Cod galben de polei in 31 de judete si ninsori viscolite la munte. Prognoza meteo pentru weekend

×
Codul embed a fost copiat

31 de judete din tara au intrat sub avertizare cod galben de polei, vineri dimineata, la ora 5.00, iar la munte vor fi intensificari ale vantului si ninsori viscolite.

Avertizarea de polei va fi valabila pana sambata, la ora 12.00.Potrivit ANM, judetele afectate sunt Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Sibiu, Mures, Bistrita-Nasaud, Suceava, Harghita, Brasov, Arges, Olt, Covasna, Neamt, Iasi, Botosani, Bacau, Vrancea, Buzau, Prahova si Dambovita.

Astfel, in aceste zone pana sambata la pranz vor fi precipitatii mixte asociate cu polei in vestul, centrul si nordul tarii, iar in nord-vest si la munte cantitatile vor depasi 20 de litri pe metru patrat. In judetul Caras-Severin, la peste 1.800 de metri altitudine, vor fi intensificari ale vantului, care la rafala vor depasi viteze de 90-100 de kilometri pe ora, viscolind zapada.

In prima parte a zilei de vineri, poleiul va fi semnalat in Banat si Crisana, iar dupa-amiaza, in Transilvania si nordul Moldovei. De asemenea, poleiul se va depune si in Oltenia, vestul Munteniei si local in Transilvania si Moldova, in noaptea de vineri spre sambata si in prima parte a zilei de sambata, cand va fi semnalat si in restul teritoriului.

La munte, vor fi ninsori moderate cantitativ si temporar viscolite. In noaptea de vineri spre sambata, ninsorile se vor extinde in regiunile intracarpatice. Aici, vantul va avea intensificari pe tot parcursul intervalului, iar rafalele vor ajunge la 70-80 de kilometri pe ora. Vantul va avea intensificari cu viteze de 55-65 de kilometri pe ora si trecator peste 70 de kilometri pe ora si in regiunile vestice in cursul zilei de vineri si in noaptea de vineri spre sambata, potrivit meteorologilor.

Citește și
salvatori
Misiune grea pentru salvatori, din cauza gerului. Doua gravide au avut nevoie de ajutor, iar un tanar s-a ratacit prin viscol
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Prognoza meteo pentru vineri

Astazi se incalzeste peste tot. In vest, nord si centru asteptam lapovita si polei. Vantul o sa viscoleasca ninsoarea la munte, dar se inteteste si in vestul tarii si pe litoral. Maximele pleaca de la minus 5 grade in depresiuni si ajung la 7-8 grade in Dealurile de Vest.

In Dobrogea si Baragan mai apar ceva innorari, dar nu sunt semne de precipitatii. Temperaturile cresc simtitor; depasesc zero grade aproape peste tot, iar pe litoral vantul prinde putere. Si noaptea va fi mult mai bine: in Dobrogea se anunta minime chiar si de 2...3 grade, cu plus.

Temperaturile cresc si in Moldova sudica si in nordul Munteniei, insa aici se opresc sub limita inghetului. Atmosfera va fi schimbatoare, cu innorari, dar si momente insorite. Ceva conditii de precipitatii apar dupa lasarea noptii.

In nordul Moldovei si in Bucovina gasim mai multi nori, un pic de soare si precipitatii slabe, mai ales sub forma de lapovita. Pe sosele se va forma polei, asa ca mare atentie.

In nordul Transilvaniei si in Maramures vremea se incalzeste. Maximele ajung la valori pozitive. Cerul va fi plin de nori, va cadea lapovita si se va depune polei. In plus, se porneste vantul. Pe aici se pot strange cantitati mai insemnate de apa, de 25 l/mp.

Temperaturile cresc accentuat si in tinuturile vestice. In regiunile deluroase se vor atinge chiar si 7-8 grade. Atmosfera va fi mohorata; va fi lapovita si poleiul va deveni un real pericol. Vantul va sufla tare si ar putea depasi trecator 70 km/h.

Si in centrul Romaniei vom avea un regim termic mult mai bland decat pana acum. Doar prin depresiuni se mai anunta minus 4...minus 5 grade. Se inmultesc norii; apare si lapovita si vor fi conditii de polei.

In sud-vest temperaturile cresc usor. Vin si aici ceva precipitatii, mai ales dupa lasarea noptii. Vorbim tot despre lapovita, asa ca nici de aici nu va lipsi poleiul. Maximele urca pana la 3 grade.

Vremea se incalzeste si in tinuturile sudice. Ziua va fi destul de placuta, cu multe perioade insorite, iar temperaturile vor urca spre 2...3 grade. Dimineata apar conditii de ceata si chiciura.

Vreme mai buna astazi in zona Capitalei, cu soare, vant destul de linistit si o temperatura in crestere. Maxima ajunge pe la zero grade; iar la noapte se vor inregistra minus 5 grade si ar putea sa apara ceata, insotita de chiciura.

Temperaturile cresc si in zona de munte. Va ninge in Carpatii Occidentali si in nordul Orientalilor. In celelalte masive zarim putin soarele, iar ninsorile apar cu totul izolat. Vantul continua sa sufle tare: pe creste va ajunge la 80 Km/h si va viscoli sau spulbera zapada.

Prognoza meteo pentru urmatoarele zile

Sambata
temperaturile mai cresc putin. In regiunile intracarpatice vin precipitatii slabe, mai ales ninsori si lapovita. O sa apara lapovita si prin Oltenia si pe zone mai mici in rest. Se mentin condiiile de polei.

Duminica se raceste. In vest, nord si nord-est mai vin ninsori slabe, trecatoare. In rest ziua va fi insorita.

Luni se face si mai frig; iar noaptea va fi ger, mai ales in centru si in est. Norii se inmultesc peste tot. Ziua e posibil sa fuguiasca pe la munte. Noaptea va ninge slab in sud-vest si pe zone restranse in sudul tarii.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Terapia cu frig si alergatul la bustul gol prin zapada pentru
Terapia cu frig si alergatul la bustul gol prin zapada pentru "cresterea imunitatii". Ce cred medicii despre aceasta metoda

Dincolo de neajunsuri, vremea din ultimele zile a fost binevenita pentru amatorii unei terapii controversate, dar foarte populara in tarile nordice: alergatul la bustul gol cand este ger.

Misiune grea pentru salvatori, din cauza gerului. Doua gravide au avut nevoie de ajutor, iar un tanar s-a ratacit prin viscol
Misiune grea pentru salvatori, din cauza gerului. Doua gravide au avut nevoie de ajutor, iar un tanar s-a ratacit prin viscol

Dupa atata ninsoare, blocurile de zapada formate in multe localitati ingreuneaza interventiile salvatorilor chemati sa ajute pacientii izolati.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.