Marina, in toata splendoarea ei. Parada militara vazuta prin obiectiv. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Anul acesta sarbatoarea Zilei Marinei a inceput de sambata, 13 august, si s-a incheiat, luni, pe 15. Au avut diferite ceremonii, parade militare pe uscat si pe mare.

 

Sinteza evenimentelor: Miile de spectactori veniti sa vada impresionantele ceremonii de ziua Marinei, in portul Tomis, au asistat si la un circ dezolant, cu fostul lider al minerilor in rol principal.

Miron Cozma, sosit si el la festivitati, la bratul Marinelei Nitu, s-a imbrancit cu jandarmii si a amenintat echipajele. Si asta pentru ca un amic al sau, revolutionarul Nicolae Mavrodin, a fost ridicat de fortele de ordine. Era de asteptat, cata vreme acesta a strigat printr-o portavoce lozinci la adresa presedintelui Traian Basescu, de altfel marele absent al evenimentului.

In huiduielile multimii, Mavrodin a fost dus catre duba jandarmeriei. Langa masina, s-a prabusit pe asfalt. Pana sa vina ambulanta, oamenii l-au stropit cu apa. Miron Cozma si-a continuat meciul sau cu echipajele.

Citește și
Neti Sandu
Sagetatorul are parte de surprize astazi. Vezi ce-ti rezerva astrele
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Intregul scandal, care a stricat pentru cateva minute momentul festiv al marinei, s-a incheiat dupa ce salvarea l-a preluat pe vicepresedintele organizatiei revolutionarilor de la Constanta.

Cei care au provocat totul - printre care Cozma si Mavrodin - au fost sanctionati cu cate 500 de lei pentru instigare si intentia de tulburare a linistii si ordinii publice, anunta Jandarmeria.

La ora 6:00, in largul marii, manevrele erau in plina desfasurare. Bricul Mircea, nava simbol a marinei romanesti, se pregatea de spectacol. Sus, pe catarg, de la o inaltime uluitoare, cat cea a unui bloc cu 10 etaje, cadetii executau ordinele capitanului.

Cel mai greu moment al show-ului pentru cei 60 de cadeti de la bordul Bricului Mircea este urcarea pe arborada. Este extrem de dificil, trebuie sa fii maestru in mentinerea echilibrului, pentru ca cel mai inalt punct este la 44 de metri inaltime. Toata desfasurarea de forte necesita luni de antrenament.

Plutind magic si elegant la rasaritul soarelui, Bricul Mircea ne amintea parca de Goeleta Speranta, cea din "Toate panzele sus", si de aventurile la care visam cu ochii deschisi.

La ora 8:00, pe uscat incepeau ceremoniile. Neptun insusi, venit direct de pe mare impreuna cu pleiada lui de nimfe, a dat tonul festivitatilor. Fanfara militara si artificii, parada si exercitii cu nave de lupta si elicoptere, simulari de misiuni razboi pe mare.

Luptele din larg au fost cu adevarat apreciate. In special de micii spectatori.

Inghesuiala mare a fost la expozitia de arme deschisa pentru aceasta zi de sarbatoare.

La Ziua Marinei au participat si militarii de pe Fregata Ferdinand, intorsi recent in tara, dupa au participat o misiunea NATO.

La cea de-a 109-a lor aniversare, marinarii au avut parte de o premiera: fortele navale au primit luni propriul drapel de lupta din mana ministrului apararii.

11:20 Parada marinarilor pe mare a inceput. Au loc simulari de aplicatii tactice si demonstratii de maiestrie.

10:40 Scandal la Ziua Marinei. Miron Cozma a sarit la jandarmi dupa ce prietenul lui a lesinat protestand

10:35 Ministrul Apararii nationale, Gabriel Oprea, sustine un discurs.

"Acest moment aniversar este un prilej de bucurie dar si de pioasa aducere aminte".

10:30 Puteti vedea imagini de la Ziua Marinei din anii 2010 si 2009 in GALERIA FOTO de la finalul articolului.

10:15 Are loc o slujba religioasa oficiata de Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

10:00 Parada militara de pe faleza Cazinoului a inceput prin sustinerea de discursuri ale cadrelor militare si oficialitatilor.

Ca de obicei, de Ziua Marinei vor fi ceremoniale militare si religioase, depuneri de coroane de flori la monumente, exercitii demonstrative, jocuri marinaresti si spectacole artistice - acestea din urma fiind cele mai "gustate" de catre turisti.

Manifestari vor avea loc in toate orasele-port mari ale tarii, fluviale si maritime din Constanta, Mangalia, Braila, Galati si Tulcea.

Astazi vor avea loc festivitatile asteptate de toata lumea:

Cele de la Constanta incep la ora 10.00 pe faleza Cazinoului si continua pana la ora 17.00 cu jocuri marinaresti in portul turistic Tomis

De la ora 22.00 va avea loc aprinderea pavoazului electric pe nave si retragerea cu torte

Si in mangalia vor fi aceleasi parade, insa de o mai mica amploare.

Program Delfinariu, Acvariu si Planetariu

Pentru turistii care vor sa se plimbe prin Constanta si vor sa ajunga la Delfinariu, programul zilnic incepe la ora 9:00 si se incheie la ora 20:00, insa demonstratiile celor trei delfini au loc doar la orele 11:00 - 15:00 - 19:00.

Demonstratiile de la Planetariu au de asemenea ore fixe: 10:00; 11:30; 13:30; 15:30; 17:00; 18:00; 19:30

Pentru Delfinariu si Planetariu (mini gradina zoologica), biletul de intrare este 50 lei pentru adulti si 25 lei pentru elevi si studenti. Copiii sub 5 ani au intrare libera.

Programul de vizitare al Acvariului din Constanta - situat vizavi de Cazino - este intre orele 9:00 si 20:00, iar biletul de intrare costa 20 de lei pentru adulti si 10 lei pentru elevi si studenti.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Romanii se vor bucura de 3 zile si 3 nopti de relaxare. Week-end prelungit de Sfanta Maria Mare
Romanii se vor bucura de 3 zile si 3 nopti de relaxare. Week-end prelungit de Sfanta Maria Mare

Multi si-au facut deja planul pentru week-end-ul prelungit, care include si ziua de luni, decretata sarbatoare legala.

Sagetatorul are parte de surprize astazi. Vezi ce-ti rezerva astrele
Sagetatorul are parte de surprize astazi. Vezi ce-ti rezerva astrele

Afla ce iti rezerva astrele pentru ziua de azi.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic
Românii blocați în Dubai din cauza inundațiilor, supărați pe autoritățile române: Niciun receptor ridicat, nu au făcut nimic

236 de români blocați de aproape două zile pe Aerportul din Dubai lovit crunt de inundații au revenit joi dimineață în țară.