Patru milioane de romani nu au vazut Marea Neagra. Jumatate din populatie nu pleaca in concediu vara

Litoral

Mai mult de 4 milioane de romani nu au ajuns niciodata la Marea Neagra, iar peste jumatate din populatie nu a fost pe litoralul romanesc in ultimii 10 ani, arata un studiu IRES.

Potrivit studiului realizat de IRES, citat de Mediafax, pe un esantion de 1.473 de repondenti, circa 22% dintre romani nu au fost vreodata pe litoralul romanesc, iar 37% spun ca au fost inainte de anul 2000. In acelasi timp, 14% dintre participanti afirma ca au fost la Marea Neagra anul trecut.

O treime dintre cei chestionati au indicat ca isi vor lua concediu. Aproape jumatate dintre ei au, in acest an, intre 21 si 30 de zile de concediu, 22% au intre 11 si 20 de zile, 15% au mai putin de 10 zile, iar 15% peste 31 de zile.

Circa 12% dintre respondentii care au in acest an concediu si-au luat deja zile de concediu: 44% intre 1 si 10 zile, 25% intre 11 si 20 de zile, 17% intre 21 si 30 de zile si 6% intre 31 si 40 de zile.

Mai mult de 1 din 5 romani obisnuiesc sa isi ia concediu numai vara, 15% dintre ei impart perioada concediului atat vara, cat si iarna, 12% nu tin cont de anotimp atunci cand isi programeaza vacanta, iar 4% isi programeaza concediul in functie de ofertele de vacanta pe care le gasesc.

Citește și
Bai
"M-am simtit ca in Germania, iar preturile sunt rusinos de mici". Locul din Romania care i-a cucerit pe turisti
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Dintre cei cu copii sub 18 ani, 81% afirma ca merg in vacante impreuna cu acestia.

Un procentaj mare, de 42% dintre cei chestionati, opteaza pentru sejururile all inclusive, iar dintre acestia 64% ar prefera ca aceste vacante sa fie in Romania.

Dintre cei 31% respondentii care prefera sejururi all inclusive in strainatate, cei mai multi se indreapta spre Turcia (22%), Grecia (14%), Spania (12%).

Gradul de satisfactie fata de serviciile hoteliere din Romania este unul moderat, mai putin de jumatate declarandu-se satisfacuti, 41% dintre respondenti sunt destul de multumiti, in timp ce doar 7% spun ca sunt foarte multumiti.

Aproape 1 din 5 romani au fost in ultimii 10 ani in fiecare an, in vacanta pe perioada verii. Procentajul celor care isi iau vacanta pe perioada verii este in usoara cresere in ultimii patru ani.

Cei mai multi romani (26%) au pe perioada verii intre 1 si 10 zile de vacanta, 19% au intre 11 si 20 de zile , iar 9% peste 21 de zile.

Doua treimi dintre cei chestionati si-au petrecut vacantele de vara din ultimii 10 ani, cel mai des, in Romania, 18% au fost plecati atat in strainatate, cat si in tara, iar 16% doar in strainatate.

Peste jumatate dintre respondenti spun ca anul trecut nu au fost plecati nicaieri pe perioada verii

32% au ramas in Romania, iar 10% au fost plecati in strainatate. Dintre cei care au fost plecati in concediu anul trecut pe perioada verii (46%), o treime au fost la mare, un sfert au fost la munte, 16% au fost si la mare si la multe, 16% au avut o vacanta in care au vizitat orase si locuri diferite, iar 13% au vizitat un oras sau un loc anume.

Marea este destinatia preferata si pentru vacanta de vara din acest an: 41% dintre respondentii care vor pleca in vacanta in aceasta vara aleg marea, 29% aleg muntele, 9% vor merge si la mare, si la munte. Statiunile balneare sunt preferate de 6% dintre respondenti, la fel ca si vizitele intr-un oras

Dintre cei care au fost anul trecut pe litoralul romanesc, 84% se declara multumiti si foarte multumiti de vacanta petrecuta la Marea Neagra

In timp ce o treime dintre respondenti ar alege destinatii din strainatate pentru petrecerea vacantei de vara, 59% dintre ei spun ca prefera Romania. Dintre tarile in care romanii ar dori sa-si petreaca vacanta de vara, pe primele locuri se afla Grecia (21%), Spania (15%), Italia (12%) si Turcia (9%)

Aproape trei sferturi (73%) dintre participantii la studiul IRES care vor mai pleca anul acesta in vacanta de vara declara ca aleg Romania, ca destinatie. Alte tari spre care se indreapta romanii in aceasta vara sunt Italia, Grecia, Bulgaria, Germania, Spania sau Turcia

Pentru vacanta de vara de anul trecut, cei mai multi respondenti spun ca au cheltuit sub 2.000 de lei si doar 10% au cheltuit peste 6.000 de lei.

Aproape jumatate (45%) dintre respondentii care vor merge anul acesta in vacanta de vara vor cheltui cel mult 2.000 de lei, 16% vor aloca intre 2001 si 3000 de lei, iar 10% intre 4.001 si 5.000 de lei.

Doar 8% spun ca bugetul pentru vacanta de vara din acest an este mai mare decat anul trecut. Pentru o treime a ramas la fel, iar pentru aproape unul din cinci respondenti este mai mic decat anul trecut.

Cheltuielile pentru vacanta de vara sunt influentate direct de starea generala financiara a familiei. La acest capitol, 47% dintre respondenti spun ca in ultimii 5 ani situatia lor financiara a ramas la fel, in timp ce 37% considera ca s-a inrautatit. Totusi, 15% dintre participantii la studiu spun ca in ultimii 5 ani situatia lor financiara s-a imbunatatit.

O treime dintre respondenti spun ca obisnuiesc sa se cazeze, in vacanta de vara, la hoteluri, 22% aleg pensiunile, 7% locuiesc la prieteni sau rude, 6% inchiriaza un apartament, 5% inchiriaza o casa sau o vila.

Peste jumatate dintre cei care aleg hotelurile (53%) prefera un hotel de trei stele, 20% aleg unul de doua stele, iar 17% unul de patru stele. Pensiunile cel mai des cautate sunt cele de trei margarete (45%).

Cei mai multi romani aleg sa plece in concediu cu propriul autotusim (64%), 13% aleg trenul, 10% avionul, iar 8% autocarul.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Litoralul e plin de turisti prost-crescuti. Reactia acestei femei, pe care am filmat-o aruncand cojile de seminte pe plaja
Litoralul e plin de turisti prost-crescuti. Reactia acestei femei, pe care am filmat-o aruncand cojile de seminte pe plaja

Strict din vina turistilor, plajele arata ca niste gropi de gunoi, alimentate zilnic cu ambalaje, mucuri de tigara, coceni de porumb, coji de seminte si alte resturi.

"M-am simtit ca in Germania, iar preturile sunt rusinos de mici". Locul din Romania care i-a cucerit pe turisti

In functie de gust si de buget, vara asta i-a prins pe multi si in inima Transilvaniei. Drept dovada, statiunile de acolo abia fac fata avalansei de turisti.

Reactii dupa
Reactii dupa "Razboiul Cerceafului" din Costinesti. De ce parte se situeaza turistii

"Razboiul Cearceafului" din Costinesti, in cadrul caruia o turista a avut o disputa cu administratorul unei plaje, din cauza ca si-a asezat cearceaful in zona de sezlonguri, a atras numeroase comentarii si reactii din partea romanilor.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.