Trupele speciale Delta Force au avut misiune speciala de salvare a jurnalistului James Foley, chiar de 4 iulie, dar au esuat

×
Codul embed a fost copiat

Ziarul The Telegraph sustine ca fortele speciale ale Statelor Unite au esuat intr-o misiune speciala, care a avut loc de Ziua Independentei, de salvare a mai multor ostatici americani, printre care se afla si jurnalistul James Foley.

Conform The Telegraph, a fost vorba despre o misiune secreta, in cadrul careia "doua duzini" de comandouri Delta Force au fost infiltrate in Siria in luna iulie - dupa cum a confirmat si Pentagonul. Misiunea insa, a esuat, deoarece ostaticii nu au fost localizati, iar fortele speciale au fost nevoite sa se retraga, dupa un schimb de focuri cu trupele Statului Islamic din Irak. Ulterior, martori sirieni au dat detalii despre aceasta misiune jurnalistilor de la The Telegraph.

Pe 4 iulie 2014, de Ziua Independentei SUA, la primele ore ale diminetii, Abu Ibrahim al-Raqqawi, locuitor al orasului sirian Raqqa (care a devenit "capitala" extremistilor din Statul Islamic) a postat pe Facebook detalii despre misiunea militara americana la care fusese martor. El a folosit insa un pseudonim, de teama sa nu fie luat la ochi de SI (Statul Islamic), iar la scurt timp dupa aceea, multe dintre informatii au fost sterse de Facebook. Cu toate acestea, el a putut arata celor de la The Telegraph o parte din aceste informatii.

Astfel, in misiunea secreta a trupelor Delta Force s-au folosit tactici asemanatoare celor utilizate la capturarea lui Osama ben Laden, fiind stabilita drept tinta o baza din Uqayrishah - o zona aflata la 17 kilometri de sud-estul Raqqa. La putin timp dupa miezul noptii, avioanele au bombardat ceea ce se banuia a fi una dintre cele 3 baze ale Statului Islamic din Siria, o baza militara numita "tabara Osama ben Laden" de catre jihadisti. In acelasi timp, "doua duzini" de forte militare americane speciale au fost parusutate in apropierea unei cladiri care era folosita de SI pentru paza prizonierilor "de mare valoare".

Citește și
Teroristii din Statul Islamic au publicat o inregistrare VIDEO cu decapitarea unui jurnalist american. Casa Alba e ingrozita
Executia lui James Foley. Cine este militantul islamist care l-ar fi decapitat pe jurnalist
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Comandourile au folosit parasute pentru a sari din elicoptere Black Hawk "special modificate", au afirmat oficiali ai SUA, citati de The Telegraph: "Comandourile au sarit din niste elicoptere foarte silentioase: nu puteai auzi motoarele lor sau elicele", a povestit si Raqqawi, care a mai mentionat si detalii aflate de la un prieten de-al sau din Uqayrishah, care s-ar fi trezit fata in fata cu americanii.

The Telegraph precizeaza ca informatiile furnizate de Raqqawi nu pot fi verificate, insa multe dintre detalii se potrivesc cu cele anuntate de Pentagon, miercuri noapte. Washingtonul a afirmat ca un soldat american a fost ranit cadrul operatiunii, iar "cativa" membri ai Statului Islamic au murit in acest atac. In postul lui Raqqawi de pe Facebook se afirma ca 5 teroristi au fost ucisi, iar 2 americani au fost raniti.

Imediat cu au atins pamantul, fortele speciale americane au blocat drumul principal spre Raqqa si s-au indreptat catre inchisoare. In drum spre aceste celule ei s-au luptat cu jihadistii, iar cand si-au atins tinta au constatat ca nu era nimeni acolo. Apoi, trupele Delta Force au inceput sa caute din "usa in usa", in Uqayrishah, inclusiv locuintele celor care se aflau acolo si se uitau la ce se intampla. Raqqawi afirma ca americanii au fost ajutati si de "fortele speciale iordaniene", care au putut fi identificate datorita emblemelor de pe uniforme. Intre timp, Statul Islamic a trimis intariri din Raqqa, astfel ca lupta s-a intins pe o durata de aproximativ 3 ore. Apoi, pe la ora 3 dimineata, elicopterele i-au recuperat pe toti si au plecat.

Statul Islamic ceruse o rascumparare de 100 de milioane de euro pentru eliberarea lui James Foley

Gruparea extremista Statul Islamic a cerut initial o rascumparare de 100 de milioane de euro pentru eliberarea jurnalistului James Foley, rapit in 2012 in Siria si care a fost decapitat, potrivit unei inregistrari video postate marti pe Internet, relateaza Wall Street Journal in editia electronica. Philip Balboni, directorul general al site-ului de stiri GlobalPost, pentru care James Foley a lucrat in Siria, a declarat ca rapitorii jurnalistului au cerut initial o rascumparare de 100 de milioane de euro de la familia acestuia si de la GlobalPost. Balboni a refuzat insa sa dezvaluie raspunsul lor la aceasta cerere, precizand doar ca toate comunicatiile au fost discutate cu autoritatile competente.

