Salvati Copiii: Rata mamelor minore din Romania, mai mare decat in Botswana. Anual, 700 de fete devin mame inainte de 15 ani

raport Salvati Copiii.

Romania, dupa Bulgaria, Ucraina, Tunisia in topul tarilor in care copilaria este amenintata sustine un raport Salvati Copiii.

Unui copil din patru din intreaga lume i se refuza copilaria, potrivit unui raport al organizatiei internationale Salvati Copiii, care include un index global al tarilor unde copilaria este mai mult sau mai putin amenintata. Romania ocupa locul 52 din 172, situandu-se sub tari ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioara Romaniei).

Dintre toti indicatorii urmariti in raport, mortalitatea infantila si rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor sunt cele mai ingrijoratoare. Tara noastra se numara printre tarile europene cu cel mai ridicat numar de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1000 de adolescente intre 15 si 19 ani, 34 sunt mame.

Dintre membrii Uniunii Europene, doar Romania si Bulgaria nu figureaza in topul clasamentului format din 37 de tari cu scoruri mari sau foarte mari in ceea ce priveste sanatatea, nutritia, educatia si protectia copiilor

"Raportul "Copilarii furate", lansat chiar de Ziua Internationala a Copilului, arata ca cel putin 700 de milioane de copii - si posibil sute de alte milioane - si-au sfarsit copilaria mult mai devreme decat trebuia, din cauze care variaza de la violenta extrema si conflicte la casatoriile si sarcinile timpurii, la exploatarea prin munca pana la sanatatea precara si lipsa accesului la educatie", mentioneaza "Salvati Copiii".

Citește și
copii
Bucurie nepretuita pentru sapte copii nevoiasi din Bacau, care au primit cadouri de 1 iunie
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Indicele privind sfarsitul copilariei (End of Childhood Index) clasifica 172 de tari, luand in considerare zone in care copilaria este cel mai putin afectata si zone in care este cel mai mult erodata. Indicatorii utilizati pentru a masura sfarsitul copilariei sunt: mortalitatea sub cinci ani, malnutritia care stopeaza cresterea, abandonul scolar, exploatarea copiilor prin munca, casatoriile timpurii, sarcina in adolescenta, stramutarea cauzata de conflicte si uciderea copiilor. Pe ultimele locuri se afla Nigerul, urmat de Angola, Mali, Republica Central-Africana si Somalia. La polul opus, tarile in care copilaria este cel mai putin amenintata sunt Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda si Suedia, toate aflate in Europa.

Copii cu copii – riscurile sarcinii in adolescenta: Anual, in Romania, 700 de fete devin mame inaintea varstei de 15 ani

Efect al lipsei accesului la ingrijiri si educatie pentru sanatatea sexuala si a reproducerii, rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor intre 15 si 19 ani este cea mai ingrijoratoare, Romania inregistrand 34 de nasteri la 1.000 de adolescente. In Europa, doar doua state prezinta o situatie relativ mai grava: Bulgaria si Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de nasteri.

"Este un semnal de alarma faptul ca Romania se confrunta cu un numar mai mare de nasteri in adolescenta decat state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3), Mauritius (28,3)", constata "Salvati Copiii", relateaza news.ro.

In plus, datele Eurostat (2015) arata ca, in Uniunea Europeana, Romania inregistreaza cel mai mare numar de nasteri cu mame intre 10 si 17 ani (9,282 de nasteri, adica 4,7% din totalul nasterilor din 2015, din care 676 erau minore intre 10 si 14 ani). Aceasta situatie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale si culturale sa atraga atentia Guvernului Romaniei ca a devenit urgenta adoptarea unei strategii nationale pentru a asigura accesul la educatie sexuala si consiliere privind sanatatea reproductiva pentru tinerele si adolescentele din tara.

Mortalitatea sub varsta de cinci ani: In Romania, in fiecare an, 2000 de copii mor inainte de a implini 5 ani, iar majoritatea deceselor ar putea fi prevenite

"Lipsa unei acoperiri cu servicii medicale universale, precum si lipsa unei alimentatii suficiente si o calitate slaba a apei potabile ii expun pe cei mai dezavantajati copii la un risc foarte ridicat de deces
", consemneaza organizatia, adaugand ca "aceste cauze sunt valabile si pentru Romania".

Romana se numara printre tarile europene cu cel mai ridicat numar de decese ale copiilor sub cinci ani (11,1 la o mie de nasteri), doar Moldova si Albania avand rate mai ridicate. Prin comparatie, rate de patru ori mai mici inregistreaza Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia si Slovenia.

Impactul devastator al casatoriilor timpurii - una din 15 fete cu varste intre 15 si 19 ani se casatoreste

"Casatoria inainte de varsta de 18 ani reprezinta o incalcare a drepturilor copiilor si este ilegala intr-un numar tot mai mare de tari. Casatoria timpurie are consecinte devastatoare pentru viata unei fete, a carei copilarie se termina mult prea curand, prin intrarea fortata in perioada de maturitate si maternitate, inainte de a fi pregatita din punct de vedere fizic si mental. Ele se simt adesea lipsite de putere si sunt private de dreptul la sanatate, educatie si siguranta. Casatoria timpurie ii afecteaza, de asemenea, si pe baieti, insa intr-o masura mult mai redusa decat in cazul fetelor", noteaza "Salvati Copiii".

