Cum arata vietile persoanelor care au ales sa ramana in Cernobil. "Radiatiile sunt invizibile, insa saracia de aici nu este"

cernobil peisaj sumbru

Dupa 29 de ani de la dezastrul nuclear din Cernobil, urmele acelei tragedii nu se vor sterge niciodata. Insa, cativa localnici au ramas acolo si vor sa arate ca exista viata dupa Cernobil.

Un fotograf britanic, Thom Davies, care este si geograf, a creat un proiect inedit, "Disposable Citizens", despre vietile celor care traiesc in Cernobil. Din 2008 incoace, barbatul se documenteaza si merge frecvent in locurile afectate de cel mai mare dezastru nuclear.

Pe 26 aprilie 1986, Ucraina a devenit centrul unuia dintre cele mai mari dezastre, dupa ce a avut loc o explozie la Centrala Atomoelectrica din Cernobil, evaporand un nor de precipitatii radioactive, care s-a extins deasupra Uniunii Sovietice, a Europei si chiar deasupra unor zone estice din America de Nord.

31 de oameni au murit atunci, insa efectele au fost devastatoare, pe termen lung, pentru miile de oameni care au supravietuit si locuiau in oras si zonele apropiate. Expunerea la radiatii pe termen lung i-a afectat cel mai mult, multi fiind victime ale cancerului.

Apa si solul raman contaminate, iar vietile celor ramasi acolo este un adevarat chin. Thom Davies s-a dus sa cerceteze locurile si satele de langa "Nuclear Exclusion Zone", zona cea mai periculoasa si contaminata, unde radiatiile au distrus tot. Dupa accidentul de la Centrala Nucleara, aproximativ 350.000 de locuitori au fost nevoiti sa evacueze casele, dar multi dintre cei ramasi formeaza o comunitate pe marginile pustietatii din jurul Cernobilului.

Citește și
cernobil
Ultima data s-a intamplat acum 100 de ani. Ce au fotografiat oamenii de stiinta la Cernobil. FOTO
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Thom Davies se documenteaza inca din 2008 despre aceste comunitati, care refuza sa paraseasca zona si se agata cu orice pret de ce a mai ramas din locul pe care candva in numeau "acasa". Acesta i-a fotografiat pe localnici asa cum isi petrec viata zi de zi, incercand sa descopere cum isi duc traiul cei din comunitatile de aici.

"Aceste fotografii ne arata o perspectiva rara ale unei realitati pe care acesti oameni o traiesc zi de zi, intr-o zona post-nucleara, de care rar ne amintim." a spus acesta pentru Business Insider.  Proiectul initiat de Davies se numeste "Disposable Citizens", iar el spune ca "nimeni nu intelege ce inseamna si ce a ramas din Cernobil mai bine ca cei care incearca sa supravietuiasca aici".

Imaginile sale sunt de-a dreptul impresionante: pe langa peisajele dezolante, desprinse din filme apocaliptitice, acesta a reusit sa surprinda poate cel mai frumos lucru care supravietuieste aici, emotia umana si relatiile dintre oameni.

 

"Am fost fascinat de relatiile dintre oameni, dar si modul in care se raporteaza la mediul inconjurator, iar intr-un loc infiorator ca Cernobilul, relatiile astea devin fortate, dar necesare"

"Este ceva cu totul enigmatic la peisajele nucleare. Sunt locuri unde limitele stiintei si viata de zi cu s-au ciocnit, lasand in urma consecinte grave si multe intrebari fara raspuns" si-a motivat barbatul alegerea de a se ocupa de acest proiect.

Satele din zona Cernobilului par un loc uitat de lume, izolat si pustiu, aduse la viata doar de putinii oameni ramasi acolo. "Radiatiile sunt invizibile, iar asta aduce inca o latura misterioasa pentru comunitatile care traiesc aici, e un pericol invizibil, dar saracia de aici nu e invizibila".

