Codul portocaliu de canicula a fost extins. Temperaturile vor ajunge la 40 de grade in zeci de judete din tara

×
Codul embed a fost copiat

Meteorologii anunta ca vineri si sambata cea mai mare parte a tarii se va confrunta cu temperaturi canciculare, de pana la 40 de grade Celsius, fiind emis cod portocaliu pentru zeci de judete.

In cele doua zile, chiar si temperaturile nocturne se vor situa peste 20 de grade Celsius. Meteorologii anunta ca vineri si sambata se va inregistra canicula in cea mai mare parte a tarii, fiind emis cod portocaliu pentru zeci de judete.

Potrivit avertizarii, in cursul zilei de vineri, valul de caldura va persista si se va accentua in cea mai mare parte a tarii, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.

”In sudul Banatului, in cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei si in sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 37 - 39 de grade. In Lunca Dunarii, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade”, anunta meteorologii.

Citește și
Cod canicula
Cod portocaliu de canicula in 5 judete de joi, cu temperaturi de 40 de grade. Zona pentru care ar putea fi emis COD ROSU
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Astfel, vineri, un numar de 18 judete din regiunile mentionate si municipiul Bucuresti se vor afla sub cod portocaliu de canicula. De asemenea, in Crisana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul si centrul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade, pentru 15 judete fiind emis cod galben de canicula.

Singurele judete care nu se vor confrunta cu temperaturi caniculare vor fi Satu Mare, Salaj, Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Mures si Harghita.

In cursul zilei de sambata, in total, 25 de judete din tara si municipiul Bucuresti se vor afla sub cod portocaliu de canicula, iar 7 judete sub cond galben.

”Valul de caldura va persista in cea mai mare parte a tarii si se va accentua semnificativ in regiunile extracarpatice, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In Oltenia, Muntenia, Dobrogea si in cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 37 - 40 de grade, mai ridicate in Campia Romana. Minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade”, precizeaza meteorologii.

Tot sambata, in cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei si sudul Banatului, disconfortul termic se va mentine accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade, judetele din aceste regiuni fiind vizate de o avertizare cod galben. Singurele judete care nu se vor confrunta sambata cu temperaturi caniculare sunt Satu Mare, Salaj, Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Timis, Arad si Bihor.

Se ia in calcul emiterea unui cod rosu

Autoritatile se gandesc sa instituie, in zilele urmatoare, chiar si un cod rosu. Feriti-va sa umblati in soare, spun medicii, iar daca nu aveti incotro, beti multa apa, acoperiti-va capul si evitati efortul intens.

La Ploiesti, cu o jumatate de ora inainte de pranz, termometrele instalate in soare aratau deja 39 de grade. Oamenii nevoiti sa iasa din case au incercat sa se apere de arsita cum au putut.

Piata centrala este locul cel mai aglomerat. Aici si cumparatorii si vanzatorii se plang de aerul irespirabil, cu toate ca un sistem de pulverizare a apei este in functiune. Dar numai in zona in care se comercializeaza fructe.

In Bucuresti, au fost instalate 15 corturi de prim ajutor, in zonele centrale sau aglomerate. Cei care se simt molesiti de caldura, se pot opri aici sa bea apa si sa-si verifice tensiunea.

Multi clujeni au ales sa infrunte canicula, nu sa se fereasca de ea, asa ca s-au instalat pe plaja amenajata pe malul raului Somes. Ca sa faca fata temperaturilor ridicate de afara, oamenii au venit pregatiti cu lichide si fructe.

Medicii ne recomanda totusi sa stam in casa, pe cat posibil, mai ales la orele amiezii. In multe orase ale tarii temperatura va depasi 40 de grade Celsius.

Meteologii au emis cod portocaliu in judetele Dolj, Olt si Teleorman, Caras-Severin si Mehedinti, unde se vor atinge maxime termice de 37-39 de grade si pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Pentru ziua de astazi in restul tari este cod galben, iar valul de caldura se va intensifica si temperaturile vor fi cuprinse intre 34-36 grade.

Pentru maine insa, iau in calcul sa emita chiar cod rosu, pentru ca temperaturile vor ajunge la 40 de grade la umbra.

Autoritatile locale din Capitala vor instala in zilele urmatoare alte 10 containere anticanicula, care vor avea in plus canapele si chiuvete. De altfel, ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut tuturor institutiilor de urgenta sa fie pregatite sa intervina in cazul celor in nevoie, a cerut ca toate spitalele din tara sa aiba apa potabila, angajatorilor sa le asigure celor care lucreaza in soare, cel putin 2 litri de apa pe zi si scurtarea programului de lucru si a atras atentia asupra incendiilor de vegetatie care ar putea sa se inmulteasca.

Medicii insa recomanda ca in aceasta perioada sa va hidratati foarte bine, sa purtati imbracaminte lejera din fibre naturale, sa aveti capul acoperit si pe cat posibil sa nu iesiti din casa la orele pranzului.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
In timp ce Romania este
In timp ce Romania este "sufocata" de canicula, Europa inregistreaza fenomene extreme. In Lituania s-a format o tornada

In timp ce noi ne topim, europenii din tari ca Polonia si Lituania au alte necazuri. La Vilnius a plouat din belsug, chiar in ziua care trebuia sa fie cea mai claduroasa din acest an. Furtuni sunt si in Italia, de pilda, unde s-a format o tornada.

Cod portocaliu de canicula in 5 judete de joi, cu temperaturi de 40 de grade. Zona pentru care ar putea fi emis COD ROSU
Cod portocaliu de canicula in 5 judete de joi, cu temperaturi de 40 de grade. Zona pentru care ar putea fi emis COD ROSU

Arsita pune stapanire, in valuri, pe Romania. Miercuri, in vest, sud, si partial in centrul tarii, termometrele au indicat 36 de grade la umbra. Este insa abia inceputul.

Urmeaza luni de foc in Capitala. Seful RATB propune sa mergem cu autobuzul pe rand:
Urmeaza luni de foc in Capitala. Seful RATB propune sa mergem cu autobuzul pe rand: "Caldura este mai usor de suportat"

Pe langa faptul ca este greu de suportat, arsita din aceste zile ne afecteaza si comportamentul.

Lipsa banilor si canicula ii determina pe multi bucuresteni sa se racoreasca in locuri nepermise. La ce riscuri se expun
Lipsa banilor si canicula ii determina pe multi bucuresteni sa se racoreasca in locuri nepermise. La ce riscuri se expun

Pe o asemenea vreme torida, romanii cauta oaze de racoare. Si le gasesc, in functie de banii pe care ii au in buzunar.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.