potentialul pe care il are pot fi un adevarat brand pentru tara noastra”, declara Severina Pascu, CEO UPC Romania.

“Cred ca odata cu Tech School, copiii din Romania nu mai trebuie doar sa viseze la urmatoarele inventii. Platforma, mentorii, comunitatea formata si acum, cei 4 caștigatori sunt tot atatea motive pentru ca ei sa inceapa sa imagineze și sa creeze cu adevarat tehnologii care sa ne impacteze viata din prezent si sa ne determine sa ne gandim la cum va arata viitorul datorita lor”, declara Aurora Simionescu, Einstein Fellowship la Stanford / NASA.

Tech School are la baza o competiție pe 3 arii ale tehnologiei – programare, robotica si astronomie. In aceasta competiție au participat copii de gimnaziu si liceu care si-au inscris pe platforma TechSchool.ro ideile despre cum pot schimba viața de zi cu zi a oamenilor prin tehnologie. Ei au concurat pentru 4 premii, 3 dintre acestea constand in implementarea propriilor proiecte, premiul special fiind participarea in tabara de vara pentru elevi organizata de NASA.

Competitia de proiecte din cadrul programului educațional Tech School a beneficiat de un juriu international in cadrul caruia au analizat fezabilitatea si ingeniozitatea proiectelor oameni de stiinta romani, mentori in cadrul programului, precum Adrian Stoica – Advanced Robotics Research la NASA/JPL, Aurora Simionescu – Einstein Fellowship Research, Stanford/NASA, Adrian Buzatu – cercetator in cadrul proiectului Atlas la CERN, Catalin Buliga – CTO al UPC Romania și Alin Jderu, multiplu premiat in cadrul concursurilor internationale de robotica.

In cadrul programului, peste 220.000 de pasionati de tehnologie au interacționat pe platforma online in primele 6 luni de la lansare. In jurul celor 3 domenii de tehnologie s-a format o comunitate activa de 3.700 utilizatori si promotori ai Tech School care au generat peste 530 de proiecte. Tinerii au acces in continuare pe TechSchool.ro la stiri, tutoriale, materiale video si interviuri din aria celor mai noi tehnologii.

Informatii suplimentare

Tech School este (www.techschool.ro) este cel mai important program educational in domeniul tehnologiei initiat de UPC Romania in 2012 pentru copii cu varste cuprinse intre 11 si 19 ani. Programul are la baza o competiție de proiecte pe 3 arii – programare, robotica si astronomie. Partenerii Tech School sunt Ministerul Educației, Cercetarii, Tineretului si Sportului, PRO TV si Discovery Channel Romania.

UPC Romania, una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii de pe piata locala, este lider in domeniul inovatiei in tehnologie. Compania ofera servicii de televiziune (digitala, prin satelit si analogica), Internet in banda larga si telefonie in aproximativ 200 de orase. Serviciile digitale oferite de UPC Romania ii conecteaza pe cei 1.177.600 de clienti la universul digital si le ofera experiente uimitoare. Premierele UPC pe piata din Romania includ lansarea televiziunii digitale, a tehnologiilor HD, DVR, 3D, dar si a celui mai rapid Internet prin cablu, Fiber Power 150 Mbps. UPC Romania este afiliata la Liberty Global, Inc. Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati pagina oficiala a companiei: www.upc.ro.

Liberty Global, Inc. este liderul international in domeniul companiilor de cablu cu operatiuni in 13 tari. Conectam oamenii la lumea digitala si le facilitam descoperiri si experiente cu posibilitati nelimitate. Serviciile noastre de televiziune sunt lider de piata iar Internetul broadband si serviciile de telefonie sunt oferite prin retele de ultima generatie si prin platforme tehnologice inovatoare care, de la 31 decembrie 2012, conecteaza 20 de milioane de clienti care beneficiaza de 35 milioane de servicii. Brand-urile Liberty Global includ UPC, Unitymedia, KabelBW, Telenet si VTR. Operțtiunile noastre includ, de asemenea, si divizia de content – Chellomedia, UPC Business – divizia de servicii comerciale si Liberty Global Ventures – fondul nostru de investiții.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cele 7 planete locuibile, descoperite pana acum. Istoria cautarii
Cele 7 planete locuibile, descoperite pana acum. Istoria cautarii "fratelui geaman" al Terrei

Cercetatorii au intocmit in urma cu un an Catalogul Exoplanetelor Locuibile, care cuprindea intial numai 2 corpuri ceresti. Acum acesta include 7 planete, mult mai mult decat sperau specialistii sa descopere in doar un an.

De o joaca in nisip la o inventie geniala. Cum a aparut codul de bare pe o plaja din Florida
De o joaca in nisip la o inventie geniala. Cum a aparut codul de bare pe o plaja din Florida

Esti intr-o biblioteca, iei o carte din raft si te indrepti spre casa sa o cumperi. Sau esti intr-un hipermarket, cu doi litri de lapte, un suc, o rola de cascaval si 4 kilograme de piept de pui in carucior, asteptand sa le platesti.

Traim intr-un Matrix? Cercetatorii vor testa daca lumea in care traim e reala sau virtuala
Traim intr-un Matrix? Cercetatorii vor testa daca lumea in care traim e reala sau virtuala

Mai avem de dat 3 iPad Mini. Urmatorul va fi al tau? Acum te uiti la filme, show-uri sau sport LIVE cu numai 1E/luna. Detalii aici.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.