Statul Islamic (SI), gruparea jihadista care controleaza teritorii din Irak si Siria, constituie o amenintare ce depaseste "tot ce am experimentat" in materie de terorism, a afirmat joi secretarul american al Apararii, Chuck Hagel. SI "depaseste tot ce am putut experimenta. Trebuie sa fim pregatiti pentru orice", a declarat secretarul american al Apararii in cursul unei conferinte de presa, la Washington. SI "merge dincolo de o grupare terorista. (Aceasta grupare) are ideologie si o pregatire militara sofisticata din punct de vedere tactic si strategic. Este extrem de bine finantata", a subliniat Hagel.

Niciun reprezentant al administratiei Obama nu a descris pana in prezent in termeni atat de duri amenintarea pe care o reprezinta SI, care a lansat o operatiune-fulger in Irak la inceputul lui iunie. Asasinarea lui James Foley "este un nou exemplu de ideoligie barbara si nemiloasa" a acestei grupari, a declarat Hagel referitor la decapitarea jurnalistului american de catre SI.

In cazul in care SI va reusi sa se extinda in regiune si sa infiinteze un "califat", "Orientul Mijlociu se va schimba profund, fapt ce ar crea un mediu de securitate care ne-ar ameninta in numeroase moduri", a adaugat seful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, in cursul aceleiasi conferinte de presa. Generalul Dempsey a apreciat ca cele 90 de atacuri aeriene efectuate din 8 august de Statele Unite in nordul Irakului contra jihadistilor au "taiat elanul lor". "Ei pot fi opriti, dupa care invinsi", a dat asigurari el. Dar, a avertizat Dempsey, pentru a-i invinge "va trebui sa-i atacam si in Siria", nu doar in Irak. "Va trebui sa-i atacam in ambele parti ale acestei frontiere (dintre Irak si Siria) care nu mai exista. Acest lucru va fi posibil atunci cand vom avea o coalitie capabila sa invinga Statul Islamic", a subliniat generalul american.

Grupul terorist Stat Islamic a rapit inca patru occidentali, avand in prezent peste 20 de ostatici

Militantii grupului terorist sunnit Stat Islamic in Irak si Levant (SI/SIIL) au capturat inca patru occidentali in ultimele zile, in Siria, avand in prezent 20 de ostatici straini - in principal jurnalisti si angajati ai unor agentii umanitare, afirma surse citate de ziarul The Guardian. Potrivit surselor citate, militantii sunniti au capturat doua italience, un cetatean danez si un japonez, in orasul sirian Alep. Ostaticii au fost transferati in localitatea Raqqa, bastionul din nordul Siriei al grupului terorist Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Levant / Stat Islamic in Irak si Siria - SI/SIIL/SIIS).

Surse citate de publicatia La Stampa afirma ca cele doua italience detinute sunt doua angajate umanitare - Vanessa Marzullo si Greta Ramelli, rapite in iulie in Siria.

In prezent, peste 20 de cetateni occidentali sunt tinuti ostatici de grupul terorist SIIL in Siria sau in nord-vestul Irakului. Printre persoanele rapite se numara Steven Sotloff, un jurnalist american care colaboreaza cu revistele Time si Foreign Policy si care a fost rapit in urma cu un an la frontiera dintre Siria si Turcia. In inregistrarea care prezinta decapitarea jurnalistului american James Foley, organizatia terorista ameninta ca Sotloff ar putea fi executat daca Statele Unite vor continua raidurile aeriene in nordul Irakului.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
SUA: Statul Islamic este o amenintare ce depaseste
SUA: Statul Islamic este o amenintare ce depaseste "tot ce am experimentat pana acum" in materie de terorism

Gruparea asanumita "statul islamic" e o amenintare care "depaseste tot ce am cunoscut pana acum in materie de terorism". Sunt cuvintele sefului Pentagonului, care sustine ca jihadistii pot fi opriti.

Executia lui James Foley. Cine este militantul islamist care l-ar fi decapitat pe jurnalist
Executia lui James Foley. Cine este militantul islamist care l-ar fi decapitat pe jurnalist

Pentagonul a dezvaluit miercuri seara ca a incercat sa-i elibereze pe ostaticii americani din Siria, dar fara succes.

FBI: Inregistrarea in care un jurnalist american este decapitat in Irak pare a fi autentica. Mesajul transmis familiei
FBI: Inregistrarea in care un jurnalist american este decapitat in Irak pare a fi autentica. Mesajul transmis familiei

Jihadistii din gruparea "Statul Islamic" au dat publicitatii o inregistrare in care, spun ei, lumea intreaga poate vedea cum este omorat un jurnalist american.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.