Washington Post: ”Românii au nevoie de sprijinul guvernelor occidentale”

washington post
Washington Post

La finalul anului 2017, jurnaliștii de la cotidianul Washington Post au scris un editorial în care avertizează că procesul democratic prin care a trecut o parte a Europei după căderea imperiului sovietic este în pericol să fie anulat.

Ziariștii americani amintesc la început despre Ungaria, care în ultimii ani a fost un pionier al unei construcții de facto al unei autocrații, ascunsă în spatele unor instituții care au fost golite de democrație.

Apoi, Polonia, care urmează acum, practic, același curs, iar Uniunea Europeană, din care fac parte cele două state, pare incapabilă să împiedice această transformare.

În opinia celor de la Washington Post, exemplul celor 2 țări ex-comuniste pare să fie acum urmat de România, care merge pe un drum de anulare a reformelor anti-corupție.

Iată un fragment din editorialul ziarului Washington Post.

Citește și
Dumitru Iliescu, fostul sef al Serviciului de Paza si Protectie, a fost adus cu mandat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie
Fostul şef SPP o face "prostănacă" pe ambasadoarea Franţei. "Aţi exportat corupţia în România"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Săptămâna trecută (acest articol a fost scris pe 29 decembrie 2017, n.red.), Parlamentul României a adoptat, aproape fără dezbateri, 3 noi legi care vor tăia din puterile agenției anticorupție și vor compromite independența judecătorilor și procurorilor.

Atacul asupra Direcției Naționale Anticorupție este cu atât mai semnificativ cu cât aceast instituție a fost responsabilă pentru conamnarea a sute de înalți oficiali în ultima dacadă, inclusiv 72 de membri ai Parlamentului.

Această castrare a sistemului judiciar nu este suficientă pentru partidul aflat la guvernare, Partidul Social Democrat, care se află în centrul corupției din România. Liderii săi propun acum zeci de amendamente la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, care vor apăra liderii politici de condamnări, plecând de la mită și până la hărțuire sexuală. Iar în zelul lor de a se proteja, legiuitorii propun măsuri care slăbesc de puteri poliția și procuratura, așa cum este posibilitatea de a folosi ca probă într-un proces înregistrările unei camere de supraveghere.

Ei vor să interzică declarațiile publice despre anchete și procese și cer ca suspecții infractori să aibă voie să asiste la interogatoriile poliției împreună cu acuzatorii.

Unul dintre marii beneficiari va fi cel mai puternic om din PSD, Liviu Dragnea, care a fost deja condamnat pentru falsificarea voturilor și care se află acum anchetat pentru alte acuzații, inclusiv pentru folosirea ilegală a sumei de 25 de milioane de euro, provenită din fonduri europene.

Cel mai mare pierzător va fi Laura Codruța Kovesi, curajosul șef al autorității anticorupție; zvonul în București este că Guvernul va urma aceste ”reforme” cerând demiterea ei.

Din fericire, există o rezistență semnificativă în România față de această contrarevoluție coruptă. Președintele Klaus Iohannis a fost unul dintre marii critici ai lagislației adoptate săptămâna trecută. Chiar dacă nu o poate bloca, o poate încetini, întorcând legile în Parlament, și de asemenea poate preveni demiterea lui Kovesi.

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a cerut deja Curții Constituționale să constate nulitatea acestor noi legi. Și poate cel mai important lucru este că zeci de mii de români au ieșit în stradă, în principalele orașe, în săptămânile recente, pentru a protesta față de această așa-zisă ”lovitură parlamentară”.

Din nefericire, domnul Dragnea și clica sa nu sunt ușor de descurajat. După o demonstrație masivă în stradă la începutul acestui an (în 2017, n.red.) ei s-au retras din încercarea de a modifica codul penal. Acum au revenit la asta, crezând că reacția românilor sau a celor din străinătate va fi mai slabă de această dată.

Din acest motiv, în mod real, românii au nevoie de sprijinul guvernelor occidentale. Ambasada SUA de la București s-a pronunțat clar în favoarea respectării legii, la fel ca și alți 7 ambasadori din Uniunea Europeană. Însă Parlamentul României ar trebui să audă asta chiar din gura unor lideri precum cel al Germaniei, Angela Merkel, și al lui Donald Trump.

Încă nu este târziu să stopăm regresia democrației în Europa Centrală, însă acest lucru presupune o acțiune concentrată și rapidă la cele mai înalte niveluri” - Washington Post.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Analiză NY Times despre situaţia din România:
Analiză NY Times despre situaţia din România: "Protestatarii şi politicienii se pregătesc pentru o perioadă tensionată"

Prestigiosul cotidian american dedică în ultima sa ediţie din acest an un articol amplu situaţiei politice din ţara noastră, după adoptarea modificărilor PSD-ALDE la legile justiţiei .

Fostul şef SPP o face
Fostul şef SPP o face "prostănacă" pe ambasadoarea Franţei. "Aţi exportat corupţia în România"

Dumitru Iliescu, fost şef SPP, pe care DNA l-a urmărit penal în 2014, a postat un mesaj agresiv după scrisoarea ambasadorilor privind legile justiţiei. 

Patru ambasade îi transmit lui Florin Iordache că au propriile servicii de traducere
Patru ambasade îi transmit lui Florin Iordache că au propriile servicii de traducere

Diplomaţii străini au reacţionat, după ce Florin Iordache a anunţat că le-a făcut o traducere în engleză a modificărilor legilor Justiţiei.

Judecătorii îi cer oficial preşedintelui Iohannis să oprească modificarea Legilor Justiţiei
Judecătorii îi cer oficial preşedintelui Iohannis să oprească modificarea Legilor Justiţiei

Forumul Judecătorilor din România îi cere președintele Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse legilor Justiției

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.