Partia de doua milioane de euro care nu prea are schiori. Primar: "Nu putem sa ne punem noi cu natura"

Ultimul update: Marti 14 Martie 2017 07:36
Data publicarii: Sambata 11 Martie 2017 18:22
Categorie: Travel

Au sperat ca vor da lovitura, insa in lipsa unei strategii au aruncat banii pe geam.

Este vorba despre autoritatile comunei Jina, din judetul Sibiu, care au investit peste doua milioane de euro intr-o partie de schi care, din pacate, este mai mult pustie.

Turistii nu stiu de existenta ei, iar de trei sezoane incoace doar localnicii au testat-o. Insa nu prea des, pentru ca nu a nins din belsug.

Turistii care vor sa ajunga pe Transalpina, trec si prin comuna Jina. Cum numarul lor este impresionat, autoritatile au crezut ca o partie de schi o sa ii determine sa ramana la Jina.

Asa ca in doar doi ani au facut una de 560 de meri pe o vale, intre dealuri. Au adaugat si o instalatie de teleschi, doua tunuri performante de zapada si un ratrac.

Inaugurata in 2012, partia s-a bucurat de succes doar cateva zile. Chiar daca Jina este situata la peste 1000 de metri, clima nu este una favorabila ninsorilor bogate.

Solutia ar fi stat in tunurile de zapada, numai ca in lipsa temperaturilor scazute, nici macar acestea nu au putut sa salveze situatia.

Vasile Beschiu, primar Jina: "Functioneaza cam o luna pe an, in timpul cand este zapada de la mama natura practice. Clima s-a dereglat cu totul, iarna rar cand sunt temperarturi de minus, asta este, nu putem sa ne punem noi cu natura."

Primarul ales recent este constient de paguba de doua milioane de euro dar trebuie sa suporte proiectul cu bune si cu rele. Vreme de 5 ani partia trebuie sa-si pastreze destinatia intiala. Recunoaste insa ca cei 100.000 de lei necesari pentru intretinerea pe un an puteau fi investiti in altceva.

Vasile Beschiu, primar Jina: "Suntem obigati, avand 60% din costurile totale ale partiei facute cu bani de la UE, sunt obligati 5 ani de zile sa functioneze daca nu trebuie sa-i dam inapoi."

Pavel Cuntan, localnic: "Nu e rentabila pentru comuna noastra, nu aduce absolute nimic."

Reporter: "Intreba lumea de ea?"

Pavel Cuntan: "Nu intreba nimic, ca nu au la ce intreba. Nu se intereseaza nimeni de asa ceva."

Nicolae Muntean, localnic: "Rar, foarte rar cu turistii. Ei se duc pe Transalpina, aici nu e o randuiala buna."

Reporter: "Se putea face altceva de banii aia? Aveti apa, e canalizare?

Nicolae Muntean: "Apa avem, canalizare nu. Ne-am ales cu partia asta de schi."

In acest sezon instalatia de transport pe cablu nici macar nu a fost pornita. Chiar daca ar fi fost zapada si conditii prielnice vizitatorii nu au la dispozitie un restaurant unde sa ia o gustare sau sa bea un ceai cald.

Autoritatile din Jina spun ca vor incerca sa atraga investitori din noul sezon. O urcare costa doar 2 lei iar un abonament pentru o zi, 30 de lei.
 

Peisaj dezolant in mijlocul tarii: statiune abandonata in ruina, munti obtinuti ilegal, echipamente scumpe si nefolosite

Peisaj dezolant in mijlocul tarii: statiune abandonata in ruina, munti obtinuti ilegal, echipamente scumpe si nefolosite

Muntii Sureanu

Munţii Şureanu, locul ideal pentru o vacanţă de neuitat. Cât plătiţi pentru a vedea minunăţiile descrise de Sadoveanu

Litoralul românesc, groapă de gunoi pentru turiştii lipsiţi de bun simt

Prețurile de pe litoral sunt în cădere liberă. Când scad cu 35 %

Melbourne

CNN: Top 10 orașe în care se trăiește cel mai bine în 2017

Numărul turiștilor străini a crescut cu 25%. Din ce țări vin majoritatea

Ce iubesc românii pe litoralul bulgăresc. Sunny Beach, în topul preferințelor