Putin este "mediocru si complexat", spune un fost coleg din KGB. Ce scenariu ii sugereaza lui Obama pentru a invinge Rusia

Vladimir Putin - Getty

Intr-un interviu acordat unei publicatii ucrainene, fostul maior KGB Iuri Svet il ironizeaza pe Vladimir Putin, cu care ar fi fost coleg de studii.

“Putin nu a lucrat niciodata in spionaj”, “are abilitati intelectuale mediocre si e complexat”, “este o marioneta obedienta”. Afirmatiile ii apartin unui presupus fost coleg al liderului de la Kremlin, ex-maiorul KGB Iuri Svet, care in anii ‘80 a fost un personaj-cheie in spionajul rusesc din capitala Statelor Unite. Dupa caderea URSS, Svet a facut o serie de dezvaluiri despre activitatea KGB din cauza carora a devenit persona non grata in Rusia. Ulterior a fost unul dintre cei care au acuzat Kremlinul de otravirea lui Aleksandr Litvinenko si a devenit cunoscut ca un critic al lui Vladimir Putin.

Putin, superspion sau birocrat?
Cel mai recent interviu al lui Svet a fost acordat publicatiei ucrainene “Gordon”, numita astfel dupa proprietarul sau, cantaretul si prezentatorul TV Dmitri Gordon, celebru pentru interviurile sale neconventionale. Svet ar fi fost coleg cu Putin la Institutul Andropov al KGB, dar spune ca actualul lider rus nu a lucrat niciodata in spionajul extern, ci in cel intern, la un birou regional al KGB din Leningrad: “analiza de ce studentii se plang de profesori, de ce profesorii se plang de rectori si asa mai departe”. Faptul ca nu i s-a permit sa lucreze peste granite indica, potrivit lui Svet, ca abilitatile lui Putin, in comparatie cu ele ale colegilor sai, “erau sub medie”, verdictul fiind dat de profesorii si instructorii de la Institutul Andropov.

Mai mult, Svet spune ca biografia oficiala a lui Putin ar fi plina de minciuni: acesta nu avea cum sa lucreze in agentura KGB din RDG, deoarece nu exista o astfel de agentura, serviciile din cele doua state comuniste colaborand strans. Exista un reprezentat oficial al KGB in Germania democrata, despre care Svet afirma ca avea o functie simbolica si profita de ea pentru a face specula cu produse nemtesti. “Organiza mese pentru inaltii demnitari de la Moscova care veneau in vizita, ii hranea, ii imbata, ii ducea la cumparaturi si apoi ii punea, rupti de beti, in avion si ii trimitea inapoi la Moscova. Asta era marea activitate de spionaj a lui Putin in Germania de Est”.

Citeste si: ZDF: Putin, un fost alcoolic, lenes si violent. De ce s-ar teme cel mai tare liderul de la Kremlin

Citește și
Vladimir Putin la conferinta de presa maraton
Vladimir Putin: "Statele Unite nu vor aliati, ci vasali". Ce a spus despre "razboiul cu Ucraina" la conferinta anuala
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

“Ciot”, “Molie”, “Botox”
Nici despre personalitatea liderului de la Kremlin, Svet nu are cuvinte de lauda. “Am vorbit cu oameni care il stiau pe Putin inainte de a deveni presedinte. Toti au observat ca, pe langa abilitile intelectuale mediocre, este extraordinar de complexat. Putin era frustrat de statura sa marunta, un complex care i se citeste pe fata. De asta a intrat in KGB si s-a apucat de judo, ca sa compenseze cumva acest complex”. Svet spune ca actualul presedinte rus era poreclit in KGB “Ciot”, apoi “Molie” iar acum i se spune “Botox”, din cauza presupuselor operatii estetice la care s-a supus.

Cum a ajuns atunci Putin la putere, desi are atatea defect? Fostul maior KGB are o explicatie foarte plastica: “E o traditie in sistemul politic rusesc ca rahatul sa urce la suprafata”. Svet spune ca Putin a fost ales ca “marioneta obedienta, pentru a le asigura siguranta si pastrarea prazii celor pe care i-a inlocuit”. Ceea ce inseamna, in viziunea fostului agent, ca Putin poate fi si dat jos de un puci al celor care l-au adus la putere.

