Singurul detinut care a reusit sa scape dintr-un lagar nord-coreean. Povestea omului pentru care libertatea e "puiul prajit"

Shin Dong-hyuk

Singurul nord-coreean care a reusit sa evadeze dintr-o inchisoare de maxima securitate din tara lui si sa fuga in Statele Unite, unde a devenit activist pentru drepturile omului, a vorbit despre ororile pe care le-a indurat in Coreea de Nord.

Shin Dong-hyuk s-a nascut in 1982, intr-o inchisoare de maxima securitate din Coreea de Nord, dupa ce mama sa a fost oferita drept "cadou" unui detinut, pentru buna purtare. Shin a trait pana la 12 in detentie, alaturi de mama sa, cu care se batea adeseori pentru mancarea putina.

La 24 de ani, tanarul a reusit sa evadeze din lagarul in care a asistat ani de zile la executii teribile si unde a fost torturat pentru ca i-a turnat pe fratele si mama sa, care planuiau o evadare. In inchisoare, prizonierii erau incurajati sa denunte orice abatere de la regulament a altor detinuti, in schimbul unei portii de mancare.

Shin povesteste ca multi detinuti mureau din cauza infometarii, a bolilor, torturilor sau accidentelor de munca si spune ca a fost invatat sa supravietuiasca inca de la o varsta frageda mancand broaste, sobolani sau insecte.

Dupa ce si-a denuntat familia, gardienii l-au acuzat ca si el facea parte din plan si l-au agatat de carlige, deasupra focului. Tanarul inca mai are spatele si picioarele acoperite de cicatrici.

Citește și
Coreea
Tensiunile escaladeaza din nou intre cele doua Corei, dupa ce Phenianul a anuntat ca va testa rachete: "E o grava provocare"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Intr-un interviu acordat The Daily Signal, Shin a vorbit despre ororile la care a fost supus: "Cand focul a inceput sa-mi ajunga la spate am simtit ca era fierbinte ca lava si simteam mirosul de carne arsa".

A fost apoi tinut sapte luni in carcera si fortat sa priveasca executiile mamei si fratelui sau.

Shin a evadat pe 2 ianuarie 2005, dupa ce s-a imprietenit cu un detinut politic in inchisoare. Cei doi lucrau langa gardul electric al lagarului cand au vrut sa fuga. Insa amicul lui Shin a murit curentat pe gard, iar nord-coreeanul spune ca s-a folosit de trupul acestuia pentru a se feri de curentul electric. Shin a reusit sa scape, dar s-a ales cu arsuri grave. A intrat apoi in hambarul unui fermier, unde a gasit o uniforma de soldat, cu care s-a camuflat pana la granita cu China. Aici, a reusit sa mituiasca vamesii cu tigari si alimente pe care le furase din orasele prin care trecuse.

In prezent, Shin este activist pentru drepturile omului si face eforturi considerabile pentru a atrage atentia Natiunilor Unite asupra a ceea ce se intampla in Coreea de Nord: "Daca Natiunilor Unite sau oricui din comunitatea internationala le pasa despre cum sunt incalcate drepturile omului in Coreea de Nord, daca aveti vreun pic de ingrijorare fata de oamenii care sufera sau mor chiar in aceste momente, va rog sa luati masuri".

Desi traieste de 10 ani in democratie, Shin spune ca inca se mai gandeste ca libertatea inseamna pentru el "o bucata de pui prajit".
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Motivul pentru care un detinut din Galati si-a cusut buzele cu sarma. Barbatul mai are de facut 9 ani de inchisoare
Motivul pentru care un detinut din Galati si-a cusut buzele cu sarma. Barbatul mai are de facut 9 ani de inchisoare

Imagini incredibile la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean din Galati, unde un barbat de 37 de ani, inchis in penitenciarul de maxima siguranta, a fost adus la spital dupa ce s-a automutilat.

Tensiunile escaladeaza din nou intre cele doua Corei, dupa ce Phenianul a anuntat ca va testa rachete:
Tensiunile escaladeaza din nou intre cele doua Corei, dupa ce Phenianul a anuntat ca va testa rachete: "E o grava provocare"

Coreea de Nord a evocat, luni, posibilitatea de a lansa sateliti in viitorul apropiat, realimentand speculatiile privind incercarea Phenianului de a lansa o racheta cu raza mare de actiune luna viitoare, cu ocazia unei importante sarbatori politice.

"Regimul dictatorial din Coreea de Nord se va prabusi". Dezvaluirile facute de un dizident nord-coreean

"Regimul dictatorial din Coreea de Nord se va prabusi in urmatorii 10 ani", estimeaza un dezertor nord-coreean.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.