Descoperire importanta in Timisoara. Zidul cetatii din sec. XVI, scos la lumina dupa lucrari de reamenajare in Piata Unirii

muncitor

O parte a zidului Cetatii Timisoarei a fost descoperita de muncitori in Piata Unirii din municipiu, unde au loc lucrari de reamenajare a centrului istoric, arheologii urmand sa deschida santierul peste aproximativ o saptamana.

Arheologul Alexandru Szentmiklosi de la Muzeul Banatului din Timisoara, cel care urmeaza sa conduca lucrarile pe santierul arheologic din Piata Unirii, unde au loc lucrari de reamenajare a centrului istoric al municipiului a declarat, luni, ca muncitorii au gasit o bucata din zidul Cetatii Timisoarei, care dateaza din secolul al XVI-lea.

"Muncitorii care fac lucrari in Piata Unirii au descoperit o bucata din zidul Cetatii Timisoarei, chiar in dreptul Bisericii ortodoxe sarbe. Imediat au oprit lucrarile in acea zona si au anuntat arheologii. Urmeaza ca, in cel mult o saptamana, sa incepem sa sapam", a spus Szentmiklosi.

Arheologul a afirmat ca se asteapta ca aici sa fie descoperite si bucati din turnul de aparare al Cetatii Timisoarei. "Zidul Cetatii Timisoarei este un mal de pamant pe structura de lemn de stejar, cu stalpi care susțineau structura de lemn. A fost o cetate de pamant, in vremuri in care piatra nu era folosita ca material de constructie. Are 12-15 metri inaltime. Ne asteptam sa gasim si bucati din turnul de aparare, in aceasta zona", a explicat Szentmiklosi.

Aceasta descoperire se alatura altora gasite in Piata Unirii din Timisoara. Astfel, in luna februarie au fost gasite portiuni din pavaj si trotuare din caramida care dateaza de la sfarșitul secolului al XIX-lea si despre care se crede ca duceau spre Domul Romano-Catolic. Santul de aparare al fortificatiei turcesti, care dateaza din secolul al XVI-lea, a fost gasit in luna aprilie, iar alaturi erau si bustenii de stejar care protejau acest sant.

Citește și
Scafandru
Misterele corabiei din Antikythera. Ce au gasit scafandrii pe "Titanicul lumii antice": "A fost un muzeu plutitor". VIDEO
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Tot in Piața Unirii din Timisoara au fost gasite si obiecte printre care vase sau fragmente de vase din ceramica, dar si arme sau unelte si chiar scheletul unei camile de pe vremea otomanilor. Langa Domul Catolic, in Piata Unirii au fost gasite si doua morminte care dateaza din perioade diferite.

Unul dintre scheletele umane descoperite aici este de adult, iar cel de-al doilea de copil. Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35 la suta, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65 la suta, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Descoperire uimitoare despre unul dintre cei mai cunoscuti faraoni egipteni:
Descoperire uimitoare despre unul dintre cei mai cunoscuti faraoni egipteni: "A fost rezultatul unui incest"

O "autopsie virtuala" realizata asupra ramasitelor faraonului egiptean Tutankhamon a aratat ca parintii sai au fost frate si sora si ca, din cauza incestului, el s-a nascut cu o deformatie la picior si avea solduri feminine.

Misterele corabiei din Antikythera. Ce au gasit scafandrii pe
Misterele corabiei din Antikythera. Ce au gasit scafandrii pe "Titanicul lumii antice": "A fost un muzeu plutitor". VIDEO

In istoria marilor descoperiri de comori, foarte multe s-au datorat pur si simplu ... norocului. Iar cel mai bun exemplu este dat de epava din Antikythera, considerata de specialisti "Titanicul lumii antice".

Descoperire terifianta la granita cu Romania. Ce a gasit un arheolog in mormantul unui barbat: nu e primul caz de acest fel
Descoperire terifianta la granita cu Romania. Ce a gasit un arheolog in mormantul unui barbat: nu e primul caz de acest fel

Un arheolog cunoscut drept "Indiana Jones al Bulgariei" a facut o descoperire socanta in mormantul unui barbat mort in secolul al XIII-lea. Ba mai mult, nu este primul caz de acest fel.

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.