Caniculă în toată țara, până la sfârșitul săptămânii. Vor fi 40 de grade la umbră

×
Codul embed a fost copiat

Sunt zile teribile de foc în întreagă ţară. România dă piept cu al 4-lea val de caniculă din această vară, iar ce am trăit cu toţii miercuri a fost doar un antrenament.

De joi încolo, termometrele vor indica peste 40 de grade la umbră. Cel mai chinuitor este în vestul ţării, unde meteorologii au instituit cod portocaliu. În aceste condiţii, medicii atrag apăsat atenţia: aveţi grijă să va hidrataţi, să beţi cât mai des apă, chiar dacă nu aveţi senzaţia de sete.

Soarele a încins vestul ţării, aflat sub cod portocaliu. Aburii care ieşeau din asfalt i-au gonit pe oameni la umbră. Pe o stradă din centrul Timişoarei, trecătorii mergeau în şir indian.

Într-o zi că această staţiile de autobuz sunt un soi de sere. Înnebuniţi de sete mulţi au mers la cişmelele din oraş că pelerinaj apoi au stat cu picioarele în fântânile arteziene.

Nu uitaţi că pe caniculă este vital să va hidrataţi. Chiar dacă nu aveţi senzaţia de sete, trebuie să beţi câte un pahar de apă din două în două ore.

Citește și
cod canicula
Caniculă în toată țara începând de miercuri
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Din păcate un tânăr din Iaşi, în vârstă de 28 a leşinat pe stradă pentru că în loc de apă a băut alcool. Medicii au constatat că pacientul, care şi delira, suferea de deshidratare profundă.

Omul poate suporta o temperatură de peste 40 de grade cel mult 30 de minute.

Miercuri, în vestul, estul şi sudul ţării, indicele de confort termic a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, adică aerul cald a fost peste pragul normal de suportabilitate.

Potrivit medicilor, în condiţii de caniculă, corpul uman are mai multe mecanisme de "răcire", adică de a încerca să scape de căldură acumulată. Cele mai importante sunt dilatarea vaselor de sânge, transpiraţia şi perspirația - adică eliminarea căldurii pe gură.

Dr. Hadrian Borcea, medic şef UPU Oradea: "În mod normal, în corpul uman există un volum de lichid care permite funcţionarea diferitelor organe şi sisteme. Când se deschide o parte a vaselor de sânge, volumul de sânge fuge către aceste capilare nou deschise. Dacă se deschid şi mai multe vase de sânge, această fugă se amplifică şi organe importante de tipul creierului, inimii, ficat, rinichi ajung să fie deprivate de acest volum de sânge circulant. Şi asta duce la acele manifestări pe care le vedem, leşin, afectări cardio-vasculare."

La fel de sugestiv, cu ajutorul unei simple mănuşi chirurgicale, se poate vedea cum acţionează transpiraţia în momentul dilatării vaselor din cauza căldurii.

Dr. Hadrian Borcea, medic şef UPU Oradea: "În momentul în care se produce vaso-dilataţia şi organismul începe să reacţioneze, acest lucru se vede prin dilatarea vaselor şi începe, practic, să se piardă mai multe lichide. Această pierdere va determina, în final, ceea ce cunoaştem ca efectul deshidratării."

 

Vremea miercuri in țară

Cerul va fi mai mult senin, vântul va sufla mai tare în Dobrogea şi în sudul Banatului şi vom avea maxime de la 29 de grade pe litoral; până la 39 de grade în ţinuturile vestice.

Dobrogea şi Bărăganul. Pe aici se face şi mai cald; amiaza va fi caniculară în zona Bărăganului; iar pe litoral şi în Delta vântul va avea unele intensificări.

Se încălzeşte foarte tare şi mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. După prânz se instalează caniculă şi aerul va greu de respirat. Norii nu prea se arată; iar maximele ajung la 35-36 de grade, la umbră.

Arşiţa se intensifică şi în nordul Moldovei şi în Bucovina. Temperaturile urcă spre 37 de grade; atmosfera devine sufocantă, iar şansele de ploaie sunt egale cu zero.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş se anunţă o zi exagerat de caldă, cu soare arzător şi zăpuşeală ridicată. Temperaturile, peste cele de ieri, ajung la 36-37 de grade.

În vestul ţării: soare nemilos şi caniculă chinuitoare la orele amiezii. Indicele temperatura- umezeală depăşeşte pragul critic, de 80 de unităţi şi aerul devine irespirabil. Vântul prinde putere în sudul Banatului.

Şi în centrul României va fi nefiresc de cald. Se vor atinge 34 de grade în zona Miercurea Ciuc; iar la Târgu Mureş termometrele vor indică 37 de grade, la umbră. Nu sunt semne de ploaie nici măcar în zonele montane.

