Un sat izolat din muntii Apuseni, transformat intr-un "muzeu viu" pentru turisti. "Este ca un tunel al timpului"

Ultimul update: Luni 01 Februarie 2016 07:00
Data publicarii: Vineri 29 Ianuarie 2016 15:56
Categorie: Travel

Cativa tineri si-au propus sa transforme un sat mic de munte intr-o destinatie turistica unica in Romania. L-au numit “muzeu viu”, pentru ca toti cei care vor veni aici vor avea ocazia sa traiasca, timp de cateva zile, ca pe vremea strabunicilor.

Dupa ce au analizat harta vechilor asezari care risca sa dispara, salvatorii au ales un sat din muntii Apuseni, care mai are doar 14 locuitori. Acum, tinerii strang bani ca sa puna bazele unui muzeu viu unde vizitatorii pot trai precum stramosii nostri. Au stat de vorba cu un preot din zona, care i-a dus in satul in care a copilarit, Tecsesti. Acolo, au decis sa construiasca un muzeu.

"Este important sa ne implicam si sa invatam de la batrani ceea ce stiu ei ca sa stim si noi despre ce e vorba si sa dam mai departe copiilor nostri." explica Ionut Onea de la organizatia Groove on.

Muzeul este situat intr-un sat izolat din Muntii Apuseni, Tecsesti, si ofera publicului posibilitatea de a trai intr-un spatiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini pana in prezent – de aici si denumirea de muzeu viu.

„Este ca un tunel al timpului, prin care poti calatori daca esti pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei si varcolaci. Este complex pentru ca este si o forma de antreprenoriat social, in sensul in care ajuta ca micul sat izolat din Apuseni, unde mai traiesc doar 14 batrani in prezent, sa ramana viu, sa puna in valoare resursele naturale ale zonei, sa perpetueze cultura locului si sa produca un impact economic, cultural si social durabil”, explica Ionut Onea, Presedintele Asociatiei Groove ON.

Un muzeu in aer liber, cu farmecul inegalabil al Deltei, s-a deschis la Tulcea. Ce gasesc turistii in satul pescaresc

Muzeul Viu de la Tecsesti va fi impartit in mai multe sectoare care corespund diferitelor perioade istorice: va reproduce locuinte circulare si patrate din perioada neolitica cu structura de lemn, pereti de lut si acoperis de paie sau stuf, perioada medievala va fi reflectata prin bordeie sapate in pamant si locuinte din piatra, cu un turn de veghe fortificat, iar pentru perioada moderna va fi restaurata scoala din sat, o casa veche de 200 de ani si suri cu acoperis inalt de paie.

"Proiecte de genul acesta sunt multe in strainatate, mai ales in Olanda. Sunt complexe care au dezvlotat proiecte de genul acesta, care au redat perioade din preistorie pana in perioada Medievala sau perioada Antica.” a spus istoricul Liviu Zgarciu.

Experienta traiului in Tecsesti ii va invata pe locuitori sa obtina diverse uleiuri si unguente prin metoda straveche de presare la rece, de pe vremea dacilor. Va exista chiar si o gradina cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi si arbusti, iar apa pentru bucatarii si pentru animale va veni de la un iar si un bazin special amenajate.

In prezent, muzeul este functional in proportie de 30 la suta, fiind unic la noi in tara. Pentru a fi dus la sfarsit, proiectul mai are nevoie de 6.000 de euro, pe care Groove ON estimeaza sa ii stranga pana la sfarsitul lunii februarie 2016, astfel incat proiectul sa fie finalizat in vara lui 2016. Pana acum tinerii au strans o mie de euro.

Pentru asta, in luna decembrie, Groove ON a lansat o campanie de strangere de fonduri prin intermediul platformei Indiegogo.

Cei care contribuie primesc in schimb acces la diverse evenimente si ateliere desfasurate la Tecsesti, sau oportunitatea de a locui o perioada in Muzeul Viu, respectiv de a se gospodari, indeletnici si hrani ca pe vremuri.

Foto: Facebook.com/laorigini

Si-a modernizat satul si a facut scoli doar din banii primariei.

Si-a modernizat satul si a facut scoli doar din banii primariei. "Degeaba faci drumuri, daca merg pe ele oameni needucati"

Drumul Cantacuzinilor

"Drumul Cantacuzinilor", traseul turistic dedicat amatorilor de istorie și artă

Preţurile pe Litoral ar putea creşte în 2018

Zi de plajă la mijlocul lunii octombrie. Apa mării a avut 18 grade C

Un francez îndrăgostit de România promovează Bucovina printre străini

Românii caută cazare pentru Revelion. Un sejur la Sinaia ajunge și la 10.000 de lei

Românii au prins gustul aventurii. Locațiile în care aleg să facă incursiuni periculoase

turista care fumeaza pe plaja

Fumatul va fi interzis pe plajele din Thailanda. Amenzi uriaşe şi închisoare

Localitatea din România înclusă in top 10 cele mai colorate destinații europene

Wizz Air introduce zboruri cu 39 de lei către cea mai vizitată destinație de către români

Unele pensiuni de pe Clisura Dunării sunt deja pe jumătate rezervate de Revelion. Ce oferte sunt

Spectacol impresionant de lumina la Praga. Surprizele de care vor avea parte turiştii

Hotelierii de pe litoral, care au investit zeci de mii de euro în centre spa, culeg toamna roadele