Cod roșu de caniculă prelungit și duminică. Meteorologii au anuțat încă o săptămână toridă

×
Codul embed a fost copiat

Sunt zile de foc, cu un disconfort termic extrem de accentuat pe care organismul uman cu greu le suportă. Atmosfera este sufocantă, iar temperaturile sunt extreme în toată ţară.

Codul roşu de căldură s-a prelungit şi duminică în judeţele Mehedinţi şi Dolj, acolo unde se vor înregistra temeperaturi extreme de 41-42 de grade Celsius la umbră. În celelalte judeţe ale ţării ramâne instaurat un cod portocaliu şi galben de caniculă.

Dar trebuie să ne pregătim sufleteşte pentru încă o săptămâna toridă. Imaginile din satelitul European şi previziunile calculate pe baza lor arată că valul de căldură african va afecta ţară noastră şi toată săptămâna viitoare. Caniculă va persistă, iar discomfortul termic va fi deosebit de ridicat.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, duminică, judeţele Mehedinţi şi Dolj vor rămâne sub avertizare cod roşu de caniculă, când se vor înregistra temperaturi extreme de 41 - 42 de grade. Valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

Citește și
căldură, muncitori, condiții de muncă, apă
Muncitorii care lucrează afară, pe caniculă, ignorați de angajatori: "Ne luăm singuri apă"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Judeţele din Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, precum şi din nordul şi estul Olteniei şi în sudul Crişanei, se vor afla şi duminică sub avertizare cod portocaliu de caniculă, când temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Câteva judeţe din partea de nord şi nord-vest a ţării şi local în zonele de munte se vor afla sub avertizare de cod galben de caniculă, însă şi aici disconfortul termic va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în jurul valorii de 35 de grade.

Judeţele aflate sub avertizare cod galben sunt Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Hunedoara, Suceava şi Botoşani, în timp ce judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Neamţ şi Bacău sunt parţial sub codurile galben şi portocaliu.

Meteorologii mai avertizează că în a doua parte a zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni vor fi averse torenţiale, însoţite de frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelii, în special la munte, în nord-vestul şi nordul teritoriului, iar în cursul zilei de luni mai ales în jumătatea de nord.

Vremea caniculară se va menţine şi pe parcursul săptămânii viitoare, îndeosebi în zonele de câmpie.

Aproape 90 de persoane au leşinat în ultimele două zile din cauza caniculei. Recomandări ale medicilor

Aproape 90 de persoane au leşinat în utlimele două zile din cauza caniculei, iar în acelaşi interval 6.348 de români au solicitat ajutor medical serviciilor de ambulanţă şi SMURD, arată statisticile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). În ultimele două zile, respectiv zilele de 3 şi 4 august, au fost înregistrate 6.348 de solicitări la serviciile de ambulanţă şi SMURD de la nivel naţional, în acest interval fiind raportate 89 de lipotimii.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a înregistrat o creştere cu 10 la sută a numărului de solicitări faţă de anul 2016 . Totodată în aceste zile s-a înregistrat o creşetre cu 4 la sută a solicitărilor faţă de zilele precedente.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în zilele caniculare, să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00, să consume lichide la fiecare 15-20 de minute, respectiv între un litru jumătate şi doi litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, să facă duşuri călduţe de câteva ori pe zi, iar aerul condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală. În ultimele 24 de ore, medicii de la Ambulanţă au intervenit la 1.327 de cazuri, cu 10% mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

În plus, medicii recomandă consumul zilnic a cât mai multor fructe şi legume proaspete - pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii -, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Ei precizează că un iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar cu apă.

”Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”, precizează Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, pe parcursul zilei, este recomandat să se facă mai multe duşuri calduţe, iar aparatul de aer condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

”Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi două-trei ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, farmacii, biserică, magazine)”. Dacă este absolut necesar să plecaţi de acasă între orele amiezii trebuie să folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită”, mai arată MS.

Medicii mai recomandă persoanelor cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

”În cazul copiilor aflaţi în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere a însoţitorului”, potrivit MS.

Prognoza meteo pentru sâmbătă

Astăzi, România se topeşte din nou sub arşiţa amiezii. Caniculă chinuitoare revine după prânz şi disconfortul termic va fi extrem. Maximele pleacă de la 33 de grade pe litoral şi ajung la 40...42 de grade prin vestul, sud-vestul şi centrul ţării. Spre seară apar ceva condiţii de ploaie în nord, nord-est şi la munte. În Dobrogea şi Bărăgan, canicula este şi mai puternică decât ieri.

Temperaturile ajung la 38 de grade, la umbră şi zăpuşeala va fi greu de îndurat. Norii nu se arată; iar vântul va fi un pic mai activ doar la malul marii. Amiază de foc avem şi mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. Atmosfera va fi înăbuşitoare, stresul termic major şi temperaturile vor atinge frecvent în jur de 38 de grade.

