Branul, cea mai cautata zona turistica a tarii, dar si cea mai saraca. Primariile nu mai au bani nici de salvamonti

Ultimul update: Vineri 07 Aprilie 2017 07:21
Data publicarii: Marti 04 Aprilie 2017 20:39
Categorie: Travel

Cea mai renumita zona agro-turistica a tarii: Bran, Moieciu, Fundata este probabil si printre cele mai sarace. Desi reprezinta 5% din turismul Romaniei, nu are canalizare, drumuri si trasee marcate.

In realitate, incasarile la negru sunt foarte mari, estimeaza specialistii, si de aceea ajung prea putini bani la bugetul local.

Cei mai multi turisti vin la Bran pentru Castelul lui Dracula, a carui faima a facut inconjurul lumii. Arata minunat de la distanta, dar cand turistii se apropie incep problemele. Nu au unde sa parcheze, nimeni nu le spune ce ar putea sa mai viziteze si Doamne fereste sa aiba nevoie la toaleta, la cele publice e bezna si nu curge apa.

Reporter: "Deci nu aveti toaleta de trei luni?"
Localnic: "Ei, ne ducem noi, asa, dar caram apa cu galeata!"
Reporter: "Si turistii unde se duc?"
Localnic: "Pai turistii nu are unde."

Cei trei turisti germani, rataciti in Muntii Bucegi, gasiti si dusi in siguranta in statiunea Bran

Panoul electronic de informare turistica din Bran, aflat chiar in poarta Primariei, nu mai functioneaza nici el de multa vreme. E bun sa sprijine pubele de gunoi si stive de lazi goale.

Localnica: "Cand a functionat veneau straini si luau si faceau: Alooo! pe limba lor straina. Si vedeau ca nu le raspune nimeni, pac cu pumnii in el, si asa loveau!"

Localnic: "Daca nu esti turist roman si nu poti sa te duci sa intrebi efectiv ce poti face in zona, e foarte greu sa ai parte de niste informatii ca sa stii cum sa te poti misca in zona."

Mii de oameni se inghesuie zilnic pe soseaua ingusta ce traverseaza Branul ca sa ajunga la Moieciu, Fundata, Sinea sau Magura. Kilometri intregi de masini stau in coloana, iar turistii, mai ales cei straini, nu inteleg de ce nu exista sosele ocolitoare.

Ignatio Anson, investitor privat: "Noi am avut o problema cu un grup de turisti din Anglia, care au cerut sa le recomandam sa mergem undeva fara sa trecem prin Bran... Nu avem cum sa mergem undeva fara sa trecem prin Bran."

In Moieciu de exemplu Primaria nu reuseste de aproape 10 ani sa duca la bun sfarsit canalizarea comunei. S-au ingropat aproape 19 kilometri de conducte secundare, dar nu exista cea principala care sa duca apele reziduale la statia de epurare, gata si ea de doi ani, dar nedata inca in folosinta. Nu e de mirare ca o parte din apele reziduale ajung sa fie deversate chiar in curtea Primariei.

Florin Ilie, grupul de actiune locala: "Vara este un miros insuportabil, daca treceti prin satele poarta, Moieciu, Simon, pe unde curg apele. Probabil de la fosele care nu mai fac fata si sunt deversate in apa."

Nu sunt bani destui, reclama autoritatile locale din zona.

Ignatio Anson, investitor privat: "Cum nu sunt bani?! Nu se platesc taxele? Ce se face cu toti banii din taxele de pensiune, din comert, din tot? Nu inteleg cum nu sunt bani?"

Turismul la negru este singura explicatie pentru saracia bugetelor locale, recunosc autoritatile.

Danut Darie, viceprimarul comunei Moieciu: "E un subiect tabu, n-as vrea sa il dezvolt la ora asta."
Reporter: "Se face turism ilegal?"
Danut Darie: "Mda..."
Reporter: "Oamenii astia care toti au afisat la poarta ca inchiriaza, au pensiuni... platesc taxe?"
Danut Darie: "Din pacate gradul de colectare a taxelor nu este cel dorit. Eu dupa parerea mea cred ca se impoziteaza cam 50 - 60 la suta doar!"

Primariile din zona sunt atat de sarace incat nu-si mai permit sa aiba salvamontisti angajati. De acum, turistii care urca in abruptul vestic al Bucegilor vor fi ajutati doar de voluntari la nevoie.

Trasee dificile din Bucegi, vizitate de zeci de mii de turisti, raman fara Salvamont. De ce renunta la serviciu Primaria Bran

Trasee dificile din Bucegi, vizitate de zeci de mii de turisti, raman fara Salvamont. De ce renunta la serviciu Primaria Bran

slanina pe paine

Bomboane de ciocolată umplute cu slănină, lansate de un cofetar din Iaşi

Obicei periculos în Sibiu. Tinerii învârt un cauciuc în flăcări deasupra capului ca să impresioneze fetele

Românii din nordul ţării preferă vacanţele în străinătate, decât să meargă la Marea Neagră

De Ziua Îndrăgostiților, multe cupluri au ales un weekend la munte. Pârtiile, pline de turiști

Postul Paștelui catolic, marcat prin muzică și culoare în mai multe părți ale lumii

Îndrăgostiții se pot răsfăța, de Valentine's Day, la Castelul Bran

partii schi

Pârtiile au fost pline, datorită scăderii bruşte a temperaturilor

Cuplurile pot petrece ziua îndrăgostiților la un castel din Covasna

Bijuteriile arhitecturale ale României, lăsate în paragină. Ruinele ar putea fi transformate în afaceri profitabile

Conacul din România care ascunde un secret: aici a fost ascuns trupul unui celebru erou

Concurs de sănii cu volan, în Maramureş. Vehiculele sunt unice în lume

Concurs de oameni de zăpadă, la Straja. "Doamna Vasilica" vs. "Gigel Groparul"