Budapesta, vizitată de 1 milion de turiști în preajma sărbătorilor. Preparatele de la Târgul de Crăciun

×
Codul embed a fost copiat

În preajma sărbătorilor, capitala Budapesta este vizitată de un milion de turişti, printre care şi români. Cei mai mulţi vin la Târgul de Crăciun, din centrul oraşului, vestit pentru mâncărurile aromate, pregătite după reţete vechi de câteva secole.

Preţurile sunt asemănătoare, cu cele din marile oraşe, din România.

Aflată la 250 de kilometri de Oradea, Budapesta este considerată una dintre cele mai frumoase capitale europene. Oraşul în sine s-a format în 1872, când s-au unit trei aşezări: Óbuda, Buda şi Pest. Cu nenumăratele sale situri istorice, muzee şi galerii de artă, Budapesta atrage anual peste 20 de milioane de vizitatori.

Zilele acestea, mulţi dintre ei vin la târgul de Crăciun. În centrul metropolei, în jurul un brad imens decorat cu mii de luminiţe, au fost aşezate zeci de căsuţe din lemn. Aromele îmbietoare ale preparatelor tradiţionale îi conving pe vizitatori să guste din toate.

An de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, oraşul este vizitat de peste un milion de turişti care vin din toate colţurile lumii. Iar în momentul în care descoperă gustul gulaşului sau varza roşie călită cu carne de raţă se declară îndrăgostiţi de Budapesta şi parcă nu ar mai pleca acasă.

Citește și
carnati
Gospodinele pregătesc de zor cârnaţii pentru Crăciun. Cât plătesc cei care preferă să îi cumpere
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cârnaţii ţărăneşti perpeliţi pe grătare încinse şi tocănitele condimentate cu paprikă îi fac pe turişti să se aşeze la masă. Cei care au răbdare să îi asculte pe bucătari, le pot învăţa reţelele.

Ceva mai ieftini sunt langosi - nişte gogoşi mari şi plate, servite - de regulă - cu mujdei de usturoi.

Ungaria are o bogată tradiţie culturală. Vecinii noştrii fac mâncăruri aromate, bogate în carne - fără economie de condimente, usturoi, smântâna şi fructe. Ungurilor le place să gătească dar şi să mănânce iar asta se vede şi în dimensiunile porţiilor pe care le pun pe masă.

De la târgul de Crăciun nu lipsesc - bineînţeles - mâncărurile dulci. O familie din Harghita vinde colaci secuieşti cu aromă de scorțișoară, nucă, zmeură şi ciocolată.

Nelipsite sunt şi turtă dulce, vinul fiert cu mere sau portocale şi castanele coapte.

La târg, turiştii găsesc şi tot felul de decoraţiuni. Oranamentele sunt făcute manual - în special din ceramică şi hârtie. Preţurile pornesc de la 20 de lei şi pot ajunge până la câteva sute.

Dacă ajungeţi la Budapesta în această perioadă, vizitaţi şi târgul din fata Catedralei Sfântul Ştefan - unde puteţi asista la proiecţii 3D pe clădirile din zonă.

Budapesta este cel mai bine de vizitat în timpul săptămânii când preţurile sunt mai mici, în special la hoteluri.

Pentru 3 zile cu mic dejun la un hotel de 4 stele aflat la nici un kilometru de Târgurile de Craiun o familie de 2 persoane plăteşte 250 de euro.

Şi încă un sfat. Dacă vreţi să faceţi economie, nu circulaţi cu maşina prin oraş.

Preţurile la parcări în oraş sunt destul de scumpe. Plătiţi undeva la 6 lei pentru o oră de staţionare. În schimb puteţi folosi mijloacele de transport în comun, foarte bine puse la punct, iar turiştii au la dispoziţie carduri de călătorii valabile o săptămână sau 72 de ore, pot fi comandate online şi nu costă mai mult de 60 de lei.

Pentru perioada Crăciunului, multe dintre hotelurile de la Budapesta au fost deja rezervate.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Românii consumă în medie 8 kg. de carne de porc în decembrie. Avertismentul nutriționiștilor
Românii consumă în medie 8 kg. de carne de porc în decembrie. Avertismentul nutriționiștilor

Românii consumă în medie 32 de kilograme de carne de porc pe an, iar un sfert din această cantitate ajunge în cuptor sau pe grătar, numai în decembrie.

Gospodinele pregătesc de zor cârnaţii pentru Crăciun. Cât plătesc cei care preferă să îi cumpere
Gospodinele pregătesc de zor cârnaţii pentru Crăciun. Cât plătesc cei care preferă să îi cumpere

După ce au tăiat porcul, gospodinele pregătesc de zor cârnaţii. Nu dau greş dacă folosesc reţete simple, iar la final îi trimit la afumat. În sudul ţării, cârnaţii delicioşi ajung în tigaie sau în tavă la cuptor.

Moș Crăciun a ajuns la copiii din Oradea cu elicopterul
Moș Crăciun a ajuns la copiii din Oradea cu elicopterul

Ca să ajungă la copiii cuminți din Oradea, moșul a renunțat la sania trasă de reni și a urcat la manșa unui elicopter. În felul acesta nu l-a mai bătut vântul și a făcut economie de timp, ca să poată ajunge și în alte orașe.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.