Căldură năucitoare găsim şi în jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina. Zăpuşeală creşte cu fiecare ora şi aerul devine irespirabil la amiază. Către seară vor fi ceva înnorări şi ar putea să vină o aversă-două. În nordul Transilvaniei şi în Maramureş se anunţă încă o zi de coşmar. Maximele ajung la 38 de grade; atmosfera va fi înăbuşitoare, iar în orele serii apar şi aici câţiva nori de ploaie.

În vestul ţării situaţia devine critică. Se anunţă temperaturi anormal de mari. Se vor atinge şi 42 de grade, la umbră, iar disconfortul termic va fi deosebit de ridicat. Nu prea zărim norii şi nici vântul nu ne ajută. Şi în centrul României temperaturile ajung la valori impresionante, de 40...41 de grade. Chiar şi în depresiuni căldură va fi insuportabilă. Soarele va străluci fără milă şi doar pe la munte, mai pe seară e posibil să vină, o ploaie rapidă, zgomotoasă.

Şi în Oltenia arşiţa va fi foarte greu de îndurat. Condiţiile meteo ies din zona suportabilului şi temperaturile urcă spre 42 de grade. Nu ieşiţi din casă şi hidrataţi-va bine! Căldură infernală şi în sudul ţării. Se vor atinge 40 de grade, la umbră; indicele temperatura-umeazala va depăşi pragul critic de 80 de unităţi şi zăpuşeala va fi insuportabilă.

În Bucureşti aerul ce încinge din nou foarte tare; disconfortul termic creşte încă din orele dimineţii; iar la amiază atmosfera devine irespirabilă. Maximă urcă din nou spre 40 de grade. Mâine în zori se vor înregistra cam 23 de grade.

Vreme nefiresc de caldă găsim şi în zonele de munte. Maximele depăşesc 30 de grade; dar pe timpul nopţii va fi mai bine. Ziua va fi însorită; spre seară ar putea să vină o aversă-două, mai ales în Carpaţii Orientali şi Meridionali.  La malul marii va fi exagerat de cald. Maximele pot depăşi pragul caniculei, iar disconfortul termic se va menţine foarte ridicate. Apă marii va avea în continuare cam 25 de grade; iar după prânz, pe plajă atmosfera va fi sufocantă.

Prognoza meteo pentru următoarele 3 zile

Şi duminică va fi foarte rău, deşi temperaturile scad cu un grad-două. Va fi caniculă în cea mai mare parte a ţării; iar în sud-vest maximele se vor apropia de 40 de grade. Seară şi noaptea apar ploi zgomotoase la munte şi jumătatea nordică.

Ziua de luni ne-aduce vreme instabilă în vest, nord şi centru, pe unde se răcoreşte. Aversele vin mai ales după-amiază şi vor fi însoţite de tunete, fulgere şi răbufniri de vânt. În celelalte regiuni avem din nou caniculă şi atmosfera sufocantă, iar ploile apar sporadic în orele serii.

Marţi se anunţă încă o amiază caniculară în sud şi în sud-vest. În rest aşteptăm vreme călduroasă, iar ploile vin pe zone restrânse prin centrul, sudul, estul ţării şi la munte. Maximele vor fi de la 23 de grade în Bucovina; până la 38 de grade în sudul Olteniei.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
60 de grade Celsius, la nivelul asfaltului. Temperatura înregistrată într-un frigider de magazin
60 de grade Celsius, la nivelul asfaltului. Temperatura înregistrată într-un frigider de magazin

Mai mici sau mai mari toate oraşele au suferit vineri la propriu. Imaginile surprinse cu ajutorul unei camere de termoviziune arată că la nivelul asfaltului s-au înregistrat şi 60 de grade.

Muncitorii care lucrează afară, pe caniculă, ignorați de angajatori:
Muncitorii care lucrează afară, pe caniculă, ignorați de angajatori: "Ne luăm singuri apă"

Temperaturile ridicate îi obligă pe angajatori să ia măsuri pentru că cei care muncesc afară, în caniculă, astfel încât aceştia să nu fie expuşi riscurilor.

55 de grade Celsius, la nivelul solului pe litoral. Avertismentul medicilor
55 de grade Celsius, la nivelul solului pe litoral. Avertismentul medicilor

Codul portocaliu de caniculă de pe litoral nu le-a dat prea multe bătăi de cap turiştilor care se distrează prin staţiuni. Cu pielea arsă de soare, mulţi dintre ei au rezistat toată ziua în căldură, deşi nisipul dogorea că în deşert.

Valul de caniculă
Valul de caniculă "Lucifer" a făcut deja victime in România. Ce ne aşteaptă în zilele următoare

România este un cuptor uriaş, încins la 40 de grade sau chiar mai mult în unele locuri. Avem 12 judeţe în cod roşu de arşiţa, iar restul ţării e sub cod portocaliu de caniculă.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.