Reportaj BBC. Satul din Romania unde un singur cuplu a divortat in 300 de ani. Secretul - "inchisoarea maritala"

Biertan

BBC prezinta, intr-un reportaj, unicitatea satului Biertan din Transilvania, inscris in patrimoniul Unesco.

 

Biserica fortificata construita la 1490 adapostea o "carcera" unde cuplurile care nu se mai intelegeau erau inchise de preot timp de sase saptamani pentru a-si rezolva problemele.

In 300 de ani nu a existat decat un divort.

"Pitorescul Biertan, una dintre cele sapte asezari germane de sasi, care este inclusa in patrimoniul mondial Unesco, a inghetat in timp. Carutele trase de cai fac parte din viata cotidiana, iar localnicii se aduna sa-si vanda marfurile in piata pietruita din sat. In inima satului este o biserica fortificata de secol XV inconjurata de dealuri", apreciaza BBC.

Citește și
Muzeul_Peenemunde
Peenemunde, satul din Germania care a schimbat soarta celui de-al Doilea Razboi Mondial
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In bastionul estic al bisericii, de-a lungul unuia dintre zidurile fortificate, exista o constructie mica cu o camera cat o camara, "carcera".

Timp de 300 de ani, sotii care nu se mai intelegeau erau adusi aici, inchisi pana la sase saptamani de catre preotul local, in speranta ca isi vor rezolva problemele si vor evita, astfel, divortul. Poate parea un cosmar, dar documentele arata ca aceasta forma de consiliere, "inchisoarea maritala", era mai degraba eficienta, scriu jurnalistii britanici.

"Gratie acestei constructii binecuvantate, in cei 300 de ani de cand Biertan a avut preot a existat un singur divort", a spus Ulf Ziegler, actualul preot din sat.

Astazi, mica si intunecata "carcera" este un muzeu cu manechine. Camera are plafonul jos si ziduri groase si a fost amenajata cu o masa, un scaun, un cufar si un pat traditional sas, destul de mic incat pare al unui copil.

In incercarea cuplurilor de a-si salva casniciile in acest spatiu ingust, totul trebuia impartit, de la o singura perna si o singura patura la un singur loc la masa.

Religia luterana din Transilvania sasilor a stat la baza mai multor aspecte ale vietii, si chiar daca divortul era permis in anumite circumstante - precum adulterul - era de preferat ca sotii sa incerce sa-si salveze casnicia.

Asa ca un cuplu care dorea sa divorteze mergea de bunavoie la preot care-i trimitea la "inchisoarea maritala" pentru a vedea daca neintelegerile lor ar putea fi solutionate inainte de a se desparti.

"Inchisoarea era un instrument de a tine societate intr-o ordine veche crestineasca", a explicat Ziegler, precizand ca astfel erau protejate femeile si copiii, care depindeau de mentinerea familiei unita pentru a supravietui.

Daca insa avea loc un divort, sotul trebuia sa plateasca fostei sotii jumatate din averea sa, dar daca se recasatorea si divorta din nou, a doua sotie nu avea dreptul la nimic.

In secolul al XII-lea, colonistii sasi - originali din zone care astazi sunt Franta, Belgia, Luxemburg si Germania - au fost invitati de regele Geza al II-lea al Ungariei sa se stabileasca in zona Transilvaniei si sa o apere de ivadatorii tatari si otomani, dar sa si dezvolte zona din punct de vedere economic. Transilvania sasilor a fost mestesugarilor harnici; Biertan a devenit o piata importanta cu o populatie de 5.000 de persoane la 1510.

In reportajul jurnalistilor de la BBC, strazile din Biertan sunt descrise la apus, cu biserica cu cele noua turnuri drept "loc al sigurantei si venerarii".

"Mergand de-a lungul strazilor din Biertan in timp ce soarele incepe sa se rostogoleasca in spatele dealurilor cativa localnici isi beau berea afara iar un fermier isi poarta cosul cu fan prin sat. Impunatoarea biserica, cu cele noua turnuri fortificate este iluminata si avea un scop evident: era punctul central pentru colonistii sasi - un loc sigur si venerat".

Viata continua sa curga linistit, intr-o pace meditativa, continua reportajul. Astazi, in Biertan exista o presiune mai putin religioasa si financiara pentru cuplurile care se lupte sa ramana impreuna. “Motivul pentru care cuplurile ramaneau impreuna nu cred ca era dragostea. Motivul era sa munceasca si sa supravietuiasca", a mai spus Ziegler.

“Daca sotii erau inchisi in carcera pentru sase saptamani era foarte greu pentru ei sa aiba destula mancare pentru anul urmator, asa ca exista presiunea de a iesi afara si de a continua sa munceasca impreuna".

Ziegler crede ca, chiar si astazi, conceptul de "inchisoare maritala" ar putea fi aplicat de orice cuplu modern. El spune ca a primit cereri de la soti care doresc sa fie inchisi pentru a lupta pentru mariajele lor. "In familiile moderne este din ce in ce mai putin timp pentru fiecare, suntem mai egoisti decat stramosii nostri", este de parere preotul.

"Suferim de singuratate, de aceea astazi avem nevoie sa conversam mai mult, ca sa aflam ce este mai important pentru noi si ce ne uneste", afirma preotul.

Localitatea Biertan a fost atestata documentar pentru prima data in anul 1224. Astazi, asezare saseasca este cunoscuta in lume datorita bisericii-cetate, inclusa in 1993 pe lista monumentelor patrimoniului mondial a Unesco.

Biserica-cetate de aici, cu hramul Sfanta Maria, a fost restaurata prin donatii facute de originari din Biertan raspanditi in Europa, Statele Unite ale Americii si Australia. Seful proiectului de restaurare, arhitectul Hermann Armeniu Fabini, a fost distins in 1991 cu medalia "Europa Nostra”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Romania a renovat gradinita din satul natal al presedintelui Moldovei. Dodon multumeste pentru
Romania a renovat gradinita din satul natal al presedintelui Moldovei. Dodon multumeste pentru "suportul prietenilor". VIDEO

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a multumit calduros Guvernului roman pentru renovarea gradinitei din satul Sadova, localitatea sa natala.

Peenemunde, satul din Germania care a schimbat soarta celui de-al Doilea Razboi Mondial
Peenemunde, satul din Germania care a schimbat soarta celui de-al Doilea Razboi Mondial

BBC a realizat un reportaj despre satul german care a schimbat soarta celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Suparat ca sotia divorteaza de el si a obtinut un ordin de restrictie, un barbat din Arges s-a razbunat pe casa conjugala
Suparat ca sotia divorteaza de el si a obtinut un ordin de restrictie, un barbat din Arges s-a razbunat pe casa conjugala

Suparat ca sotia a inceput procesul de divort si dupa scandaluri a obtinut un ordin de restrictie impotriva lui, un barbat din satul Zarnesti, Arges, s-a razbunat pe casa construia in timpul casniciei.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.