Cat de posibil e un razboi cu arme atomice
Svet ne linisteste in privinta riscului unui razboi nuclear. “Sansele sunt zero”, spune el, principalul argument fiind acela ca rachetele rusesti sunt imprecise si foarte probabil nu ar nimeri bazele americane, iar apoi replica “ar sterge de pe fata Pamantului intreaga Rusie”. “Chiar daca Putin o ia razna si decide sa apese pe butonul nuclear, cei din jurul sau il vor corecta rapid si ii vor explica situatia”, afirma Sevt. “Bateriile rusesti din Crimeea pot lovi o tinta la 250 km, rachetele de croaziera de pe distrugatoarele americane – la 2.500. Daca incepe un razboi, bazele pe care presedintele rus le-a instalat in Crimeea vor fi distruse de Flota a VI-a americana fara sa aiba nevoie sa intre in Marea Neagra”.

“Ca sa apesi butonul nuclear”, mai spune Svet, “trebuie sa fii obsedat de o idee nebuneasca iar Putin e sclavul a doar doua dorinte, foarte pamantene: sa isi prelungeasca viata si sa ramana vesnic la putere’. “Chiar credeti ca o persoana care anual dispare din viata publica 7-10 zile ca sa isi faca un lifting facial si sa se umfle cu Botox poate declansa un razboi nuclear? De teama represaliilor o sa i se topeasca botoxul”.

Citeste si: Rusia, tara slaba cu arme nucleare puternice. Cat de mare este riscul unui razboi atomic care sa afecteze Romania

Pe de alta parte, fostul ofiter KGB avertizeaza asupra pericolului reprezentat de serviciile rusesti, care starnesc permanent panica la Kremlin vorbind despre amenintarea occidentala. Acestea creaza o fictiune in baza careia liderii Rusiei isi fac politicile, ignorand problemele interne ale tarii si conducand-o spre colaps. Svet spune ca asta s-a intamplat in cazul URSS iar scenariul se repeta si acum.

Soarta Rusiei, in mana lui Obama
Ce ar trebui Occidentul sa faca? Svet spune ca ar trebui sa renunte la sanctiuni, dar si ca inarmarea Ucrainei nu este o solutie, deoarece aceasta nu are o armata reala. “Ucraina are doi mari dusmani – Rusia lui Putin si propria ei birocratie”. Despre presedintele Porosenko afirma ca acesta si-a atins limitele proprie competente si ca ar fost un ministru de externe excelent, dar nu e un bun sef de stat, astfel ca la Kiev va avea loc o noua revolutie.

“Soarta Rusiei depinde acum de presedintele SUA”, prezice Svet, “Daca semneaza doua bucati de hartie, Obama poate arunca Rusia in colaps”. Este vorba despre ridicarea restrictiilor asupra exporturilor de petrol din SUA si asupra exporturilor de gaz natural lichefiat. Acestea ar duce la prabusirea pretului acestor produse, in clipa de fata principala sursa de venit si arma a Rusiei si vor inseamna sfarsitul actualului regim de la Kremlin. Chiar si fara aceste masuri, Svet sustine ca rezervele de hidrocarburi ale tarii sale se vor epuiza in urmatorii doi ani.

Vezi si: Cum se lupta rusii si americanii pentru resursele romanesti din Marea Neagra. "In aceste vremuri energia inseamna securitate"

Cine il va inlocui pe Putin? “Acelasi soi de oameni. De pilda, actualul director al FSB si sef al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev. La fel ca Putin, a lucrat in KGB-ul din Leningrad si a fost un specialist in organizarea de partide de vanatoare si pescuit pentru sefi”.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Putin ii goneste pe retaileri din Rusia in Romania. Ce magazine noi ar putea sa se deschida anul acesta
Putin ii goneste pe retaileri din Rusia in Romania. Ce magazine noi ar putea sa se deschida anul acesta

Romanii au de castigat de pe urma sanctiunilor aplicate Rusiei, scrie Bloomberg. Prima consecinta: vom vedea din ce in ce mai multe magazine ale unor mari lanturi de retail

Vladimir Putin:
Vladimir Putin: "Statele Unite nu vor aliati, ci vasali". Ce a spus despre "razboiul cu Ucraina" la conferinta anuala

Vladimir Putin va sustine joi conferinta anuala, in care va raspunde, pe parcursul mai multor ore, la intrebarile adresate de populatie, in direct. Conferinta poate fi urmarita live, cu traducere in limba engleza, mai jos

PORTRET de lider cu mana de fier. Vladimir Putin, omul care a transformat Rusia in ultimii 12 ani
PORTRET de lider cu mana de fier. Vladimir Putin, omul care a transformat Rusia in ultimii 12 ani

Vladimir Putin, spion fara renume, apoi inalt functionar sarguincios, s-a impus dupa o ascensiune-fulger ca un lider autoritar care a transformat Rusia in ultimii 12 ani, relateaza AFP.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.