Cod galben de ninsori şi vânt puternic la munte, duminică. Prognoza meteo până marți

harta cod galben
ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteorologică Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori însemnate cantitativ pentru zona de munte.

De asemenea, o altă avertizare de intensificări ale vântului este valabilă pentru zone din Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

Astfel, conform noii informări meteorologice, până duminică, ora 20:00, în vestul, centrul, nordul şi nord-estul ţării, vor fi precipitaţii moderate cantitativ, la început sub formă de ploaie şi lapoviţă, apoi vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă.

În regiunile sudice şi sud-estice precipitaţii locale se vor semnala în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi în prima parte a zilei de duminică şi vor fi ploi, dar trecător şi lapoviţă sau ninsoare. La munte aria ninsorilor va fi în extindere începând cu masivele vestice, iar vântul va prezenta intensificări susţinute. Temporar vântul se va intensifica şi în zonele joase de relief, cu viteze în medie de 45-55 km/h.

În cursul zilei de duminica (10 decembrie), treptat precipitaţiile vor fi în diminuare şi în restrângere.

Citește și
vremea munte
Ninsori şi viscol la munte, precipitaţii mixte şi vânt puternic în restul regiunilor, până duminică seara
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

De asemenea, potrivit meteorologilor, începând de sâmbătă, ora 15:00, până duminică, ora 16:00, va fi instituit Cod galben în toate zonele de munte, unde temporar vor fi ninsori local însemnate cantitativ şi cu depunere de strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi 60-70 km/h, iar pe creste peste 80-90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

Pe de altă parte, duminică, între orele 2:00 şi 16:00, în sudul Olteniei, al Munteniei şi al Dobrogei vântul va avea intensificări cu viteze de 55-60 km/h şi temporar 70 km/h.

PROGNOZA METEO PENTRU DUMINICĂ

Astăzi se face frig peste tot, vântul va sufla cu putere la munte și în sudul țării, iar precipitațiile se mută spre est. Maximele vor fi de la minus 2 la 6 grade, cu valori de 8 grade doar prin zona litoralului.

În Dobrogea și Bărăgan, vremea va fi urâtă astăzi, ploile apar frecvent pe parcursul zilei, dar pot veni și doi, trei fulgi. Temperaturile pierd chiar și șapte grade față de ieri, iar vântul va sufla cu putere și va spori senzația de frig. La noapte dă înghețul și se insenineaza.

Mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei, așteptăm ploi cu lapoviță și temperaturi mai scăzute că ieri. Peste noapte se înseninează, și temperaturile trec sub zero grade peste tot.

În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina, se așteaptă ninsoare slabă și aer rece. Vântul mai are unele răbufniri, iar la munte va fi viscol în toată regula.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș se răcește tranșant și asta înseamnă maxime de zero grade. Vedem soarele, vor fi și ceva fulguieli, însă la munte va ninge zdravăn și se depune strat consistent de zăpadă. La noapte vin alte ninsori, dinspre vest.

Pentru ținuturile vestice, prognoza este un pic mai bună. Norii se risipesc, vântul se întețește, dar maximele scad față de ieri. La noapte se anunță un nou val de precipitații: lapoviță și ninsoare; mare grijă la poleiul de pe sosele!

În Transilvania este vreme închisă și o să ningă slab, mai mult pe latura estică. Se face foarte frig; abia dacă vom avea 1 grad cu plus la amiază. La noapte se înseninează și se lasă gerul prin depresiuni.

În Oltenia iese soarele, dar atmosfera va fi foarte agitată. Vântul va suflă cu putere și poate atinge 60 km/h în sudul provinciei. Peste noapte avem temperaturi negative.

Am ajuns în sud, unde dimineață mai poate aduce câțiva stropi, însă mai târziu iese soarele. Schimbarea stă în temperaturi: atmosfera va fi rece, vântul va suflă cu putere, iar peste noapte, minimele ating minus 5, minus 6 grade în zona deluroasa.

În București, se răcește tranșant. De fapt, temperatura urcă doar vreo trei, patru grade față de minimă din zori; acum sunt în jur de 2 grade. Până spre amiază mai pot cădea câțiva stropi, dar apoi se înseninează. Barometrele indică o nouă creștere și vântul va avea răbufniri frecvente de-a lungul zilei. Poate atinge 45 km/h.

Și la munte vine frigul astăzi. Dimineață va ninge serios în Meridionali și în Orientali și cu totul sporadic prin Apuseni sau Munții Banatului. Pe crește va fi viscol, iar la noapte apare poleiul pentru că vin alte precipitații în masivele vestice.

PROGNOZA METEO PÂNĂ MIERCURI

În București, astăzi, se răcește tranșant. Mai sunt ceva înnorări până spre amiază, dar apoi se înseninează. Barometrele indică o nouă creștere și vântul va avea răbufniri frecvente de-a lungul zilei. Maine se încălzește la loc, avem soare cu nori și atmosfera placuta. Marti se face și mai cald, vântul se activează și maximă atinge 15 grade, adică mai mult că azi. Miercuri cam aceeași situație: vreme mult mai caldă decât în statistici și vânt activ. La amiază vor fi 13 grade, iar pe timpul nopții în jur de 4 grade.

Ajungem în zona de munte, unde prindem o zi rece. Dimineață va ninge mult în Meridionali și în Orientali și cu totul sporadic prin Apuseni sau Munții Banatului. Pe crește va fi viscol, iar la noapte apare poleiul pentru că vin alte precipitații în masivele vestice. Mâine, vremea se încălzește și aici. Dimineață sunt condiții de lapoviță în Munții Apuseni și în nordul Orientalilor, ceea ce crește riscul de polei, iar mai târziu, se intetste vantul.
Marti vreme bună, soare, vânt și temperaturi foarte mari pentru luna decembrie. Miercuri se răcește din nou, va fi lapoviță pe suprafețe mari, și abia în noaptea de miercuri spre joi va ninge.
 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Temperaturi de primăvară în București, cu 2 săptămâni înainte de Crăciun
Temperaturi de primăvară în București, cu 2 săptămâni înainte de Crăciun

9 decembrie a venit cu mult soare și temperaturi mai potrivite pentru început de primăvară, cel puțin în București. La prânz parcurile au fost pline de oameni îmbrăcați în haine ușoare de sport.

Ninsori şi viscol la munte, precipitaţii mixte şi vânt puternic în restul regiunilor, până duminică seara
Ninsori şi viscol la munte, precipitaţii mixte şi vânt puternic în restul regiunilor, până duminică seara

O informare meteo de ninsori şi viscol în zona montană, respectiv de precipitaţii mixte şi intensificări ale vântului în restul regiunilor, a intrat în vigoare sâmbătă dimineaţa şi va fi valabilă până duminică seara, conform ANM.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.