Davies nu mai tine minte de cate ori a fost in zona zero de la Cernobil, cea mai expusa radiatiilor, insa continua sa se reintoarca, inca din 2008, de cand a inceput proiectul.

Desi tragedia de la Cernobil a avut un impact global, numai cei care au fost acolo si au trait cosmarul inteleg cu adevarat ce inseamna. "Cei care inca traiesc langa Cernobil sunt singurii care inteleg dimensiunea acestei tragedii".

In imaginile surprinse, apar si copii, ca cel din imagine, care a invatat cum sa isi fac o poza selfie in gradina, dar si batrani, care au supravietuit accidentului nuclear si pentru care optiunea de a pleca din locul pe care il numesc casa nu exista.

 

 

"Pentru multi, faptul ca ar putea fie fortati sa isi paraseasca locul si casa este o amenintare mai mare decat radiatiile sau faptul ca traiesc intr-un loc contaminat de radiatii. Mancarea si apa pe care o consuma sunt contaminate. Ar fi fost urat din partea mea sa nu raspund gesturilor de ospitalitate, asa ca mancatul si bautul au devenit o reala problema in cercetarea noastra" a povestit fotograful pentru Business Insider.

Concluzia lui este ca oamenii din acest comunitati "sunt muncitori, traiesc greu, dar cel mai trist e ca se simt abandonati de guvernul Ucrainei. Pentru ei nimeni n-a facut nimic, sunt uitati complet si se simt inutili."

Fiecare dintre cei ramasi a fost atins de evenimentul tragic din 1986. Toti au pierdut macar un membru al familiei si traiesc umil, in saracie si fara prea multe optiuni. "Economia Ucrainei este la pamant, marginalizandu-i pe cei din Cernobil, care sunt cel mai loviti de acest lucru".

Localnicilor li s-au promit compensatii din partea guvernului, ca sa poata sa isi cumpere mancare si alimente necontaminate, dar sumele sunt infime si nu le ajung nici sa isi cumpere paine.

 

Davies vrea sa demonteze mitul cum ca zonele acele ar fi irecuperabile si de nelocuit, dar cei de acolo trebuie ajutati de autoritati pentru a putea trai macar intr-un mediu normal. "Oamenii astia au supravietuit in ciuda tuturor necazurilor, demonstrand ca sunt muncitori si ca acolo mai este viata, asa cum toti o o stim. Si ei rad, plang, se indragostesc". Mai multe imagini puteti vedea pe site-ul fotografului Thom Davies.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Incendiul din apropierea centralei nucleare Cernobil a fost stins complet. Isteria creata in Ucraina de incident
Incendiul din apropierea centralei nucleare Cernobil a fost stins complet. Isteria creata in Ucraina de incident

Pompierii ucraineni au stins complet incendiul forestier care a facut ravagii, timp de patru zile, in zona contaminata de radiatii de langa centrala nucleara avariata Cernobil, a anuntat, sambata, Serviciul pentru Situatii de Urgenta al Ucrainei.

Ultima data s-a intamplat acum 100 de ani. Ce au fotografiat oamenii de stiinta la Cernobil. FOTO
Ultima data s-a intamplat acum 100 de ani. Ce au fotografiat oamenii de stiinta la Cernobil. FOTO

Pentru prima data in 100 de ani un urs brun a fost filmat la Cernobil. Animalul a fost surprins cu ajutorul unei camere speciale, pe timpul noptii. Cernobil este scena celui mai grav accident nuclear din istorie.

Cum arata un oras dupa Apocalipsa. Prima filmare cu drona de la Cernobil, la 28 de ani de la accidentul nuclear
Cum arata un oras dupa Apocalipsa. Prima filmare cu drona de la Cernobil, la 28 de ani de la accidentul nuclear

Un regizor britanic a realizat o filmare cu drona in Pripeat, orasul-fantoma aflat la 3 km de Cernobil, evacuat complet dupa catastrofa nucleara din 1986

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.