Reportaj CNN cu unul dintre arhitectii Burj Khalifa. Secretele celei mai inalte cladiri din lume

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai inalta cladire din lume - turnul Burj Khalifa din Dubai - este si una dintre cele mai destepte constructii din lume. Invelisul sau exterior din sticla ii ofera protectie in fata razelor dogoritoare ale soarelui.

Tot exteriorul de sticla poate sa stranga apa rezultata in urma condensului. Interesant este si faptul ca varfului turnului se poate misca usor in bataia vantului, iar temelia isi modifica pozitia, in cazul unui cutremur.

Burj Khalifa - care masoara 828 de metri pana in varf - a doborat record dupa record. Nu doar ca este cea mai inalta structura de pe Glob, dar are o platforma de observatie, un restaurant si o piscina situate la inaltimi nemaiintalnite pana acum.

"In zilele noastre, oamenii construiesc destept", spune arhitectul Mohamed Alabbar.

Iar Burj Khalifa este exemplul perfect. Constructia inaugurata in 2010, care a costat in total un miliard si jumatate de dolari, uimeste atat prin dimensiuni si design, cat si prin tehnologiile inteligente.

Citește și
Turnul Regatului
Arabia Saudita va construi "Turnul Regatului", cladirea de 1 kilometru INALTIME, care va depasi recordul din Dubai
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Au fost, nu stiu, peste 43 de grade Celsius, cand adaugi la asta umiditatea, soarele... Cum reusiti sa pastrati racoarea in interior?", se intreaba Erin Burnett, corespondent CNN.

"Este vorba despre o combinatie intre design, sisteme mecanice si electrice de ultima generatie, dar si cel mai bun, cel mai modern invelis. Sticla pe care am folosit-o la exterior respinge caldura", a explicat arhitectul.

Turnul este protejat de dogoarea soarelui cu ajutorul unui sistem inteligent ce foloseste aproape 13.000 de tone de gheata. In plus, invelisul de sticla poate strange apa rezultata in urma condensului.

"Este vorba de echivalentul a 20 de piscine olimpice pline cu apa, extrem de utila cand traiesti in desert", a dezvaluit Alabbar.

Burj Khalifa are un centru de control, de unde inginerii supravegheaza totul - de la alimentarea cu energie si apa, pana la viteza vantului si eventuale miscari tehtonice. Intr-o zi cu rafale puternice, varful turnului poate ajunge sa se deplaseze cu aproape un metru si jumatate. Iar temelia cladirii isi poate modifica pozitia in caz de cutremur.

"Sunteti macar putin ingrijorati atunci cand este un cutremur in zona?", intreaba corespondentul CNN.

"Obisnuiam sa fiu. Acum insa am prea multa incredere in aceasta cladire", a spus Alabbar.

Cladirea este dotata cu 57 de lifturi care, intr-o singura zi, plimba aproximativ 12.000 de vizitatori. Ajung in varf in doar 60 de secunde, iar acest dute-vino produce si energie electrica.

"O parte din energie alimenteaza sistemul de iluminat", explica arhitectul.

Mandri de creatia lor, arhitectii din Dubai au in plan constructii noi si mai indraznete: "Tehnologia a evoluat. Vom putea face mult mai multe data viitoare".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
VIDEO. Au sarit de pe cea mai inalta cladire din lume. Imagini unice din timpul
VIDEO. Au sarit de pe cea mai inalta cladire din lume. Imagini unice din timpul "zborului" de pe acoperisul Burj Khalifa

Doi parasutisti in costume speciale au stabilit un nou record mondial pentru cel mai inalt salt de la un punct fix, sarind de pe acoperisul cladirii Burj Khalifa, din Dubai.

Arabia Saudita va construi
Arabia Saudita va construi "Turnul Regatului", cladirea de 1 kilometru INALTIME, care va depasi recordul din Dubai

Dubai - campionul de multa vreme al celor mai mari, lungi si scumpe cladiri din lume - va avea in scurt timp un competitor serios, chiar de la vecinii sai din Arabia Saudita.

Cel mai inalt zgarie nori din China, aproape de final. 8 cladiri puse una peste alta si
Cel mai inalt zgarie nori din China, aproape de final. 8 cladiri puse una peste alta si "o gradina a cerului". FOTO

La Shanghai a fost montat ultimul element din structura principala a celui mai inalt zgarie nori din China si al doilea ca inaltime din lume, dupa Burj Khalifa din Dubai.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.