Zece lucruri de care trebuie sa tineti cont, atunci cand conduceti pe drumurile acoperite cu zapada

surprinde iarna

Iarna nu-i ca vara, zice o vorba celebra pe la noi, iar acest lucru se aplica si in privinta condusului in anotimpul rece. De la anvelopele de sezon si pana la lichidul de parbriz special, soferii trebuie sa tina cont de anumite sfaturi.

Cauciucuri si lanturi de iarna

Recent devenite obligatorii pe soselele acoperite cu zapada, gheata sau polei, cauciucurile de iarna nu sunt deloc un pretext pentru ca producatorii sa vanda mai multe anvelope. Au o compozitie care le permite o rezistenta mai buna la temperaturie joase, precum si un desen al benzii de rulare care asigura o aderenta mai buna.

Drept urmare, nici nu va ganditi sa iesiti cu masina pe drumurile inzapezite, daca nu aveti anvelope de iarna sau macar all season. Iar daca zapada este abundenta sau inghetata, sunt necesare si lanturile de iarna.

Asigurati-va ca aveti o vizibilitate buna

Citește și
cauciucuri iarna
La ce trebuie sa fii atent atunci cand iti cumperi cauciucuri de iarna, ca sa eviti "tepele"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Nu este suficient sa curatati doar parbrizul masinii de gheata/zapada. Geamurile laterale, oglinzile retrovizoare si blocurile sunt la fel de importante, pentru ca o vizibilitate proasta este extrem de periculoasa, mai ales iarna.

Masina trebuie spalata chiar si iarna

Vizita la o spalatorie auto pe timp de iarna nu este un moft sau o cheltuiala inutila. Acest lucru previne coroziunea tablei si deteriorarea vopselei. Zapada depusa pe masina contine si particule de praf, care devin abrazive. Zgarieturile rezultate devin ulterior puncte de formare a ruginii. In plus, sarea este principalul material anti-derapant folosit pe drumuri si este extrem de coroziva pentru tabla masinii, daca nu este indepartata rapid.

Pornirea si plecarea cu masina

Este recomandata sa plecati cat mai rapid dupa pornirea motorului, deoarece la ralanti, acesta se incalzeste mai greu, deci uzura componentelor este mai mare, mai ales in conditii de temperatura scazuta. Si sistemul electric este suprasolicitat de instalatia de incalzire, daca masina nu este in mers, deci sansele de aparitie a unor probleme electrice cresc.

Rularea pe timp de iarna

Pe un drum inzapezit ar trebui sa circulati cu o viteza sub limita legala, pentru a putea reactiona in timp util, in cazul in care situatia o impune. Renuntati si la lucrurile care va distrag atentia in timp ce conduceti (telefon mobil, discutii cu pasagerii, schimbarea posturilor de radio sau reglarea sistemului de climatizare) si aveti grija sa pastrati o distanta suficient de mare fata de masina din fata.

Cum franati pe un drum acoperit de zapada sau gheata

Ideal ar fi sa evitati situatiile in care trebuie sa franati brusc, incetinind din timp. Nu veti reusi acest lucru intotdeauna, asa ca trebuie sa stiti ca specialistii recomanda franatul in cascada (se franeaza usor, viteza masinii scazand putin, apoi se lasa pedala de frana si iar se apasa usor) si utilizarea franei de motor, indiferent daca masina dvs. este dotata sau nu cu ABS.

Redresarea masinii pe zapada

Cand observati ca masina are tendinta de derapare, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa luati piciorul de pe acceleratie - odata cu reducerea vitezei, rotile capata o motricitate mai buna. Franarea intr-un viraj nu este o idee buna, ci mai degraba soferul ar trebui sa incerce contrabracarea rotilor in directia spre care derapeaza parte din spate a masinii.

Iluminarea pe timp de iarna

Daca ati curatat blocurile optice fata si spate de zapada si gheata, atunci e cazul sa le si folositi. Daca circulati cu farurile aprinse - indiferent daca este ziua - deveniti mai vizibil pentru ceilalti soferi. Nu uitati nici de al treilea stop de frana.

Protejarea interiorului masinii

Incercati sa nu intrati in masina avand zapada pe haine sau incaltaminte, pentur ca e doar o chestiune de timp pana cand aceasta se transforma in apa. Acest lucru duce la imbibarea tapiteriei si degradarea acesteia. Mai mult, odata ajunsa in habitaclu, apa se evapora, iar umiditatea in inerior este mai mare. Asfel, geamurile sunt mai greu de dezaburit, iar vizibilitatea soferului are de suferit.

Verificarea sistemelor masinii

Este esential sa verificati starea bateriei de pe masina inca dinainte de sosirea iernii, pentru ca toata lumea stie faptul ca masina porneste mult mai greu intr-o zi friguroasa. Antigelul, lichidul de parbriz si cel de frana sunt alte lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere. Curatati cat mai des rotile si pasajele acestora, pentru ca placutele si discurile de frana pot fi afectate de materialul anti-derapant de pe drum.

(P) Soferii care inca nu si-au pregatit masina pentru iarna pot opta pentru anvelopa ContiWinterContact™ TS 850, de la Continental. Aceasta ofera performante sporite la franarea pe zapada, gheata si carosabil ud si stabilitate excelenta in orice conditii, pe timp de iarna - lucru dovedit prin rezultatele excelente obtinute la teste independente. In plus, ContiWinterContact™ TS 850 este mai economica, datorita rezistentei la rulare reduse. 

Anvelopele Continental ofera soferilor siguranta sporita, gratie tehnologiei muchiilor taioase. Acestea asigura un transfer optim al puterii motorului, chiar si in cele mai variate conditii de trafic, precizie maxima a directiei si un contact perfect intre anvelopa si drum.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Vreti sa va cumparati anvelope de iarna, dar n-aveti unde sa le lasati pe cele de vara? Iata solutia
Vreti sa va cumparati anvelope de iarna, dar n-aveti unde sa le lasati pe cele de vara? Iata solutia

Odata cu venirea iernii soferii din Romania care vor sa circule pe drumurile publice sunt obligati sa-si schimbe cauciucurile de vara cu cele de iarna. O solutie pentru cei care nu au unde sa isi lase "gumele" de vara o reprezinta hotelurile de anvelope.

La ce trebuie sa fii atent atunci cand iti cumperi cauciucuri de iarna, ca sa eviti
La ce trebuie sa fii atent atunci cand iti cumperi cauciucuri de iarna, ca sa eviti "tepele"

Momentul achizitiei, locul acesteia, dar si felul in care se face montajul sunt lucruri extrem de importante, de care soferii trebuie sa tina cont atunci cand cumpara cauciucuri de iarna. Altfel, riscurile pot fi extrem de mari.

Sfaturi pentru condusul pe timp de iarna. Experiment: cauciucuri de vara VS. cauciucuri de iarna
Sfaturi pentru condusul pe timp de iarna. Experiment: cauciucuri de vara VS. cauciucuri de iarna

Daca nu aveti cauciucuri de iarna, mai bine lasati masina in parcare, decat sa derapati pe drumurile acoperite cu zapada. Nu intrati intr-o lupta pierduta din start impotriva poleiului si ghetii.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.