Proiectul de 1 milion de euro care i-ar putea reda stralucirea conaculul Kalnoky. De unde au fost obtinute fondurile

×
Codul embed a fost copiat

Turismul autentic poate salva satele romanesti. Este convingerea contelui Kalnoky Tibor, amicul printului Charles si cel care administreaza domeniile acestuia din Romania.

Contele a inceput acum un proiect amplu de restaurare a unui conac din satul Miclosoara, in judetul Covasna, si a obtinut sprijin financiar din strainatate.

Conacul Kalnoky de la Miclosoara are peste 500 de ani, insa ultimii 50 au fost cei mai rai. Confiscat de comunisti, a ajuns sediu de CAP si depozit de produse agricole. Proprietarul l-a redobandit dupa Revolutie, iar acum viseaza sa-i redea stralucirea.

"Suntem legati emotional si personal de acest loc. Am pornit cu casele de oaspeti care atrag acum oameni interesanti din locuri indepartate, iar acum, daca adaugam si conacul la acest circuit turistic, cred ca va aduce o adevarata schimbare pentru regiune", a spus contele Kalnoky Tibor, presedintele Fundatiei Kalnoky.

Cladirea va fi transformata intr-un muzeu care sa reflecte viata oamenilor din Transilvania de acum 500 de ani, dar va fi si un centru de promovare a traditiilor si mestesugurilor locale.

Citește și
Tren
Au platit cate 15.000 de euro pentru doua saptamani de vis. Ce este celebra si exclusivista croaziera "Comorile Persiei"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Am dori sa restauram castelul cat mai traditional, mai autentic posibil, sa intervenim cat mai putin si sa folosim materiale traditionale la lucrari. Vom avea lucrari de restaurare a picturilor murale din interior si exterior", a spus Magyarosi Imola, directorul executiv al Fundatiei Kalnoky.

Pana acum, contele Kalnoky folosea doar cateva incaperi din conacul de vanatoare. Aici se puteau caza cei care isi doareau o experienta cu adevarat autentica, dar prin aceste odai va puteti da seama cum va arata conacul odata ce va fi restaurat.

Familia contelui nu va scapa din vedere niciun detaliu, la fel ca in cazul caselor de oaspeti in care poposeste chiar mostenitorul coroanei britanice, ori de cate ori vine in Romania.

"Din mai multe locuri am adunat mobilierul, de pilda soba este facuta la comanda la Sovata. Asta e un pat pe care l-am gasit chiar eu aruncat afara si e, tot asa, un pat taranesc", a spus contesa Kalnoky Anna.

Restaurarea conacului Kalnoky de la Miclosoara va costa peste 1 milion de euro. Proprietarul castelului a reusit sa obtina finantare de la guvernele Norvegiei, Islandei si principatului Lichtenstein. Adica cele trei state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, dar care accepta sa faca donatii pentru restaurarea unor monumente istorice. De aceleasi fonduri au beneficiat pana acum Hanul Gabroveni din Bucuresti si Muzeul Astra din Sibiu.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Un traseu pietonal inedit a reusit sa atraga oameni de toate varstele:
Un traseu pietonal inedit a reusit sa atraga oameni de toate varstele: "Prin Bucurestii lui Eliade"

Un traseu pietonal inedit a reusit sa atraga oameni de toate varstele intr-un "Bucuresti de poveste", care a inspirat opera si viata lui Mircea Eliade - scriitor, filosof si istoric al religiilor faimos in toata lumea.

Au platit cate 15.000 de euro pentru doua saptamani de vis. Ce este celebra si exclusivista croaziera
Au platit cate 15.000 de euro pentru doua saptamani de vis. Ce este celebra si exclusivista croaziera "Comorile Persiei"

Un tren de lux, asemanator celebrului Orient Expres, dar care vine dinspre Rasarit, a traversat Romania. Golden Eagle Danube Express a oprit la Brasov.

"Drumul presedintelui" prin Sibiu. O agentie de turism face turul locurilor unde a crescut si lucrat Klaus Iohannis

Dupa ce mai multe restaurante din Sibiu au lansat mancaruri care poarta numele lui Klaus Iohannis, o agentie de turism vine cu un nou proiect.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.