Romanii consuma creveti din strainatate, desi avem si noi, chiar mai gustosi. Cum se mancau garizii pe timpul lui Ceausescu

Ultimul update: Duminica 23 Aprilie 2017 07:02
Data publicarii: Joi 20 Aprilie 2017 18:44
Categorie: Travel

Putini stiu ca marea noastra ascunde o comoara foarte gustoasa: crevetii romanesti sunt la fel de gustosi ca cei din Mediterana sau din ocean.

Insa nu s-au gasit investitori care sa-i aduca pe mesele amatorilor de fructe de mare.

Si asta in ciuda faptului ca hipermarketurile sunt pline de creveti adusi din straintate, la preturi piperate.

Crevetii romanesti prinsi in Marea Neagra ajung in plasele pescarilor, dar nu si in farfuriile clientilor. Putini romani isi mai aduc aminte ca, pe vremuri, se vindeau vara, pe litoral, la orice colt de strada, fierti sau prajiti pe tabla, cu sare, in cornete din hartie de ziar.

Bucatar: "E foarte simplu, sunt pusi la fiert cu putina sare pentru a-si lua gustul, se lasa pana se inroseste si se scot ."

"Vanatoare" de comori ahitecturale pentru turistii din Constanta. Circuitul s-a incheiat cu un concert de jazz la cazino

Crevetii nostri, carora li se mai spune si garizi, sunt mai gustosi, recunosc pescarii si bucatarii.

Potrivit cercetatorilor, crustaceele sunt o delicatesa culinara, cu un continut bogat de proteine si nu au grasimi. Singurele locuri unde gasiti garizii romanesti sunt cateva cherhanale de la malul marii. Dar si aici stocurile sunt limitate! Cele mai multe crustacee vin pe pat de gheata din Grecia sau Italia la preturi piperate.

Cercetatorii romani de la Institutul National Grigore Antipa spun ca ecosistemul Marii Negre s-a refacut si, astfel, au aparut in numar mare si famiile de creveti. Aici traiesc trei specii, destul de asemanatoare ca infatisare.

Crevetii de piatra sunt intalniti cel mai des in sudul litoralului unde fundul marii este stancos. Cei de nisip prefera nordul litoralului, iar in apropiere de Gura Portitei pescarii prind crevetii de iarba.

Exemplarele mature, care se si pot gati, au in jur de 6 centimetri. Studiile au aratat ca litoralul romanesc poate deveni un loc prielnic pentru cei care vor sa investeasca in ferme de creveti autohtoni.

Matei, proprietar pescarie: "Au fost obisnuiti cu crustaceele din Grecia, care sunt mult mai mari, iar astea ale noastre le-am cam uitat. Noi incercam sa le aratam ce sunt, uneori sunt zile cand le dam din partea casei doar asa, sa le guste".

Pentru o portie de creveti adusi din import restaurantele cer intre 30 si 50 de lei, pe cand ai nostri costa doar 14 lei.

Vecinii bulgari au chiar un festival al crevetilor autohtoni si ne-au luat-o inainte si cu fermele de scoici, amenajate cu fonduri europene.
 

In Bucuresti se vor construi cel putin 3 hoteluri de lux, pentru turistii straini. Se investesc peste 50 de milioane de euro

In Bucuresti se vor construi cel putin 3 hoteluri de lux, pentru turistii straini. Se investesc peste 50 de milioane de euro

case ciocanesti

Localitatea din România înclusă in top 10 cele mai colorate destinații europene

Wizz Air introduce zboruri cu 39 de lei către cea mai vizitată destinație de către români

Unele pensiuni de pe Clisura Dunării sunt deja pe jumătate rezervate de Revelion. Ce oferte sunt

Spectacol impresionant de lumina la Praga. Surprizele de care vor avea parte turiştii

Hotelierii de pe litoral, care au investit zeci de mii de euro în centre spa, culeg toamna roadele

Vacanțele early booking pentru 2018 au fost deja lansate. Prețurile sunt de 3 ori mai mici

avion_Tarom

Tarom a lansat o ofertă de bilete cu prețuri pornind de la 60 de euro pe rutele externe

Potecă de lungă distanță: cum puteți ajunge pe jos din România în Spania

Epavele și cetățile din adâncul Mării Negre, mai accesibile curioșilor

Cum să prepari un prânz rapid pentru birou

Hotelierii se opun sistemului Big Brother, care îi va monitoriza pe toți turiștii din România

Satul Cucuteni, înfrumusețat de un grup de artiști, care vor să atragă turiști în zonă