In privinta acestui indicator, Romania nu a iesit din zona de risc, desi legislatia permite casatoria doar intre majori, copiilor mai mari de 16 ani fiindu-le permisa doar in cazuri exceptionale in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sau a tutorelui si cu autorizarea din partea instantei de tutela.

Astfel, in Romania, 6,7% dintre adolescentii cu varsta intre 15 si 19 ani s-au casatorit. Doar Moldova (9,9%), Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) si Bulgaria (8,4%) inregistreaza valori apropiate. Media europeana este de aproximativ 2%. Surprinzator, tari din alte zone ale lumii confruntate cu multiple probleme economice si politice inregistreaza valori sub cea a Romaniei: Ghana (6,4%), Iordania (5,9%), Kazakhstan (4,6%), Mongolia (5,3%), Namibia (5,4%), Swaziland (4,3%) si Brazilia (3,9%).

Lipsa educatiei ca factor de mentinere a copiilor captivi in saracie: In Romania, un copil din 2 se afla in risc de saracie sau de excluziune sociala; 282.000 de copii nu frecventeaza scoala

"La indicatorul abandon scolar in ciclul primar si gimnazial, Romania ramane printre tarile care se confrunta in mod serios cu aceasta problema, cu un procent de 12,1, considerat ca fiind scazut prin raportarea la situatia globala, insa ingrijorator la nivel european. Continuand comparatia cu statele europene, Romania este depasita doar de Moldova (17,9%) si Macedonia (13,1), celelalte state cu exceptia Maltei (10,4) situandu-se sub valoarea de 10 procente (Bulgaria – 8,6%, Ungaria – 5,3%, Ucraina - 2,7%, Finlanda- 2%, Spania – 0,7% etc.)", anunta "Salvati Copiii".

Raportul mai arata ca in fiecare zi, mai mult de 16.000 de copii mor inainte de a implini varsta de cinci ani, cel mai adesea din cauze care ar putea fi prevenite, iar aproximativ o patrime din numarul total de copii sub cinci ani (156 de milioane) au dezvoltarea fizica si mental incetinita din cauza malnutritiei.

Acelasi raport mai releva ca unul din sase copii de varsta scolara din intreaga lume nu este, in acest moment, inclus in sistemul de educatie, iar 168 de milioane de copii din intreaga lume sunt exploatati prin munca - in cazul a 85 de milioane fiind vorba despre munci riscante - cifra care depaseste totalul copiilor care traiesc in Europa (138 de milioane). O fata din cinci se casatoreste la fiecare sapte secunde si la fiecare doua secunde, o adolescenta naste, conform raportului.

"In 2015, lumea a facut aceasta promisiune, ca pana in 2030, toti copiii vor scolarizati, protejati si sanatosi, indiferent de locul unde se afla. Chiar daca acesta este un obiectiv ambitios, se poate atinge, daca guvernele investesc in toti copiii, pentru a le garanta copilaria pe care o merita”, afirma Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania. "Copiii care cresc in zone de razboi, amenintati de grupari violente, suferind si murind de diverse boli si experimentand discriminari severe sunt privati de tot ceea ce ii face copii. Este inacceptabil ca, in 2017, milioane de copii din intreaga lume inca nu au dreptul sa fie in siguranta, sa invete, sa creasca si sa se joace", argumenteaza ea.

Salvati Copiii cere guvernelor sa se asigure ca niciun copil nu moare din cauze prevenibile sau tratabile, nu este supus violentei extreme, nu este privat de viitorul sau ca rezultat al malnutritiei, casatoriei timpurii sau fortate, sarcinii timpurii sau muncii fortate si ca toti copiii au acces la educatie de calitate. Pentru a dona sau semna petitia care solicita guvernelor sa creasca investitiile in copii, poate fi accesat site-ul endofchildhood.org.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Aur in valoare de 2 milioane de dolari ajunge anual in sistemul de canalizare din Suedia
Aur in valoare de 2 milioane de dolari ajunge anual in sistemul de canalizare din Suedia

Aur in valoare de 2 milioane de dolari ajunge anual in sistemul de canalizare din Suedia

Bucurie nepretuita pentru sapte copii nevoiasi din Bacau, care au primit cadouri de 1 iunie
Bucurie nepretuita pentru sapte copii nevoiasi din Bacau, care au primit cadouri de 1 iunie

Pentru sapte copii nevoiasi din Bacau ziua de 1 iunie a insemnat o masa calda si o sumedenie de cadouri.

Ziua Copilului. Ce poti face in Bucuresti de 1 Iunie impreuna cu cei mici: concerte si spectacole cu intrare gratuita
Ziua Copilului. Ce poti face in Bucuresti de 1 Iunie impreuna cu cei mici: concerte si spectacole cu intrare gratuita

Parcuri din toate sectoarele Capitalei vor gazdui joi evenimente dedicate zilei de 1 Iunie. De asemenea, de ziua lor, copiii vor beneficia de acces gratuit la Gradina Zoologica si vor avea oportunitatea de a vizita Muzeul National Cotroceni.

De 1 iunie, unii parinti vor cheltui si 7000 de lei pentru cei mici. Care sunt dorintele copiilor de ziua lor
De 1 iunie, unii parinti vor cheltui si 7000 de lei pentru cei mici. Care sunt dorintele copiilor de ziua lor

Joi, toata Romania are inima de copil. Oameni mici sau mari vor inalta baloane si vor rade cu gura pana la urechi atunci cand vor vedea in jur personaje indragite din povesti.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.