Sud-vestul ţării va avea de suportat temperaturi foarte ridicate şi un disconfort termic accentuat. Maximele urcă spre 38-39 de grade; în condiţii de cer senin şi vânt domol.

Caniculă cuprinde astăzi şi ţinuturile sudice. Pe aici se vor înregistra frecvent 36 de grade; soarele va străluci nestingherit şi atmosfera va deveni sufocantă.

Joi: Căldură insuportabilă peste tot. În vest, sud-vest şi prin centru se vor atinge 39-40 de grade, la umbră şi stresul termic va fi extrem. Cerul se păstrează curat; doar pe la munte, spre seară e posibil să cadă câţiva stropi de ploaie.

Vineri: Încă o zi cu temperaturi extreme şi disconfort termic foarte accentuat. Valori de 39-40 de grade apar local în toată jumătatea vestică a ţării; dar nici în estul ţării nu va fi mai bine.

Sâmbătă: O altă zi de coşmar. Se anunţă valori de 40-41 de grade în vest, centru şi sud-vest; soare nemilos, caniculă şi atmosfera înăbuşitoare în toată ţară. După-amiază, în zonele montane apar ceva condiţii de ploaie slabă.

Bucureşti

Arşiţa se intensifica şi în zona Capitalei. Astăzi după prânz se instalează caniculă: se ating 36 de grade, la umbră şi creşte disconfortul termic.

Joi, avem încă o zi toridă. Maximă ajunge la 37 de grade şi atmosfera devine înăbuşitoare. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul abia va adia.

Vineri: Soare arzător, căldură insuportabilă şi zăpuşeală extremă. Temperatura urcă până la 38 de grade.

Sâmbătă, va fi şi mai rău. Maxima se apropie de 40 de grade; cerul se păstrează curat şi nici vântul nu prea se simte.

Munte

Vreme caldă găsim şi în zonele montane. Norii vor fi rari; vântul nu va exagera, iar temperaturile vor depăşi 30 de grade în masivele din vestul ţării.

Joi, se face şi mai cald. Domină atmosfera însorită, dar către seară apar ceva condiţii de ploaie slabă.

Vineri, rămânem cu vremea frumoasă. Temperaturile continuă să crească uşor; vântul nu trece de moderat, iar la amiază ar putea să picure trecător.

Sâmbătă, prindem vreme nefiresc de caldă, îndeosebi în masivele sud-vestice. Vom avea soare; nori puţini şi doar izolat ar putea să cadă câţiva stropi de ploaie.

Mare

Temperaturile cresc şi la malul marii. Astăzi maximele urcă spre 31-32 de grade şi creşte disconfortul termic. Cerul se păstrează curat; iar vântul se înteţeşte în orele serii.

Joi, se face şi mai cald şi pot apărea probleme din pricina aerului sufocant. Nu zărim norii, iar radiaţiile ultraviolete pot ajunge la un nivel periculos.

Vineri, avem încă o zi călduroasă, cu disconfort termic ridicat. Maximele se apropie de pragul caniculei, iar apă marii va avea cam 26 de grade.

Sâmbătă: nicio schimbare: soare arzător, temperaturi foarte ridicate şi multă zăpuşeală. Prin staţiuni se ating şi 34 de grade, iar indicele de confort termic depăşeşte pragul critic, de 80 de unităţi. Şi nopţile vor fi foarte calde, cu minime chiar şi de 27 de grade.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Un urs, prins de ploaie pe strazile unui oras american, a gasit adapost in curtea unei familii. Unde s-a ascuns
Un urs, prins de ploaie pe strazile unui oras american, a gasit adapost in curtea unei familii. Unde s-a ascuns

Vremea mohorata l-a molesit, asa ca Mos Martin a tras si un pui de somn chiar in fata usii. Membrii familiei au tras o sperietura zdravana cand l-au vazut prin geam.

Caniculă în toată țara începând de miercuri
Caniculă în toată țara începând de miercuri

Valul de căldură se intensifică şi cuprinde toată ţara, inclusiv Capitala, începând de miercuri, iar pentru două zile toate judeţele sunt sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă.

COD portocaliu de canicula in vestul tarii, de miercuri. Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius
COD portocaliu de canicula in vestul tarii, de miercuri. Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius

Luni avem vreme foarte calda in toata tara. Valori de 37 de grade la umbra se ating in Banat si Crisana, unde avem canicula si disconfort termic accentuat.

Vreme frumoasa si temperaturi placute. Luni reapare canicula in toata tara
Vreme frumoasa si temperaturi placute. Luni reapare canicula in toata tara

O sa avem soare si atmosfera in general placuta; foarte cald va fi doar prin vest si sud-vest. Maximele pleaca de la 27 de grade si se opresc pe la 34 de grade.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.