Restaurantele au început să cumpere materia primă direct de la fermieri. Conceptul, adus din SUA

Ultimul update: Joi 30 Noiembrie 2017 20:10
Data publicarii: Joi 30 Noiembrie 2017 18:50
Categorie: Travel

Din fermă, direct pe masă. Este cel mai nou concept culinar, care a ajuns şi în restaurantele de la noi.

Practic, bucătarii merg personal la ţară şi îşi aleg pe îndelete produsele pe care le vor găti. În felul acesta toată lumea are de câştigat. Pe de o parte sunt încurajaţi micii agricultori, pe de alta, clienţii primesc în farfurie alimente proaspete şi sănătoase.

Conceptul "From farm to table" sau "din fermă, direct în farfurie" este foarte răspândit în Statele Unite şi în Australia însă a pătruns şi în Europa, iar câteva restaurante de la noi au îmbrăţişat ideea de le da clienţilor preparate bio şi tradiţionale, de la producători locali.

Bogdan şi-a deschis recent un restaurant în Corbeanca şi încurajează comunitatea. Astăzi a făcut o vizită la brutăria aflată la câteva sute de metri de el, unde Monica face pâine.

“Conceptul meu este de a produce pâine pentru cartierul ăsta, să fiu brutarul cartierului. Am pornit la drum aşa cum creşte pâine cu maia care se face în minim 24 de ore, creştem încet şi sănătos”, spune Monica Secareanu.

Primul restaurant pentru nudiști, deschis la Paris. Clienții sunt obligați să își lase hainele la intrare

Odată pâinea comandată, face un drum şi la Băcănie, unde găseşte mezelurile afumate tot de un producător local. Bogdan este într-o continuă căutare de furnizori. Acum vrea legume româneşti cultivate în sere, special pentru sezonul rece.

Bogdan Doltu, maestru bucătar: “Planul pentru 2018 este să avem 2-3 fermieri care să ne facă producţia de legume. Întreaga lor producţie de legume noi să o cumpărăm.”

Din Corbeanca mergem în mijlocul Bucureştiului. Şi în acest restaurant recent deschis alimentele sunt alese cu multă grijă. Carnea de porc provine de la o fermă de mangaliţa din Maramureş, legumele din Tărtăşeşti, iar brânzeturile de la ferme din Ardeal.

“Ne axăm foarte mult pe ce ne dă sezonul, pe carne şi rădacinoase. Tot timpul trebuie să ne reinventam să găsim soluţii, să completăm lipsurile”, spune Mihai, maestru bucătar.

Inclusiv mezelurile sunt făcute în casă. Principalul merit al acestui concept este că toată lumea câştigă: producătorii, restaurantele dar şi clienţii.

”Dacă vrei bani, du-te la produs”. Tânără umilită de patroana unui restaurant la care muncise

”Dacă vrei bani, du-te la produs”. Tânără umilită de patroana unui restaurant la care muncise

partie Slănic Moldova

Pârtia de la Slănic Moldova, plină în acest week-end. Prețul pentru o urcare cu telescaunul

Turismul de aventură. Cei care au încercat odată, nu se mai întorc la concediile obișnuite

Povestea din spatele unicului castel din România construit pe principiile unui calendar

Unul dintre cele mai frumoase locuri din adâncuri, vizitat de 600.000 de turiști: ”E ceva unic”

Turismul din Cuba continuă să înflorească. Restricțiile pe care le au americanii de la Trump

Stațiunea de schi din Ucraina, care rivalizează cu cele din Austria sau Italia. Tot mai mulți români o aleg

zapada predeal

Pârtiile, luate cu asalt de turiști. Hotelierii așteaptă un profit substanțial

Cea mai lungă tiroliană din lume și observatorul în formă de ramă, atracțiile principale din Dubai

Tarife reduse cu 25% pe Valea Prahovei. Prețul unei camere la o pensiune de 4 stele la Predeal

Spania și Franța, în topul preferințelor turiștilor, în ciuda atentatelor teroriste

Turiștii regretă că nu și-au prelungit vacanța. În loc de distracție pe pârtie au avut aglomerație pe DN1

Meniurile preferate de turiștii de la munte. Șnițelul, la preț de 45 de lei. FOTO