Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Cascade, chei si biserici. Locul din Romania unde le puteti vizita simultan, sub protectia muntilor si a zaganului

Prahova

Satul Cheia, comuna Maneciu. Locul unde muntii au fost botezati dupa flora si fauna din imprejurimi, iar atmosfera pitoreasca s-a acumulat in barajul omonim comunei.

Statiunea Cheia este situata la 60 de kilometri de Ploiesti si are activitate turistica pe tot parcursul anului. Aici, turisti dispun de un aer puternic ozonat, fara impuritati, iar lipsa poluarii i-a atribuit regiunii proprietati curative pentru cei care sufera de dereglari hormonale, de crestere, anemii, hipertiroidism, astenie nervoasa cu rahitism. 

In aceasta comuna se afla si Barajul Maneciu. Este un baraj de pamant, realizat pe raul Teleajen si are o inaltime de 75 de metri. In jurul lacului de acumulare s-a dezvoltat o zona de agrement. Splendoarea naturii a fost prezervata de-a lungul timpului, fiind locul ideal pentru cei carora le place pescuitul sau sa se plimbe cu barca. Pe langa baraj, mai puteti admira Cascada Schinda, aflata la poalele Muntelui Tataru.

Cheile Valea Stanii, un alt obiectiv turistic de neratat pentru iubitorii de drumetii si aer curat. Se afla in partea de est a Muntelui Zaganu. Acest munte a fost numit dupa zaganul sau vulturol barbos, pasarea rapitoare din Masivul Ciucas, fiind o emblema locala.

Cheile au conglomerate pe distanta de un kilometru, avand sarituri si repezisuri. Peretii cheilor prezinta departari de pana la 100 de metri. In plus, internetul 4G de la Orange planeaza asupra comunei Maneciu

Muzeul “Flori de Mina” din Cheia. Aici veti putea admira florile de mina, care reprezinta o mixtura de unul sau mai multe minerale recoltate din subteran, caracterizate prin culori, forme si dimensiuni care sunt de o frumusete impunatoare.

La muzeu sunt expuse peste 300 de piese cu o valoare nepretuita, care se afla in cadrul patrimoniului, unele dintre ele ajungand la o inaltime de aproape doi metri.

In satul prahovean, la altitudinea de 897 de metri se afla Manastirea ortodoxa Cheia, un monument istoric aflat la poalele Muntilor Ciucas, intre paraiele Tampa si Cheita. Potrivit istoricilor, ea a fost construita in lemn, in 1770, iar dupa 7 ani a fost distrusa de catre turci.

Cand a fost ridicata a doua oara, locul ales s-a aflat la poalele Muntelui Rosu. Acest munte si-a primit numele de la bujorul de munte, exemplarul floral care este protejat de lege, iar prin intensitatea coloritului sau i-a oferit numele.

La fel de intens este si internetul 4G de la Orange care a fost extins recent in judetul Prahova, si pe care il puteti folosi pentru a afla mai multe despre locurile pe care le vizitati, chiar de la fata locului.

Daca aveti o afinitate pentru lacasele de cult, in comuna Maneciu mai sunt patru biserici: Biserica Sfantul Ioan, ridicata in 1939, fiind sfintita de catre Parintele Teoctist in 1994. Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost construita in 1838 si Biserica Sfantul Nicolae, care a fost zidita pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, intre anii 1859-1866.

O alta mentiune demna de vizitat este Manastirea Suzana, conceputa in stilul arhitecturii muntenesti, are forma de cruce. Prezinta trei turle, un ape naos si doua pe pronaos.

Manastirea are si un muzeu unde sunt prezentate colectii de icoane pictate pe lemn si sticla, carti vechi si obiecte de cult si a fost ridicata in 1740 de catre o credincioasa pe numele Suzana Arsicu.
 

 

Sursa: StirilePROTV, Data publicarii: 21 Aprilie 2017
Citeste mai multe despre: sat cheia, comuna maneciu, statiune, turism, baraj, cascada, chei, zagan,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed