Locul din Ungaria in care 7 din 10 turisti sunt romani. Ce sondaj au facut maghiarii la noi in tara

Ultimul update: Miercuri 19 Aprilie 2017 07:11
Data publicarii: Duminica 16 Aprilie 2017 18:10
Categorie: Travel

Peste un milion de romani ingroasa an de an numarul turistilor din tara vecina, Ungaria. De Paste, in micile orasele de langa granita de vest se vorbeste mai mult romaneste.

Stirile ProTV au fost sa vada ce ii atrage ca un magnet. Am descoperit parcurile acvatice cu ape termale, despre care ai nostri spun ca ofera servicii de calitate, respect fata de clienti, si cazare la preturi bune. Culmea e ca investitiile maghiarilor, de zeci de milioane de euro in infrastructura turistica, nu sunt private, ci ale primariilor si sunt facute prin fonduri europene.

Suntem in Mako, un mic orasel din Ungaria, lipit de granita cu Romania. Asa arata un complex turistic de stat, administrat privat. Autoritatile de aici au reusit sa faca ceea ce primarii de la noi doar promit. Fara sa aiba vreo traditie in turismul balnear, au scris proiecte si au obtinut fonduri europene ca sa construiasca acest impunator parc acvatic cu tobogane, piscine interioare, sali de spa, masaj si recuperare balneara. Si-au ales insa cu grija publicul.

Inainte de a construi acest compelx turistic, autoritatile din Mako au facut un sondaj de opinie in vestul Romaniei. Atunci, peste 50% dintre romanii intervievati au spus ca vor veni cel purin o data aici dupa deschidere. Si investitia a dat rezultate: numai anul trecut peste 400 de mii de turisti au trecut pragul acestui centru, iar din 10, 7 erau romani. De ce vin aici

Parcurile de aventura de la munte sunt arhipline. Cum s-au pregatit pentru noaptea de Inviere turistii din campinguri

Romeo Ciuhodi, turist roman: "Ca preturi, sunt foarte bune. Pret si de intrare, au si preturi de noapte, cu sauna inclusa, au si reduceri de studenti. Mancarea, iarasi, ca si cost, este super ok. Individual, o zi ma costa in in jur de 60 de lei, asta cu mancare, cu tot inclus."

Bogdan Suma, turist roman: "Preturile sunt altfel, calitatea e alta a serviciilor de aici, vorbesc oamenii frumos."

Intrarea la Aquapark este echivalentul a 35 de lei pentru adulti, iar copiii platesc 20 de lei. Din respect pentru romani, reprezentantii complexului turisistic au angajat si romani care sa ai ajute pe ai nostri sa se descurce mai usor. Doamna Teresia este omniprezenta.

Teresia Dragos, reprezentant aquaparc: "In aceasta locatie avem trei piscine, plus vartejul care este aici langa noi. Acest vartej este foarte distractiv, nu trebuie omul sa faca nimic, valurile te duc."

In total, au fost investite aici peste 10 milioane de euro, si mai mult de jumatate din suma a venit de la Uniunea Europeana.

Ne mutam la Aquaparcul cel mai apropiat de Oradea, unde tot primaria este patronul. Aici niciun forint din profit nu intra in buzunarele autoritatilor, ci banii sunt reinvestiti.

Levay Eniko, referent in turism Primaria Hajduszoboszlo: "Pot sa va spun ca aproape in fiecare an innoim ceva."

Orasul are 24 de mii de locuitori, dar numarul de turisti care vin aici vara, intr-o singura zi, este tot pe-atata: 24 de mii.

Csiszar Melinda, managerul aquaparcului: "Avem un show special in sauna, in toate cele 3 zile de Paste si avem multe programe pentru copii, cu camera de creatie si de animatie."

Turistii spun ca pretul si conditiile de cazare fac diferenta. Din pacate, turismul nostru balnear atrage anual doar 20 de mii de turisti straini in toata tara.

Mese imbelsugate pentru turistii din statiunile montane. Vedeta zilei a fost berbecutul la protap

Mese imbelsugate pentru turistii din statiunile montane. Vedeta zilei a fost berbecutul la protap

turnul eiffel iarna

Parisul nu va avea târg de Crăciun anul acesta pe Champs Elysee

Turismul balnear românesc, în pericol. Legea care i-ar putea băga în faliment pe hotelieri

O căprioară descoperă o cameră de supraveghere în pădure, pe Valea Cernei. Imagini rare surprinse de Romsilva

Valea Prahovei, cea mai aglomerată de Revelion. Unde mai găsiți locuri de cazare

Pensiunile din Maramureș, pregătite pentru minivacanța de 1 decembrie. Turiștii, așteptați pe pârtie

Industria hotelieră, în plină ascensiune. Tinerii, principalii turiști

turisti romania

2017, cel mai bun an al turismului românesc, de la 1990 încoace

Băile Tușnad, alegerea perfectă în zilele libere de Sfântul Andrei și 1 decembrie

Măsura controversată a unei companii aeriene: cei mai săraci pasageri se vor îmbarca ultimii

O politiciană din Mexic promovează supa de şobolan. "Nu e ca puiul, e mai gustos"

64 de obiective turistice din Alba Iulia, mai ușor de descoperit cu ajutorul unei aplicații

Castelul Teleki din Bistriţa, restaurat cu bani de la UE. După Revoluţie a fost abandonat